Ζωντανά δελτία καιρού, μετεωρολόγοι με άποψη

Ζωντανά δελτία καιρού, μετεωρολόγοι με άποψη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλωσα σε μια εποχή που τα δελτία καιρού της ελληνικής τηλεόρασης ήταν απρόσωπα, άνευρα, διεκπεραιωτικά. Με μια λέξη: βαρετά. Είτε ο μετεωρολόγος προέβλεπε χιονοθύελλα στη Μύκονο είτε καύσωνα στα Γιάννενα Μάρτιο μήνα είτε μια απολύτως φυσιολογική ημέρα οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, η φωνή του παρέμενε άχρωμη, επίπεδη, ουδέτερη. Αν ήσουν από άλλη χώρα, θα μπορούσες εύκολα να πιστέψεις ότι οι χιονοθύελλες στη Μύκονο είναι υπόθεση ρουτίνας, ένα καπρίτσιο του ελληνικού καιρού ανάξιο μεγαλύτερης εμβάθυνσης. Κανένα περαιτέρω σχόλιο, μόνο βλοσυρές φωνές από το υπερπέραν (μετεωρολόγοι της κρατικής τηλεόρασης), εναλλάξ με μοντέλα που στο τέλος της εκφώνησης επεφύλασσαν στο τηλεοπτικό κοινό το πιο δυσκοίλιο χαμόγελό τους.

Σε αυτό το αποκαρδιωτικό τοπίο η εμφάνιση του Σάκη Αρναούτογλου (το 2002) στην ΕΤ3 και τα τελευταία δύο χρόνια της Χριστίνας Σούζη (στον ΣΚΑΪ) και του Τάσου Αρνιακού (στον Αντέννα) έφερε κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω. Ζωντανά, παθιασμένα δελτία από ανθρώπους που θέλουν να ενημερώσουν, επικοινωνώντας ταυτόχρονα με τους ανθρώπους που τους ακούν κάθε βράδυ. Δεν είμαστε πια αναγκασμένοι να καταφεύγουμε στο CNN ή στο BBC World για να δούμε κανονικούς ανθρώπους να μιλούν για τον καιρό της επόμενης ημέρας και όχι στεγνές απαγγελίες του δελτίου της ΕΜΥ, που ούτως ή άλλως μπορούμε να το διαβάσουμε άνετα στις εφημερίδες και στο Ιντερνετ.

Είναι σχεδόν αστείο, αλλά ο άνθρωπος που έφερε πραγματική επανάσταση στην παρουσίαση του δελτίου καιρού στην Ελλάδα δεν είναι μετεωρολόγος. Ο Σάκης Αρναούτογλου (ναι, σωστά μαντέψατε, είναι αδελφός του διάσημου Γρηγόρη) σπούδασε μετάφραση στη Γερμανία. Καμία σχέση, δηλαδή. Αλλά είχε το «μικρόβιο» του καιρού και της μετεωρολογίας από… πάντα. «Επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκα σε μια εκπομπή της ΕΤ3 που με την ιδιότητα του καλεσμένου έλεγα και τα του καιρού», θυμάται σήμερα. Οι άνθρωποι του τρίτου κρατικού καναλιού πρόσεξαν το πάθος του Σάκη Αρναούτογλου, ο μοναδικός τους ενδοιασμός ήταν ότι ο ενθουσιώδης νέος που είχαν απέναντί τους δεν είχε σπουδάσει μετεωρολογία. Αλλά όπως είναι γνωστό, το πάθος όλα τα νικάει και σήμερα το δελτίο καιρού του Σάκη Αρναούτογλου είναι η πιο αναγνωρίσιμη εκπομπή της ΕΤ3 πανελλαδικά. Και από τo διάρκειας δύο λεπτών δελτίο το 2002 έχουμε φτάσει φέτος αισίως στα 15!

Το δικό της φαν κλαμπ έχει η Χριστίνα Σούζη. Φωνή οικεία στους ακροατές του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ, ξεχώρισε αμέσως γιατί έκανε αυτό που απέφευγαν άλλοι συνάδελφοί της: έδωσε προσωπικότητα στο δελτίο καιρού. Η ίδια μιλάει για τη μεγάλη τεχνική υποστήριξη που είχε από το κανάλι, το οποίο έσπευσε να επενδύσει στην παρουσίαση του δελτίου: εξελιγμένα γραφικά αναβάθμισαν ποιοτικά ολόκληρο το πακέτο, συν τη ζωντανή, χαρούμενη παρουσία της κ. Σούζη. Εχοντας πάρει σύνταξη από την ΕΜΥ πριν από δύο χρόνια, δεν τη δεσμεύει η επίσημη πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Κάνω τις δικές μου προγνώσεις και συχνά το δελτίο μας διαφοροποιείται, κυρίως όσον αφορά στις τοπικές προγνώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αν η ΕΜΥ μιλάει για «βροχή στην Αθήνα», εγώ παίρνω το ρίσκο και συγκεκριμενοποιώ τις περιοχές όπου πιθανολογώ ότι θα βρέξει». «Δικαιολογεί» τους συναδέλφους της στην κρατική τηλεόραση, επειδή ακριβώς υπάρχει η στενή σχέση με την ΕΜΥ και εξαίρει τη δουλειά του Δημήτρη Ζιακόπουλου. Οσο για τον καιρό των επόμενων ημερών, της ξεφεύγει ένας μορφασμός δυσαρέσκειας όταν μιλάει για περίοδο νοτιάδων, με εξαίρεση το Σάββατο. Αυτό ονειρευόμασταν τόσα χρόνια: μετεωρολόγους με άποψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή