Η «Αόρατη Αυτοκρατορία» της Κου Κλουξ Κλαν

Η «Αόρατη Αυτοκρατορία» της Κου Κλουξ Κλαν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που μια οικογένεια μορφωμένων μεσοαστών Αφροαμερικανών ετοιμάζεται να μετακομίσει στο γεμάτο -λευκή- ιστορία Λευκό Οίκο, μια ανθρωποκτονία στο βαθύ Νότο έρχεται να υπενθυμίσει στους Αμερικανούς ότι η Κου Κλουξ Κλαν, αν και αποδυναμωμένη, παραμένει επίκαιρη και ενεργή για μικρή ευτυχώς μερίδα συμπατριωτών τους.

Η ιστορία της οργάνωσης, που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται Αόρατη Αυτοκρατορία, μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις διακριτές περιόδους: η πρώτη χρονολογείται από την ίδρυσή της το 1865 και λήγει με την εθελούσια διάλυσή της, το 1869. Η δεύτερη περίοδος, γνωστή μεταξύ των μελών ώς τα «χρυσά χρόνια της Κλαν», ταυτίζεται περίπου με την εποχή του Μεσοπολέμου. Τα μεταπολεμικά χρόνια φέρνουν στον διάβα τους βαθιές ιδεολογικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Κου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ), που οδηγούν σε κατακερματισμό της οργάνωσης και σε μεγάλη συρρίκνωση της επιρροής της. Η βραχύβια αναβίωσή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970, χάρη κυρίως στη δράση του υποψηφίου γερουσιαστή Ντέιβιντ Ντιουκ και στην άριστη σχέση του με τα αμερικανικά ΜΜΕ, δεν καρποφορεί, καταδικάζοντάς την οριστικά στο πολιτικό περιθώριο. Η «Σφαγή του Γκρίνσμπορο» τον Νοέμβριο του 1979 στην ομώνυμη πόλη της Β. Καρολίνας, όταν μέλη της ΚΚΚ, από κοινού με νεοναζί, πυροβολούν και σκοτώνουν πέντε μέλη του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος (CWP), που διαδήλωναν κατά των ακροδεξιών και υπέρ της δημιουργίας σωματείου εργαζομένων στην τοπική κλωστοϋφαντουργία, αφυπνίζει τους Αμερικανούς και συρρικνώνει την ήδη αναιμική υποστήριξη, που απολάμβανε η Κλαν, μεταξύ της λευκής εργατικής τάξης.

Παρά την περιθωριοποίηση της οργάνωσης, που αντιμετωπίζεται πλέον ως κωμική και την εκλογή του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, η μακρά ιστορία φυλετικής μισαλλοδοξίας της χώρας, που διατήρησε νομοθεσία φυλετικού αποκλεισμού, αντάξια του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και λιντσάρισε δημόσια το τελευταίο της μαύρο θύμα το 1959 στην Πολιτεία του Μισισιπή, το αυγό του φιδιού παραμένει εν ζωή, απειλώντας τη δημοκρατία και την ισότητα των πολιτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή