Ανταλλαγή οικοπέδου ΤΕΕ με τμήμα των προσφυγικών

Ανταλλαγή οικοπέδου ΤΕΕ με τμήμα των προσφυγικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τολμηρή αλλά ρεαλιστική πρόταση για τη σωτηρία των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας κατέθεσαν χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Δήμος Αθηναίων. Προτείνουν την ανταλλαγή του οικοπέδου του ΤΕΕ επί της Χαριλάου Τρικούπη με τμήμα των προσφυγικών, στις οποίες θα μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του Επιμελητηρίου. Το ΤΕΕ θα αναλάβει την αναπαλαίωση και ανάδειξη των πολυκατοικιών και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, ενώ το οικόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο για να γίνει πάρκο.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γιάννης Αλαβάνος, τα προσφυγικά θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις υπηρεσίες του (σήμερα σε τέσσερα κτίρια), την τεχνική βιβλιοθήκη του, την τράπεζα πληροφοριών και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΤΕΕ. Συνολικά το ΤΕΕ υπολογίζει τις κτιριακές του ανάγκες σε 8.000 τ.μ., ενώ οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες έχουν συνολική έκταση 12.800 τμ (1.600 τ.μ. έκαστη).

Ως αντάλλαγμα, το ΤΕΕ θα παραχωρήσει στο Δημόσιο την κυριότητα του οικοπέδου του, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου στα Εξάρχεια, του οποίου την αξία υπολογίζει σε 10 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα αναλάβει την αναπαλαίωση με πρότυπο τρόπο των κτιρίων που θα καταλάβουν οι εγκαταστάσεις του και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Οπως διευκρίνισε ο κ. Αλαβάνος, η προτεινόμενη παρέμβαση δεν θα επηρεάσει το κέλυφος των κτιρίων ούτε τη διαμόρφωσή τους σε ορόφους. Επίσης, δεν θα επηρεάσει όσους ακόμα κατοικούν στα προσφυγικά, ενώ μπορεί να συνυπάρξει με τη δημιουργία ξενώνα για τους συγγενείς των νοσηλευομένων στο παρακείμενο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», αλλά και τη δημιουργία μουσείου για τον προσφυγικό ελληνισμό. «Θα αφήσουμε ένα ιστορικό μνημείο να καταρρεύσει ή θα παρέμβουμε;» ανέφερε. «Μια πρότυπη παρέμβαση στα προσφυγικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις σε κτίρια-μνημεία».

Ωστόσο, το ΤΕΕ ζήτησε από την πολιτεία να τοποθετηθεί στην πρότασή του μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση (οικοδόμηση ή πώληση) του οικοπέδου του στα Εξάρχεια. Την πρόταση του ΤΕΕ υποστήριξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναφέροντας ότι ενημέρωσε προσωπικά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά (σ.σ. το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει στην ιδιοκτησία του 40 από τα 228 διαμερίσματα στα προσφυγικά, ενώ ακόμα 140 ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), ο οποίος έδειξε κατ’ αρχήν θετική διάθεση.

Εκτός από το ιδιοκτησιακό, βέβαια, θα πρέπει να λυθεί πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με την αλλαγή χρήσης των κατοικιών (λ.χ. τροποποίηση ρυμοτομικού) και με τη χρηματοδότηση του έργου (εκτιμάται ότι θα πάνω από 20 εκατ. ευρώ). Το ΤΕΕ και ο δήμος δημιούργησαν μια κοινή επιτροπή για την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης, ενώ ο φάκελος θα κατατεθεί σ’ ένα δεκαήμερο στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας για έγκριση. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών στα Προσφυγικά, πάντως, εκφράζεται κατ’ αρχήν θετικά. «Μένει, βέβαια, να δούμε τις λεπτομέρειες της πρότασης», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Δημ. Ευταξιόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή