Νέα «επίθεση» κατά της Κούνεβα

Νέα «επίθεση» κατά της Κούνεβα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ. Τις δύο όψεις του φασισμού ζήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας: στην Ομόνοια, ακροδεξιά στοιχεία εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ενώ την Κυριακή, στον Κεραμεικό, ακροαριστερά στοιχεία εισέβαλαν σε θέατρο και επέβαλαν τη ματαίωση της παράστασης. Συγκεκριμένα: στο θέατρο «Από Μηχανής» (Ακαδήμου 13) είχε προγραμματιστεί η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Το κίτρινο σκυλί» του Μισέλ Φάις, σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ και με ερμηνεύτρια την Αλεξία Καλτσίκη. Το έργο ήταν εμπνευσμένο από την επίθεση αγνώστων εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, ενώ είχε αποφασιστεί, από τις δώδεκα παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί, οι εισπράξεις από την πρώτη και την τελευταία να διατεθούν στην Κ. Κούνεβα. Σημειωτέον, η τελευταία ήταν ενήμερη για το επικείμενο ανέβασμα της παράστασης και ήταν θετικά προδιατεθειμένη. Ωστόσο, τη νύχτα της πρεμιέρας τριάντα περίπου άτομα εισέβαλαν στο θέατρο, διέπραξαν βανδαλισμούς, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη σκηνή και στην πλατεία και μοίρασαν προκηρύξεις. Οπως μας είπε χθες το πρωί ο Μισέλ Φάις: «Προσπάθησα να ανοίξω διάλογο μαζί τους, στάθηκε αδύνατον. Με έφτυσαν, με απώθησαν, όπως και άλλους συνεργάτες, πήραν τον πυροσβεστήρα και τον άνοιξαν μέσα στο θέατρο, ενώ πέταξαν μπογιές στις καρέκλες. Αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε την πρεμιέρα». Οι εισβολείς αναφέρουν, μεταξύ των άλλων, στην προκήρυξή τους: «Τις προσπάθειες της εξουσίας να κλείσει τις ρωγμές που άνοιξαν, να απαλύνει τις πληγές και να ξαναγράψει την ιστορία, έρχεται να υποδεχθεί μετά βαΐων και κλάδων «Το κίτρινο σκυλί» ή αλλιώς Δολοφονώντας την Κωνσταντίνα Κούνεβα».

Υπέρ Φάις η Κούνεβα

Η ίδια η Κ. Κούνεβα, με επιστολή της προς το συγγραφέα, κατέστησε γνωστό το εξής: «Η κοινωνία χρειάζεται σήμερα σκέψη και διάλογο. Η τέχνη πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα. Γι’ αυτό να συνεχιστούν οι παραστάσεις του έργου του Φάις». Ο συγγραφέας και οι λοιποί συντελεστές της παράστασης εξέδωσαν δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρουν: «Επιχείρησαν να καταστρέψουν την εργασία και τον κόπο κάποιων ανθρώπων προσπαθώντας να αμαυρώσουν το ήθος αυτής της χειρονομίας. […]» Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς τους τριάντα εισβολείς «δήθεν «υπερεπαναστάτες»». Πάντως, ο Μ. Φάις και οι άλλοι συντελεστές δηλώνουν ότι «το έργο θα ανέβει. Συνεχίζουμε. Το ιδιωτεύειν δεν μας ταιριάζει…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή