Μηνυτήρια αναφορά για την πτώση Σινούκ

Μηνυτήρια αναφορά για την πτώση Σινούκ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των στρατιωτικών ελικοπτέρων, τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Σινούκ, που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Πέτρο και τη συνοδεία του στο Αγ. Ορος εγείρει η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος της οικογένειας του μακαριστού. Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Πατριάρχης μαζί με 16 ακόμη άτομα και το πλήρωμα, συνετρίβη στο Αγιο Ορος, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2004.

Η αναφορά περιέχει έγγραφα, τα οποία κατά το συνήγορο της οικογένειας κ. Στέλιο Γρηγορίου, αποδεικνύουν ότι κρατικές αρμόδιες υπηρεσίες αν και γνώριζαν κατασκευαστικά προβλήματα του ελικοπτέρου εξακολουθούσαν να το χρησιμοποιούν, μεταφέροντας ακόμη και αρχηγούς κρατών. Στην αναφορά επιρρίπτονται ευθύνες και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σε αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στις κατασκευάστριες εταιρείες, καθώς όπως υποστηρίζεται τα στρατιωτικά ελικόπτερα παρελήφθησαν χωρίς πιστοποιητικά έγγραφα.

Από τον ανώτατο εισαγγελέα ζητείται να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος της υπόθεσης και να διαβιβαστεί στη Βουλή για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Στην πολυσέλιδη αναφορά, η οποία υπερβαίνει τις 200 σελίδες, ο δικηγόρος στρέφεται ειδικότερα, κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας να ερευνηθεί η διάπραξη σοβαρών κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, όπως έκθεση σε κίνδυνο ζωής, διατάραξη συγκοινωνιών, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος καθώς και παραβάσεις κατά τη συντήρηση αεροσκάφους σε ειρηνική περίοδο, πράξη από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος προσώπου και απώλειας αεροσκάφους.

«Συγκροτήθηκε μηχανισμός συσκότισης»

Ο κ. Στ. Γρηγορίου κάνει λόγο επίσης, για επιχείρηση συγκάλυψης που οδήγησε στη μηδενική απόδοση ποινικών ευθυνών των εμπλεκόμενων προσώπων. «Αμέσως μετά την επέλευση του τραγικού συμβάντος της πτώσης του ελικοπτέρου συγκροτήθηκε ένας πλήρης μηχανισμός συσκότισης και συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών αυτής, εν πλήρη γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», υποστηρίζει μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο δικηγόρος της οικογένειας του Πατριάρχη. Στην κατεύθυνση αυτή ζητεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή «προς εξέταση των τυχόν διαπραχθέντων αδικημάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή