Αφεση αμαρτιών στον Δαρβίνο…

Αφεση αμαρτιών στον Δαρβίνο…

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών δεν αντικρούει τις διδασκαλίες της Βίβλου, ανέφερε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αγίας Εδρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Βατικανό θα ζητήσει συγγνώμη από τον Δαρβίνο για την ψυχρότητα αλλά και τις αντιδράσεις με τις οποίες έγινε δεκτή η θεωρία του πριν από 150 χρόνια. Την ίδια στιγμή, Βρετανός καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος εκπαίδευσης της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών παραιτήθηκε από τη θέση του επειδή φέρεται ότι υποστήριξε πως η θεωρία της θεϊκής Δημιουργίας θα πρέπει να διδάσκεται και στο πλαίσιο των επιστημονικών μαθημάτων στα βρετανικά σχολεία.

Ειδικότερα, ο επίσκοπος Τζιανφράνκο Ραβάζι, υπουργός Πολιτισμού του Βατικανού, έδωσε «άφεση αμαρτιών» στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, με την ομιλία διά της οποίας ανήγγειλε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο επ’ ευκαιρία της 150ής επετείου από την έκδοση του έργου του Δαρβίνου «Περί προελεύσεως των ειδών». Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει το Βατικανό μεταθανάτια «συγγνώμη» από τον Δαρβίνο, καθώς ουδέποτε απαγόρευσε την κυκλοφορία των έργων του ούτε καταδικάστηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».

Οδήγησαν σε παραίτηση Βρετανό καθηγητή

Στη Βρετανία, από την άλλη, ο καθηγητής Μάικλ Ρις, ο οποίος είναι και ιερωμένος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διεύθυνση εκπαίδευσης της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών επειδή υποστήριξε ότι η «θεωρία του νοήμονος σχεδίου» θα πρέπει να ενταχθεί και να διδάσκεται στο πλαίσιο των επιστημονικών μαθημάτων. Ωστόσο, αποδείχθηκε αργότερα ότι είχε προτείνει να συζητείται η θεωρία μόνο στην περίπτωση που το θελήσουν οι μαθητές.

Η Βασιλική Εταιρεία Επιστημών, μετά την παραίτηση του καθηγητή Ρις, επανέλαβε ότι η θεωρία της θεϊκής Δημιουργίας δεν έχει καμία επιστημονική βάση και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο επιστημονικό της πρόγραμμα. Η απομάκρυνση του καθηγητή Ρις προκάλεσε έντονη αντίδραση στους επιστημονικούς κύκλους. Χαρακτηριστικά, ο λόρδος Ρόμπερτ Ουίνστον του Ιmperial College του Λονδίνου ανέφερε ότι «η κίνηση της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών δεν συνάδει με το κύρος της και η παραίτηση του Ρις δεν είναι καλή ούτε για την επιστήμη ούτε για τους επιστήμονες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή