Τροφές – ασπίδα στην ωχρά κηλίδα

Τροφές – ασπίδα στην ωχρά κηλίδα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια διατροφή πλούσια σε φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, αλλά φτωχή σε αμυλώδεις υδατάνθρακες, βοηθάει στο να περιορίσουμε δραστικά τον κίνδυνο να εκδηλωθεί εκφυλισμός ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση των ματιών, που αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας όρασης (τύφλωση) σε άτομα, κυρίως, μεγάλης ηλικίας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Ophthalmology και οι ειδικοί συνεκτίμησαν την επίδραση ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συνηθειών διατροφής αναφορικά με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να αναπτύξει εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας της γήρανσης. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από 4.003 άτομα που συμμετείχαν σε μελέτη -η οποία ακόμη συνεχίζεται- και αφορά τις οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία. Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts Jean Mayer USDΑ.

Οι θρεπτικές ουσίες που συσχετίστηκαν με τον μικρότερο κίνδυνο για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας είναι: οι βιταμίνες C και Ε, ο ψευδάργυρος, η λουτεΐνη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά με τα αρχικά DHA και ΕΡΑ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το β-καροτένιο, συστατικό που συχνά συνδέεται με την υγεία των ματιών, δεν συσχετίστηκε στην παρούσα μελέτη με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

Το μεγαλύτερο όφελος καταγράφηκε ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη σε όσους κατανάλωναν συστηματικά ένα συνδυασμό προστατευτικών θρεπτικών συστατικών, στο πλαίσιο μιας διατροφής με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο γλυκαιμικός δείκτης «κατατάσσει» τους υδατάνθρακες ανάλογα με την επίδρασή τους στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος. Οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και οι αμυλώδεις υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη επειδή η πέψη και η αφομοίωσή τους είναι γρήγορη, «παράγουν» ταχείες κορυφώσεις στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα της ινσουλίνης. Τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα περισσότερα λαχανικά, οι πρωτεΐνες και οι ξηροί καρποί «παράγουν» βαθμιαία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και στα επίπεδα της ινσουλίνης.

Τα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά που συνδέθηκαν με την υγεία των οφθαλμών βρίσκονται στα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, στους ξηρούς καρπούς και σε πολλά είδη ψαριών.

Τα εσπεριδοειδή αποτελούν καλή πηγή της βιταμίνης C.

Στις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Ε συμπεριλαμβάνονται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια.

Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα πλήρη δημητριακά.

Στις διατροφικές πηγές της λουτεΐνης και της ζεαξανθίνης συμπεριλαμβάνονται τα αυγά, το λάχανο, το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, τα κολοκύθια, ο αρακάς και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Καλή διατροφική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (DHA και EPA) αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι για το τι προκαλεί τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, αλλά στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβάνουν τη γήρανση, το κάπνισμα,το οικογενειακό ιστορικό και την παχυσαρκία. Σημειώνεται ότι οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Αν και η ασθένεια έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο -τα άτομα που πάσχουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας «χάνουν» την κεντρική όραση από τα μάτια τους-, σειρά ερευνών δείχνει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, όπως οι παραπάνω διατροφικές συνήθειες, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή