Εξοστρακισμό δείχνει η βαλλιστική έρευνα

Εξοστρακισμό δείχνει η βαλλιστική έρευνα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξοστρακισμό της σφαίρας που σκότωσε τον άτυχο 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο δείχνει η βαλλιστική έρευνα, το πόρισμα της οποίας κατετέθη με αρκετή καθυστέρηση στον ανακριτή. Παραμένει, όμως, ασαφές το τελικό συμπέρασμα που συνάγεται στην έκθεση, καθώς η βολή διαπιστώνεται ότι ερρίφθη σε χαμηλό ύψος από το έδαφος, στοιχείο που φαίνεται να δικαιώνει τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κάνουν λόγο για ευθεία στόχευση. Η σφαίρα σύμφωνα με το πόρισμα είχε χτυπήσει σε ανόργανο υλικό πριν καταλήξει στο σώμα του άτυχου παιδιού.

«Η ύπαρξη συνεχόμενων γραμμωτών ιχνών και διάσχισης του μεταλλικού περιβλήματος είναι στοιχεία απολύτως συμβατά με την πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή επιφάνεια και στη συνέχεια εξοστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή», σημειώνεται στο πόρισμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, επάνω στη βολίδα βρέθηκαν φώσφορος και ασβέστιο, που απαντώνται στα ανθρώπινα οστά, όπως και κάλλιο και νάτριο, αλλά και διοξείδιο πυριτίου, που απαντάται σε μέταλλα και στην τοιχοποιία. Το συγκεκριμένο υλικό «χρησιμοποιείται στη βιομηχανία γυαλιού και πυριτικών τούβλων. Σε κατάσταση σκόνης έχει εφαρμογή στη βιομηχανία χρωμάτων και ως πέτρωμα χρησιμοποιείται για οικοδομικούς σκοπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της έκθεσης.

Δεν βρέθηκε, ωστόσο, κάποιο ίχνος χρώματος, γεγονός που απομακρύνει την εκδοχή η σφαίρα να χτύπησε σε τοίχο και κάνει πιθανότερο το ενδεχόμενο να «βρήκε» σε χαμηλό εμπόδιο, στις πλάκες του πεζόδρομου, ίσως σε κάποια από τις διακοσμητικές μπάλες ή στην περίφραξη του παρακείμενου πάρκινγκ.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, με ενδιαφέρον αναμένεται η διενέργεια βλητικής εξέτασης και αυτοψίας στον χώρο του συμβάντος, αίτημα της πολιτικής αγωγής, που έγινε δεκτό από τον ανακριτή.

Σε δήλωσή της, μία συνήγορος, εκ των συνεργατών του κ. Δημ. Τσοβόλα, η κ. Σεργάκη, ανέφερε ότι τόσο η ιατροδικαστική έκθεση όσο και η βαλλιστική έρευνα «χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης, οι οποίες, χωρίς τη βλητική εξέταση του χώρου, όπως έχουν ζητήσει και οι τεχνικοί σύμβουλοι, λόγω πιθανών αλλοιώσεων, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα».

Η συνήγορος επέμεινε ότι πρόκειται περί ανθρωποκτονίας από πρόθεση, θέση που, όπως τόνισε, δεν αλλάζει από τη στιγμή που σωρεία αυτοπτών μαρτύρων έχουν καταθέσει ότι ο αστυνομικός στόχευσε κατευθείαν προς το σημείο που βρισκόταν το θύμα και η παρέα του. Η βολή από τη θέση που πυροβόλησε ο δράστης καταδεικνύει, σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, ότι δεν πυροβόλησε προς τα πάνω, αλλά κατευθείαν προς τα παιδιά με τα οποία διαπληκτιζόταν.

Μετά την κατάθεση στον ανακριτή της ιατροδικαστικής έκθεσης, της βαλλιστικής και της χημικής εξέτασης του βλήματος, ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι είναι «σαφές πως ο θάνατος του 15χρονου οφείλεται σε εξοστρακισμό του βλήματος σε λεία επιφάνεια οικοδομικού υλικού με πύλη εισόδου από πάνω προς τα κάτω, όπως εμφανίζεται χαρακτηριστικά και στο σχεδιάγραμμα του ιατροδικαστή Χρ. Λευκίδη».

Εν τω μεταξύ, μήνυση και αγωγή κατά του Αλέξη Κούγια, για συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική βλάβη, κατέθεσε ο συνάδελφός του, Βασίλης Καπερνάρος, για δηλώσεις του μηνυόμενου, μετά την παραίτηση του μηνυτή από την υπεράσπιση των ειδικών φρουρών. Ο κ. Καπερνάρος διεκδικεί με την αγωγή του αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον κ. Κούγια για ηθική βλάβη στην επαγγελματική του υπόσταση, που υποστηρίζει ότι υπέστη, εξαιτίας δηλώσεων του κ. Κούγια, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή