Η Πάτμος δεν δέχτηκε τους 133 αλλοδαπούς

Η Πάτμος δεν δέχτηκε τους 133 αλλοδαπούς

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα για τη δικαιοδοσία των δημοτικών αρχών εγείρει το ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο στα Δωδεκάνησα, όταν οι Αρχές της Πάτμου απαγόρευσαν την αποβίβαση 133 αλλοδαπών που έφθασαν από τα τουρκικά παράλια. Το συγκεκριμένο «φορτίο» αποτελούνταν από 26 παιδιά ηλικίας από 40 ημερών έως 10 ετών με τις μητέρες τους, περίπου 50 ασυνόδευτους ανηλίκους και μερικούς ενήλικους άνδρες… Χώρες προέλευσης: Αφγανιστάν και Ιράκ.

Η απόφαση του Δ. Σ. του δήμου Πάτμου να απαγορεύσει την επιβίβαση αλλοδαπών από το Αγαθονήσι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, όταν απαγορεύθηκε η αποβίβαση από το εμπορικό πλοίο «Κάλυμνος» περίπου 70 βρεγμένων και πεινασμένων ανδρών που είχαν μαζευθεί στο Αγαθονήσι. Τελικά τους δέχθηκε η Λέρος, όπου μέσα στη νύχτα καταγράφηκαν και τα ξημερώματα έφυγαν με αποφάσεις διοικητικής απέλασης για την Αθήνα με το πλοίο της γραμμής. Το ίδιο εκείνο βράδυ σε σύσκεψη που έγινε στην Πάτμο, ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Καμπόσος και ο νομάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης υπερθεμάτισαν της επιλογής. Κυρίαρχο το επιχείρημα ότι «στη Μάλτα τους βουλιάζουν και στην Ιταλία τους πνίγουν» …

Ομως η κατάσταση άγγιξε τα όρια της επείγουσας ανάγκης, όταν στο μικρό, άνυδρο Αγαθονήσι των 80 κατοίκων άρχισαν να καταφθάνουν το Σάββατο μητέρες με παιδιά. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, οι ακρίτες του Αγαθονησίου περισυνέλεξαν με τις βάρκες τους από τις παρακείμενες βραχονησίδες 133 ανθρώπους, κυρίως μανάδες με μωρά και μικρά παιδιά. Αυτοί είχαν καταφέρει να σωθούν από τις βάρκες που σχίζουν οι διακινητές μόλις μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κυριακή μεσημέρι η «Κ» επικοινώνησε με τον ασθμαίνοντα κοινοτάρχη Αγαθονησίου κ. Ευάγγελου Κόττορο, που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Ακόμη μαζεύουμε κόσμο, στην πλειονότητά τους παιδιά. Ημουν δάσκαλος. Δεν μπορώ να εγκαταλείψω παιδιά. Η Πάτμος δεν τους δέχεται. Πήρα τον νομάρχη, πήρα τον περιφερειάρχη. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Τα αποθέματα των εστιατορίων έχουν εξαντληθεί. Τα παιδιά κλαίνε γιατί πεινάνε και δεν έχω τίποτα να τους δώσω. Είναι όλοι βρεγμένοι και δεν έχουμε ρούχα να τους δώσουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω… Χθες το βράδυ τους στοίβαξα στην αποθήκη του Συνεταιρισμού. Δεν νομίζω ότι θα αντέξουμε άλλη μια νύχτα».

Περισυνελέγησαν 133 άνθρωποι και λύση δεν φαινόταν να υπάρχει μέχρι τη στιγμή που ενημερώθηκε και επενέβη άμεσα ο υπ. Εσωτερικών, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, σκάφη του λιμεναρχείου Λέρου μετέφεραν τις πρώτες μητέρες με τα παιδιά το μεσημέρι στη Λέρο. Σε πλήρη αντίθεση με τον κόσμο της Πάτμου, σύσσωμο το Δ. Σ. της Λέρου, ο δήμαρχος, κάτοικοι και ιερείς κατέβηκαν στο λιμάνι για να περιθάλψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους εξαθλιωμένους: Να τους ταΐσουν, να τους δώσουν ρούχα, να εξετάσουν τα παιδιά…

Οταν το απόγευμα το «Κάλυμνος» μάζεψε και τους υπόλοιπους από το Αγαθονήσι, οι Πάτμιοι μαζεύτηκαν με τον δήμαρχό τους στο λιμάνι για να αποτρέψουν την αποβίβαση. Η στάση τους αποτυπώθηκε γλαφυρά χθες στον τοπικό Τύπο: «Οι κάτοικοι που περίμεναν στο λιμάνι είδαν πράγματι τους λαθρομετανάστες, όχι να αποβιβάζονται, αλλά να απολαμβάνουν το νησί από το κατάστρωμα του πλοίου» … Τελικά κι αυτούς τους περιέθαλψε η Λέρος, ένα νησί που με δυσκολία διατηρεί ακόμη τον ανθρωπισμό της, αφού οι 945 παράνομα εισερχόμενοι του 2007 έφθασαν φέτος τους 2.600 και μάλιστα με πάρα πολλά παιδιά ανάμεσά τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή