Επικίνδυνες οι μπατονέτες για τα αυτιά

Επικίνδυνες οι μπατονέτες για τα αυτιά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το «κερί» στα αυτιά συσσωρεύεται σε βαθμό που να προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, τότε πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα στο γιατρό μας, και να μην αυτενεργούμε χρησιμοποιώντας τα ξεπερασμένα καθαριστικά αυτιών (μπατονέτες) προκειμένου να απαλλαγούμε από το «κερί», είναι το σαφές μήνυμα των γιατρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 12 εκατ. άτομα επισκέπτονται το γιατρό κάθε χρόνο παραπονούμενα για τη συσσώρευση «κεριού» στα αυτιά.

Το «κερί» των αυτιών -γνωστό ιατρικώς σαν κυψέλες- είναι αναγκαίο για την υγεία των αυτιών, επισημαίνεται στις οδηγίες. Το «κερί» είναι μείγμα εκκρίσεων μαζί με νεκρά κύτταρα και τρίχες και βοηθά στην προστασία του αυτιού και δρα σαν αυτοκαθαριστικό μέσο με λιπαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Μείωση της ακοής

Συνήθως, ο οργανισμός φροντίζει μηχανικά για το περίσσιο «κερί» από μόνος του. Το παλαιότερο «κερί» μεταφέρεται συνεχώς από το κανάλι του αυτιού -βοηθούμενο από τις κινήσεις της σιαγόνας, π.χ. κατά τη μάσηση- έως την είσοδο του αυτιού, και εκεί ξεραίνεται. Συχνά όμως, συσσωρεύεται στο έσω τμήμα του αυτιού, όπου προκαλεί ενσφηνώματα αλλά και απώλεια της ακοής, «κουδουνίσματα» στα αυτιά, πόνο ή αίσθηση «γεμίσματος» στο αυτί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται αναγκαία η επίσκεψη στο γιατρό.

«Ατυχώς πολλά άτομα νιώθουν την ανάγκη να «αφαιρέσουν» τις κυψέλες από τα αυτιά τους», δήλωσε ο δρ Peter Roland, επικεφαλής συγγραφέας των νέων οδηγιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές στο «κανάλι» του αυτιού. Οι ιατρικές αγωγές συμπεριλαμβάνουν μέσα διαλύσεως του «κεριού» και «πότισμα» του αυτιού, όπου ο γιατρός χρησιμοποιεί ζεστό νερό για να διαλύσει το «κερί». Σε μερικές περιπτώσεις, όπως όταν ένας ασθενής έχει στενό «κανάλι» αυτιού ή έχει υποστεί διάτρηση τυμπάνου, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί ειδικά όργανα για να αφαιρέσει το «κερί».

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες, επαναλαμβάνουν οι ειδικοί κι αυτό γιατί σπρώχνουν το «κερί» βαθύτερα, ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστες πρακτικές με τις οποίες προλαμβάνεται η συσσώρευση του «κεριού» στο αυτί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή