Μπαράζ ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό

Μπαράζ ντόπινγκ στον ελληνικό αθλητισμό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χιονοστιβάδα για τον ελληνικό αθλητισμό τείνει να μετατραπεί η ουσία 4-methyl-2 hexanamine. Εκτός από τους αθλητές της άρσης βαρών, σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιούσαν και σε άλλα αθλήματα. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για, τουλάχιστον, δύο θετικά κρούσματα.

Διεγερτική ουσία με έντονη λιποδιαλυτική δράση

Η 4-methyl-2 hexanamine «διαδέχθηκε», όπως όλα δείχνουν, τη μεθυλτριενολόνη στις προτιμήσεις των αθλητών μας. Μόνο που η νέα ουσία δεν είναι αναβολική, αλλά διεγερτική με έντονη λιποδιαλυτική δράση. Για ανάλογες περιπτώσεις η τιμωρία είναι μέχρι και έξι μήνες, όπως συνέβη και με τον ποδοσφαιριστή Γιακούμπ Βαβζίνιακ (τρεις μήνες). Βέβαια, ο Τάσος Τριανταφύλλου τιμωρήθηκε με τέσσερα χρόνια από την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος διότι η πολιτική της άρσης βαρών είναι να υπάρχουν αυστηρές τιμωρίες. Οι αθλητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η σκόνη υπήρχε σε φακελάκια που δεν είχαν καμιά ένδειξη ότι περιείχαν απαγορευμένη ουσία. «Την χρησιμοποιούσαν σαν να ήταν αναψυκτικό. Τους είχαν πει ότι δεν έχει κάτι απαγορευμένο», δήλωσε στην «Κ» άνθρωπος από το περιβάλλον των αθλητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δείγματα, στην περίπτωση των αρσιβαριστών, είχαν ληφθεί από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο σε πρωτάθλημα των επιλέκτων. Σε αυτόν τον έλεγχο βρέθηκε να έχει χρησιμοποιήσει τη 4-methyl-2 hexanamine συγκεκριμένη αθλήτρια η οποία στην απολογία της αναρωτήθηκε γιατί μέσα στα θετικά κρούσματα δεν υπήρχαν ονόματα κι άλλων συναθλητών της που έκαναν χρήση της ίδιας ουσίας. Μετά την απολογία της αρσιβαρίστριας έγινε επανέλεγχος των υπολοίπων δειγμάτων και από εκεί προέκυψαν άλλα τέσσερα θετικά δείγματα. Πηγές κάνουν λόγο για τρεις αθλήτριες και έναν αθλητή. Μέσα στους τέσσερις υπάρχουν πρόσωπα που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνείς διοργανώσεις. Μάλιστα, κάποια συμμετείχαν στις προπονήσεις της εθνικής ομάδας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να προετοιμαστεί για τους Μεσογειακούς Αγώνες. «H oυσία υπήρχε μέσα στο σκεύασμα διατροφής και όταν άλλαξε συσκευασία, ενημέρωσα αμέσως την Ομοσπονδία. Εγώ υποβλήθηκα σε έλεγχο 15 ημέρες πριν πάω στο εξωτερικό και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Εκαναν έλεγχο στο Χημείο του Κράτους και αυτή η ουσία έχει εγκριθεί από τον ΕΟΦ», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Κρήτης ο αρσιβαρίστας Τάσος Τριανταφύλλου και πρόσθεσε με νόημα: «Η ομοσπονδία έκανε έλεγχο κατόπιν εορτής και αφού κάποιοι αθλητές βρέθηκαν θετικοί».

Η ποινή των τεσσάρων χρόνων έχει προβληματίσει τον 22χρονο πρωταθλητή του ΟΦΗ, ο οποίος σκέπτεται ακόμα και να σταματήσει την άρση βαρών: «Είναι εξοντωτική η ποινή και σε κάνει να σκέφτεσαι να μην ασχοληθείς ξανά με το άθλημα. Εχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης και ζητάω συγγνώμη από τους δικούς μου ανθρώπους και όχι μόνο». Ο 22χρονος βρέθηκε θετικός στους αγώνες για το πρωτάθλημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην πόλη Τσίχανοφ της Πολωνίας.

Η ουσία 4-methyl-2 hexanamine έχει απ’ ό, τι φαίνεται εξαπλωθεί αρκετά στον ελληνικό αθλητισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει θετικό δείγμα και σε αθλήτρια του στίβου, η οποία, όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία ονόματα του κλασικού αθλητισμού. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει σχετική ανακοίνωση, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις ότι χρήση της συγκεκριμένης ουσίας έχει γίνει και σε άλλα αθλήματα – κάποιοι μιλούν για την ποδηλασία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή