«Λευκός άρτος», μαύρο χρήμα και θεάματα

«Λευκός άρτος», μαύρο χρήμα και θεάματα

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα φαξ που έφτασε στα γραφεία της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, μια ανώνυμη επιστολή με παραλήπτες αστυνομικούς του Ηθών, η κατάθεση νεαρής Ρωσίδας ενώπιον αστυνομικών αλλά και ένα έγγραφο της Ιντερπόλ σχετικά με τις δραστηριότητες της μυστηριώδους γυναίκας ονόματι Μαρίνα Ναγκμπίνα, στο Καμπαρόφσκ της Σιβηρίας αποτελούν τις άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές της αστυνομικής έρευνας που οδήγησε στην εξάρθρωση ενός από τα καλύτερα οργανωμένα κυκλώματα σωματεμπορίας στη χώρα.

Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ο 36χρονος Αγγελος Γιαννακόπουλος, ιδιοκτήτης της κυπριακής offshore εταιρείας με την επωνυμία «Desena limited» (και γραφεία στην οδό Ιουλιανού 72 – 76) καθώς και της εταιρείας «Το Χωριάτικο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική ΕΠΕ» (στην οδό Μιχ. Βόδα 40). Η δράση του 36χρονου στη διάρκεια των τελευταίων δύο, τουλάχιστον, ετών, όπως προέκυψε από την αστυνομική επιχείρηση με την ονομασία «Λευκός Αρτος» αποκαλύπτει το πλέγμα σχέσεων και μηχανισμών που αναπτύσσεται για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον χώρο της νύχτας.

Η υπόθεση αποτέλεσε συνέχεια της επιχείρησης «Vitrine» τον Ιούλιο του 2007 στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 73 άτομα, μεταξύ αυτών και μεγάλος αριθμός εκδιδομένων γυναικών. Τότε προέκυψαν ενδείξεις ότι ο 36χρονος ήλεγχε κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών μέσω ερωτικών ραντεβού. Δεν είχε ωστόσο καταστεί εφικτό να αποδειχθεί η διασύνδεση του ιδίου με δύο νυχτερινά κέντρα strip show της λεωφόρου Συγγρού, ιδιοκτησίας της «Desena limited» ούτε όμως και με την αλυσίδα των συνολικά 12 καταστημάτων αρτοποιίας με την επωνυμία «Το χωριάτικο» ιδιοκτησίας της εταιρείας «Το Χωριάτικο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική ΕΠΕ», μέσω της οποίας γινόταν «ξέπλυμα» παράνομων εσόδων από την εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

Στις 15 Ιουνίου όμως μια (καλλίγραμμη) υπήκοος Ρωσίας κατέθεσε ενόρκως στους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ότι τον Απρίλιο του 2008 στρατολογήθηκε από γραφείο ευρέσεως εργασίας στο Καμπαρόφσκ της Σιβηρίας με την επωνυμία «West Line» και ιδιοκτήτρια τη Μαρίνα Ναγκμπίνα. Η τελευταία τής χορήγησε τουριστική βίζα, ενώ κατά την άφιξή της στο «Ελ. Βενιζέλος» τη νεαρή κοπέλα παρέλαβε Μολδαβός ονόματι Igor Fliostor, που την οδήγησε αρχικά σε διαμέρισμα 5ου ορόφου στην οδό Χρονοπούλου 36 στο Καλαμάκι και μετέπειτα σε διαμέρισμα της λεωφόρου Ηρακλείου, όπου διέμεναν αρκετές ακόμα αλλοδαπές. Τις γυναίκες φρουρούσαν δύο σωματώδεις Ρουμάνοι ονόματι Ivan και George που αναλάμβαναν τη μετακίνησή τους από και προς τα δύο νυχτερινά κέντρα Strip Show.

Και επιχειρήσεις real estate

Η πολυκατοικία της λεωφόρου Ηρακλείου διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην εταιρεία «Το χωριάτικο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική ΕΠΕ», αποκαλύπτοντας επέκταση των δραστηριοτήτων του κυκλώματος και σε επιχειρήσεις real estate στην Αττική. Προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα για την πληρωμή των ενοικίων στην πολυκατοικία της οδού Καλαμακίου εμφανίζονταν να προέρχονται από έσοδα των αρτοποιίων και να εξοφλούνται από υπαλλήλους της εταιρείας αρτοποιίας. Το όνομα της ιδιοκτήτριας του «West Line» ήταν γνωστό στις διωκτικές αρχές από παλαιότερες έρευνες για υποθέσεις σωματεμπορίας, καθώς το δρομολόγιο από το Καμπαρόφσκ της Σιβηρίας στην Ελλάδα είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν αρκετές ακόμα νεαρές αλλοδαπές. Με έγγραφό της μάλιστα η Ιντερπόλ ενημέρωνε τις διωκτικές αρχές της χώρας ότι οι ρωσικές αρχές διεξάγουν έρευνα, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι οι ιδιοκτήτες του γραφείου εμπλέκονται σε διακίνηση ανθρώπων με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση.

Στις αναφορές που συνέταξαν για την υπόθεση οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφεται ότι «οι υπάλληλοι του γραφείου προμήθευαν με λιθουανικά διαβατήρια και αιτήσεις πολιτικού ασύλου. Στη διαδικασία «νομιμοποίησης» των αλλοδαπών γυναικών διαπιστώνεται συμμετοχή και απότακτου αστυνομικού (το όνομά του περιλαμβάνεται μεταξύ των κατηγορουμένων) ο οποίος λόγω της θητείας του στην ΕΛ.ΑΣ. (υπηρετούσε στη διεύθυνση Αλλοδαπών) μεσολαβούσε προκειμένου να εξασφαλίζει τα αναγκαία έγγραφα για λογαριασμό των εργαζομένων στα δύο «στριπτιζάδικα». Στις αναφορές της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ο Μολδαβός Igor Fliostor, ο οποίος περιγράφεται ως «στενός συνεργάτης του Αγγελου Γιαννακόπουλου και ο οποίος παραλάμβανε τις αλλοδαπές γυναίκες που έρχονταν στη χώρα, μεριμνούσε για τη διαμονή, τον ρουχισμό και τη νομιμοποιησή τους, καθόριζε τα μαγαζιά στα οποία θα εργάζονταν, αλλά και το ύψος της αμοιβής τους». Ο ίδιος, που διαφεύγει τη σύλληψη, εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί σε ένοπλη συμπλοκή το βράδυ της 10ης Σεπτεμβρίου, στη λεωφόρο Συγγρού στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Ως δράστης εμφανίζεται Αλβανός υπήκοος, ο οποίος άνοιξε πυρ όταν ο Igor απαίτησε από εκείνον 1.500 ευρώ προκειμένου να του παραδόσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Λιθουανής συζύγου του και υπαλλήλου του ενός από τα στριπτιζάδικα.

Ενα τηλεφώνημα και μία επιστολή

Το παζλ των αστυνομικών ερευνών συμπληρώνουν δύο ακόμα έγγραφα που έφθασαν σε διαφορετικό χρόνο στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Το πρώτο εστάλη με φαξ στις 25 Ιουνίου του 2008 από το προξενικό τμήμα της πολωνικής πρεσβείας. Σε αυτό αναφερόταν ότι νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας νεαρή γυναίκα, υπήκοος Πολωνίας, εμφανώς τρομαγμένη, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπαλλήλους της πρεσβείας, καταγγέλλοντας ότι εργάζεται, παρά τη θέλησή της, σε δύο οίκους ανοχής (στριπτιζάδικα της Συγγρού) και ότι υποχρεώνεται να «εξυπηρετεί» πελάτες στα διαμερίσματα πολυκατοικίας στη λεωφόρο Ηρακλείου 29, ιδιοκτησίας του Αγγελου Γιαννακόπουλου. Εναν μήνα αργότερα, άγνωστος με επιστολή στο τμήμα Ηθών κατήγγειλε ότι ο Γιαννακόπουλος εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση νεαρών γυναικών από τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, με στόχο τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση… Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, ταυτόχρονα στα γραφεία της εταιρείας «Το Χωριάτικο» και τα δύο καταστήματα strip show, βρέθηκε πλήθος εγγράφων, αποδείξεων αλλά και ανεπίσημων λογιστικών βιβλίων που αποδεικνύει ότι χρήματα που εμφανίζονταν ως έσοδα της Desena Limited διοχετεύονταν στην εταιρεία αρτοποιίας. Πλήθος σφραγίδων της Desena ltd βρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας αρτοποιίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι οχήματα που είχαν αγοραστεί με leasing από «Το Χωριάτικο» χρησιμοποιούνταν από τους υπαλλήλους των δύο «στριπτιζάδικων».

Τα συμπεράσματα των ελέγχων περιγράφονται στις αναφορές που συνέταξαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.: «Από διετίας τα μέλη του κυκλώματος συνέταξαν δομημένη εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Γιαννακόπουλο, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση», ενώ διαπιστώνεται επίσης ότι «τα κέρδη της Desena ltd ξεπλένονταν μέσω της εταιρείας «Το χωριάτικο Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική»». Την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή