Σε καθεστώς κρατικής κηδεμονίας και η AIG

Σε καθεστώς κρατικής κηδεμονίας και η AIG

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή είναι από κάθε άποψη μια υπό έλεγχο πτώχευση». Ετσι περιέγραψε αναλυτής της UniCredit SpA τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της American International Group (ΑΙG). Κατά τα φαινόμενα, πρόκειται για τη δεύτερη άτυπη κρατικοποίηση της αμερικανικής κεβέρνησης με τις Fannie Mae και Freddie Mac. Η ΑΙG εισέρχεται σε καθεστώς κρατικής «κηδεμονίας» ή διαχείρισης, με το 80% του μετοχικού κεφαλαίου να περνά στον έλεγχο του Δημοσίου έναντι δανείου της τάξεως των 85 δισ. δολαρίων. Η τιμή της μετοχής της AIG υποχωρούσε χθες ενδοσυνεδριακά έως και 44%, καθώς επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη που θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του ομίλου. Ηδη εξετάζεται να μην καταβληθεί μέρισμα στους κατέχοντες κοινών – προνομιούχων μετοχών της ΑΙG.

Διέξοδος στην κρίση ρευστότητας

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε, τελικά, να δώσει ένα διέξοδο στην κρίση ρευστότητας της AIG, που είναι ο κορυφαίος ασφαλιστικός όμιλος των ΗΠΑ, αφού δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική, ιδιαίτερα κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες της πιστωτικής κρίσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), «μια αιφνίδια χρεοκοπία της AIG θα ενέτεινε τις συνθήκες στις αγορές, οι οποίες είναι ήδη εύθραυστες».

Στις αρχές της εβδομάδας, η AIG απηύθυνε έκκληση στη Fed για την παραχώρηση έκτακτων κεφαλαίων 40 δισ. δολαρίων. Μια ημέρα πριν είχε επιβεβαιωθεί η χρεοκοπία της Lehman Brothers. Με διαγραφές μεγαλύτερες των 18 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, μια κατάρρευση της AIG θα προκαλούσε βαθύ ρήγμα σε διεθνές επίπεδο, εάν αναλογιστεί κανείς και τις τεράστιες τοποθετήσεις θεσμικών επενδυτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της RBC Capital Markets, η πτώχευση της AIG θα οδηγούσε σε απώλειες 180 δισ. δολαρίων, καθώς παρέχει ασφαλιστική κάλυψη σε τίτλους σταθερού εισοδηματος ή ομόλογα 441 δισ. δολαρίων και πλέον, όπου έχουν επενδύσει τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνονται και τίτλοι συνδεδεμένοι με την αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης (subprime loans), που είναι η ρίζα της πιστωτικής κρίσης.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης

Μετά από μια πορεία 89ετίας στον διεθνή κλάδο ασφαλειών, ο κίνδυνος κατάρρευσης της AIG κατέστη σαφής όταν οι υπηρεσίες πιστοληπτικής βαθμολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s την υποβάθμισαν. Αναλυτές της αγοράς σχολιάζουν πως η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης στις αγορές, αλλά τόνισαν και τους συστημικούς κινδύνους που συνεπάγεται η αποδυνάμωση των κεφαλαίων της ΑΙG. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ομίλου, που δραστηριοποιείται στον ευρύ ασφαλιστικό κλάδο 130 χωρών, η ένεση ρευστού της Fed προσφέρει τα χρονικά περιθώρια για να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή