Βατοπέδι, η μονή των ισχυρών πιστών

Βατοπέδι, η μονή των ισχυρών πιστών

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη ιστορία της Μονής Βατοπεδίου, του μοναστηριού που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας με τις αγοραπωλησίες, τα κτήματά του και την περιουσία του, ξεκινά μόλις το 1990. Τη χρονιά, δηλαδή, που ο πατέρας Εφραίμ μετά της Ακολουθίας του εγκαθίσταται στο Μοναστήρι. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, λένε πως ο πρώτος «ευεργέτης» της Μονής επί Εφραίμ ήταν ο τότε διοικητής του Αγίου Ορους, Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος κατά τα λοιπά διατηρούσε αλευροβιομηχανίες στον Βόλο, αλλά εκείνη την εποχή διευκόλυνε με ό,τι μέσο ήταν δυνατόν την έλευση του νέου ηγούμενου. Κι έτσι, όταν πλέον η μετακίνηση ολοκληρώθηκε, ως αντάλλαγμα για την προσφορά του αλευροβιομηχάνου, δημιουργήθηκε ειδικώς γι’ αυτόν ένας υπερπολυτελής ξενώνας στο νότιο πύργο της Μονής, ενώ παράλληλα οι μοναχοί τον ανακήρυξαν και επισήμως ευεργέτη, τοποθετώντας ένα κάδρο με τη φυσιογνωμία του στο Ηγουμενείο του Εφραίμ. Μόνο που, όσο ο καιρός περνούσε και το Μοναστήρι αποκτούσε νέους υποστηρικτές, ο κ. Λούλης ομοίαζε όλο και πιο ασήμαντος σε σχέση με τους ολοένα και πιο ισχυρούς επισκέπτες της Μονής. Κι έτσι, σήμερα πλέον ο ξενώνας του, που αν ήταν σε ξενοδοχείο θα ανήκε στην κατηγορία «lux», προσδιορίζεται μεταξύ των μοναχών ως «σουίτα του πρίγκιπα» – βλέπετε, εκεί μένει ο Κάρολος της Αγγλίας τις άπειρες φορές που επισκέπτεται το Μοναστήρι.

Εορταστικές υποδοχές

Οταν ο Κάρολος, βεβαίως, λείπει, εκεί φιλοξενούνται άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι. Και με τη λέξη «ισχυροί», προσδιορίζεται ο βαθμός ικανότητας εκάστου να ευεργετήσει τη Μονή. Εξ ου και οι εορταστικές τελετές υποδοχής στους νέους επισκέπτες. Βεβαίως, για να φθάσει κανείς σε αυτές, πρέπει πρώτα να περάσει το… face control της εισόδου. Προσεγγίζοντας τη Μονή από τον δρόμο στις Καρυές, ο επισκέπτης δεν μπορεί να φθάσει στο Μοναστήρι αν πρώτα δεν περάσει απ’ το φυλάκιο ασφαλείας που είναι στημένο μερικά χιλιόμετρα πριν από την πύλη της Βατοπεδίου. Ο «σεκιουριτάς» που ελέγχει τους προσκυνητές αφήνει να περάσουν μόνο εκείνοι που είναι προσκεκλημένοι στη Μονή, αφού πρώτα τσεκάρει του λόγου το αληθές τηλεφωνικώς με τους μοναχούς!

Φθάνοντας τελικώς στη Μονή, ο επισκέπτης καλείται να δηλώσει ακριβώς την κοσμική του ιδιότητα. Και στη συνέχεια, αναλόγως του πόσο «ενδιαφέρουσα» θεωρείται αυτή, κατατάσσεται μεταξύ των άλλων προσκυνητών. Πώς γίνεται αυτό; Οι μοναχοί παρατάσσονται σκυφτοί στους τοίχους του Μοναστηριού για την υποδοχή, και απ’ τον διάδρομο που αφήνουν ανάμεσά τους εισέρχονται στα ενδότερα της Μονής οι κοσμικοί. Η σειρά με την οποία θα μπουν, είναι ανάλογη της θέσης τους. Είθισται πρώτοι στην παράταξη να είναι οι πολιτικοί, ύστερα οι δημοσιογράφοι, μετά οι τραπεζικοί και οι επιχειρηματίες. Βεβαίως, αν τυχόν κάποιος εξ αυτών τυγχάνει Κύπριος άμεσα προωθείται στην αρχή της σειράς – διότι δεν είναι μόνον ο ίδιος ο Εφραίμ Κύπριος, αλλά και οι περισσότεροι ευεργέτες του Μοναστηριού.

Η σχέση με τους πολιτικούς

Εξυπακούεται πως ειδική περιποίηση επιφυλάσσεται στους εκπροσώπους της εξουσίας. Στη Μονή, ας πούμε, ο Κώστας Λαλιώτης αντιμετωπίζεται ως ευεργέτης για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τα έτη που εξουσίαζε την Ελλάδα ο σοσιαλισμός, ενώ τελευταία συχνές ήταν οι επισκέψεις του Γιάννη Αγγέλου, του Γιάννη Ανδριανού, και βέβαια του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος βρέθηκε πρώτη φορά στη Μονή Βατοπεδίου εν έτει 1997, και τριγύρισε στους οκτώ πύργους της για τα γυρίσματα της εκπομπής του «7Χ7», αφού τότε εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό που του είχε αναθέσει να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για το Αγιον Ορος.

Αλλά η σχέση των μοναχών με τους πολιτικούς δεν εξαντλείται εδώ. Παλαιότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε φθάσει να μεταφέρει την Τιμία Ζώνη της Παναγίας απ’ το Βατοπέδι στο Καστρί έπειτα από έκκληση της Δήμητρας Λιάνη – Παπανδρέου, για να πάρει την ευλογία της ο ασθενής Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα, βέβαια, η Ζώνη έκανε αντίστοιχη επίσκεψη και στο σπίτι του κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ έχει περάσει και από διάφορες άλλες οικίες μεγαλοεπιχειρηματιών. Η περιφορά της στις βίλες γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, άλλωστε, έχει μείνει παροιμιώδης.

Στην Αθήνα κάθε τρεις μήνες

Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες «δραστηριότητες ενδυνάμωσης πίστης» στις οποίες επιδίδονται οι μοναχοί. Ο πατέρας Εφραίμ, ας πούμε, εδώ και πολλά χρόνια συνηθίζει κάθε τρεις περίπου μήνες να έρχεται στην Αθήνα και να οργανώνει λατρευτικές ομιλίες πάντα στο ίδιο μέρος: επί της λεωφόρου Καβάλας, στο οικόπεδο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Lada Hellas. Αν ρωτήσετε τους μοναχούς, θα σας πουν πως διαλέγουν αυτό το σημείο γιατί «έχει χώρο, κι έχει και μεγάλο πάρκινγκ». Η αλήθεια όμως είναι πως ο Κύπριος ιδιοκτήτης της Lada τυγχάνει παλαιός φίλος της Μονής. Ηδη απ’ το 1995 ήταν χορηγός (!) στην περιφορά της Ζώνης της Παναγίας ανά την Ελλάδα, ενώ για το θεάρεστο έργο του ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας έχει αποκτήσει και τον τίτλο του «προέδρου του Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή