Οι μαθητές επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους

Οι μαθητές επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους συνεχίζουν να εκφράζουν, για ένατη συνεχή ημέρα, την αντίδρασή τους οι μαθητές. Με καθιστικές διαμαρτυρίες, αποκλεισμούς δρόμων αλλά και μικροσυμπλοκές με την Αστυνομία οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν και χθες για τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά και για τα αδιέξοδα της γενιάς τους.

Το στίγμα τους στις χθεσινές κινητοποιήσεις έδωσαν και φοιτητές της Νομικής από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τις απογευματινές ώρες στα Προπύλαια, όπου παρέμειναν μέχρι το βράδυ.

Αυγά, ντομάτες, γιαούρτια, αλεύρι και διάφορα άλλα αντικείμενα εκτόξευσαν οι μαθητές στις δυνάμεις της Αστυνομίας που είχαν παραταχθεί έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής χθες το μεσημέρι. Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 12, ενώ ήδη από τις 10.30 στην περιοχή είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται μαθητές, φοιτητές, μέλη συνδικάτων και απλοί πολίτες. Το κτίριο της ΓΑΔΑ είχε αποκλειστεί από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με περισσότερες από δέκα κλούβες και εκατοντάδες αστυνομικούς. Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, και αφού είχαν προηγηθεί φραστικά επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και ανδρών της Αστυνομίας, μερικοί από τους διαδηλωτές άρχισαν να πετάνε μπουκάλια, νεράντζια, γιαούρτια, αλεύρι στους αστυνομικούς. Υπό τον κίνδυνο να γενικευθούν τα επεισόδια, οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Μερικές διμοιρίες κινήθηκαν κατά του πλήθους, κάνοντας χρήση χημικών, ψεκάζοντας με τις φυσούνες και απωθώντας τους διαδηλωτές προς την Πανόρμου. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν βροχή από πέτρες και αντικείμενα από τους διαδηλωτές, αλλά και από απλούς περαστικούς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν δύο προσαγωγές, ενώ μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε ελαφρά.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Καλλιθέα. Η πλατεία Δαβάκη γέμισε εφηβικές φωνές διαμαρτυρίας, καθώς εκατοντάδες μαθητές σχολείων συγκεντρώθηκαν στην περιοχή.

Περίπου 200 άτομα κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας φωνάζοντας «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Εκεί τα πνεύματα οξύνθηκαν, κάποιοι πέταξαν νεράντζια και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Τα επεισόδια παρακολουθούσαν από τα μπαλκόνια δεκάδες μεσήλικες, οι οποίοι επιχείρησαν αργότερα να νουθετήσουν τα παιδιά, εξηγώντας τους ότι «η βία φέρνει βία»… Οι νεαροί μαθητές αντέτειναν ότι είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαδηλώνουν και ότι η πρόθεσή τους δεν είναι να «τα σπάνε και να τα καίνε», αλλά να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Στον Πειραιά περίπου 300 μαθητές πραγματοποίησαν διαδήλωση, ενώ στον Κορυδαλλό, περίπου 50 άτομα πέταξαν πέτρες στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και αποχώρησαν.

Μαθητές σχολείων του Αμαρουσίου επέλεξαν να προσπεράσουν τον συνήθη προορισμό τους (γνωστό μεγάλο εμπορικό κέντρο), για να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι και να διαμαρτυρηθούν. Φώναξαν συνθήματα, παρέμειναν λίγη ώρα και κατόπιν αποχώρησαν, δίχως να προβούν σε αποκλεισμό οδών.

Με ειρηνικό τρόπο διαδήλωσαν μαθητές σχολείων του Μοσχάτου, οι οποίοι έκλεισαν χθες το πρωί την Εθνάρχου Μακαρίου.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τη λεωφόρο Μεσογείων, όπου οι μαθητές παρέμειναν επίσης για αρκετές ώρες διαμαρτυρόμενοι. Στο μεταξύ, μέχρι χθες αργά το βράδυ παρέμενε υπό κατάληψη το ΚΕΠ Χαλανδρίου, στο παλιό δημαρχείο, παρά την επεισοδιακή απόπειρα ατόμων να τη σταματήσουν. Οπως καταγγέλλουν φοιτητές, που συμμετέχουν στην κατάληψη, τα ξημερώματα της Δευτέρας το ΚΕΠ δέχθηκε επίθεση από μικρή ομάδα ατόμων, εκ των οποίων ο ένας οπλοφορούσε. Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Στη Θεσσαλονίκη, ειρηνική κατάληψη του δημαρχείου Συκεών πραγματοποίησαν σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ στη Μυτιλήνη, ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατέλαβαν το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου. Τέλος, συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι στα Χανιά μαθητές και φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή