Αγροτικές επιδοτήσεις 2,9 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στο… περιβόλι της Παναγιάς

Αγροτικές επιδοτήσεις 2,9 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στο… περιβόλι της Παναγιάς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιερές μονές και συνεταιρισμοί διαχείρισης αγροτικών γαιών και όχι γνωστοί αγροτοπατέρες, αλλά ούτε καν συνεταιρισμοί παραγωγής αγροτικών προϊόντων, λαμβάνουν τις υψηλότερες επιδοτήσεις στην Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία, επιδοτήσεις που σε μια μάλιστα περίπτωση ξεπερνούν ακόμη και το ένα εκατομμύριο ευρώ. Εάν, λοιπόν, στη Βρετανία είναι η βασιλική οικογένεια που λαμβάνει τις περισσότερες αγροτικές επιδοτήσεις, στην Ελλάδα τα πρωτεία κατέχει η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Αγιον Ορος, ενώ στον κατάλογο των δέκα πρώτων βρίσκεται και γνωστή πλέον τοις πάσι Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Σημειώνεται ότι βάσει της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, όλα τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων είναι αφορολόγητα.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για τις αγροτικές επιδοτήσεις που έλαβαν οι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα για το διάστημα από 15/10/2007 έως 15/10/2008 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο-Εγγυήσεις (ΕΓΤΕ) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) το διάστημα από 1/1/2007 έως 15/10/2007. Τα στοιχεία αυτά είναι πλέον δημόσια και βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού Εγγυήσεων) www.e-enisxyseis.gr κατ’ εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 258/2008 για τη διαφάνεια στη χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας η οποία έλαβε το 2007 το ποσό του 1.242.360 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μια ακόμη μονή του Αγίου Ορους, η Ιερά Μονή Διονυσίου, η οποία έλαβε ως ενίσχυση 848.410 ευρώ. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Συνεταιρισμός Εξαγοράς Αγροκτήματος Ζαρκαδοχωρίου στον νομό Μαγνησίας ο οποίος έλαβε το ποσό των 625.147,20 ευρώ.

Στην τέταρτη θέση συναντούμε την πλέον διάσημη μετά τα όσα έχουν συμβεί μονή του Αγίου Ορους, τη Μονή Βατοπεδίου, οι σχέσεις της οποίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν περιορίζονται μόνο στην ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ η Ιερά Μονή Βατοπεδίου έλαβε το εξεταζόμενο διάστημα ως αγροτική ενίσχυση το ποσό των 527.390 ευρώ.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Κέντρο Προστασίας Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών στο δημοτικό διαμέρισμα ελληνικών του νομού Καρδίτσας, το οποίο έλαβε το ποσό των 427.769 ευρώ. Στην έκτη θέση βρίσκεται ένα ακόμη μοναστήρι της αθωνικής κοινότητας, η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, η οποία έλαβε ως αγροτική επιδότηση το ποσό των 269.218 ευρώ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο Δασικός Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Προσήλια-Μαυρίκης Κωφών του δημοτικού διαμερίσματος Κωφών του νομού Μαγνησίας, ο οποίος έλαβε το ποσό των 250.560 ευρώ. Στην επόμενη θέση εμφανίζεται ο Μ. Κατσίγερας (δημοτικό διαμέρισμα Πετρίνου Καρδίτσας) με το ποσό των 153.543,44 ευρώ, στη συνέχεια η Αγροτουριστική Ανώνυμος Εταιρεία Ι. Παναγιωτίδης (δημοτικό διαμέρισμα Περιστερώνα Θεσσαλονίκης) με το ποσό των 140.641,90 ευρώ ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το όνομα της Μ. Δούκα (δημοτικό διαμέρισμα Αλμυρού στον νομό Μαγνησίας)

Σε όλες σχεδόν τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιδοτήσεις έχουν δοθεί για τη διαχείριση αγροτικών γαιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Μακροχρόνια Παύση Καλλιέργειας Γεωργικών Γαιών» για τη δημιουργία των λεγόμενων «οικοπάρκων». Στόχος του προγράμματος είναι η αγρανάπαυση αγροτικών γαιών, η δημιουργία βιότοπων και οικολογικών πάρκων με έργα περιβαλλοντικής προστασίας, όπου θα έχει πρόσβαση το κοινό. Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία των οικοπάρκων είχε φτάσει ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ύστερα από καταγγελίες για τον τρόπο παραχώρησης των εκτάσεων.

«Κολοσσοί» οι δικαιούχοι

Στη Γαλλία τις περισσότερες επιδοτήσεις, 62 εκατομμύρια ευρώ, έλαβε η Doux Group, η οποία πωλεί πτηνοτροφικά προϊόντα σε 130 χώρες στον κόσμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρείες όπως η Nestle και η Tate & Lyle έλαβαν η κάθε μία περίπου από 1 εκατομμύριο ευρώ, η βασίλισσα Ελισάβετ 530.000 ευρώ, ο Δούκας του Ουεστμίνστερ 540.000 ευρώ, ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος 180.000 ευρώ. Στην Ιρλανδία η εταιρεία κατεψυγμένων τροφίμων Greencore Group έλαβε ως αγροτικές ενισχύσεις το ποσό 83 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή