Ελληνες στον αστερισμό του Χόλιγουντ

Ελληνες στον αστερισμό του Χόλιγουντ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάντα (μα πάντα!) θα είναι εκεί. Κρυμμένος σε κάποια γωνία των τίτλων τέλους της ταινίας. Μπορεί να είναι ένας απλός κομπάρσος, ο μπούμαν ή βοηθός του βοηθού του υπεύθυνου φωτογραφίας, θα είναι όμως εκεί. Και θα τον προδώσει το όνομά του. Εάν ισχύει ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις έναν Ελληνα από κάτω, σηκώνοντας το Χόλιγουντ θα βρεις μια ολόκληρη φωλιά! Χωρίς να υπολογίζουμε τους εγχώριους σταρ που ταξιδεύουν ώς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σκοπό τη «διεθνή καριέρα», οι εις -ides, -akis, -opoulos, -oglou μοιάζει να πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Αφθονο «υλικό»

Για του λόγου το αληθές, μπείτε στο hollywood. greekreporter. com, το σάιτ που έχει στόχο να ενημερώνει την ανά τον κόσμο ομογένεια για τους εκπροσώπους της στην αμερικανική σόουμπιζ. Η ιδέα ήταν του Αναστάσιου Παπαποστόλου, δημοσιογράφου, που πριν από λίγα χρόνια ταξίδεψε ώς τις ΗΠΑ για να σπουδάσει Επικοινωνία στο California State University και… έμεινε. «Στο τελευταίο έτος, το πανεπιστήμιο έκανε ένα διαγωνισμό για ιδέες φοιτητών», λέει ο ίδιος στην «Κ». «Εγώ πρότεινα ένα τέτοιο σάιτ, μια ηλεκτρονική πύλη με ειδήσεις της ομογένειας, και κέρδισα. Με τα χρήματα του επάθλου, ξεκίνησα πριν από ένα χρόνο τη λειτουργία του σάιτ». «Υλικό» υπάρχει άφθονο. «Οι Ελληνες του Χόλιγουντ είναι πολύ περισσότεροι από όσο νομίζουμε. Πολύ συχνά μου συμβαίνει να αρχίσει κάποιος που δεν πηγαίνει το μυαλό σου ότι είναι Ελληνας να μου μιλάει ελληνικά». Στα γραφεία του greekreporter (τρόπος του λέγειν, γιατί όλοι οι συνεργάτες γράφουν από το σπίτι τους!), φτάνουν συχνά email και επιστολές με την υπόμνηση: «Είμαι κι εγώ Ελληνας!» «Ανθρωποι φτασμένοι στη βιομηχανία, θέλουν να συμπεριληφθούν στην ύλη μας. Νιώθουν περηφάνια για την καταγωγή τους. Ενας μου είπε: «Να το βάλεις, να το δείξω στη μαμά μου!»», λέει ο κ. Παπαποστόλου.

Η ελληνική καταγωγή ανοίγει και πολλές πόρτες στο Χόλιγουντ. Ο Αναστάσιος, για παράδειγμα, είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν πάρει συνέντευξη από τον Τζιμ Γιαννόπουλο, τον πρόεδρο του τηλεοπτικού δικτύου Fox. «Απλά πήρα τηλέφωνο, άφησα το όνομά μου, προφανώς είδε ότι είμαι Ελληνας και με πήρε πίσω. Ολοι νόμιζαν ότι έχω βάλει κάποιο μέσο»!

Πιθανότητες καριέρας

Οι πιθανότητες για καριέρα στο Χόλιγουντ είναι μικρές, αλλά υπαρκτές, τονίζει ο Αναστάσιος Παπαποστόλου, ιδιοκτήτης του ανεξάρτητου σάιτ hollywood. greekreporter. com. «Ακόμα και αν είσαι γνωστός στην Ελλάδα, στο Λος Αντζελες χάνεις αυτό το «ατού». Τα στούντιο, οι ατζέντηδες και οι παραγωγοί βλέπουν αντίστοιχες «φίρμες» από όλο τον κόσμο. Δεν τους κάνει καμία αίσθηση. Δεν εννοώ ότι δεν πρέπει να προσπαθεί κανείς να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Απλά να μην έρχεται εδώ και το παίζει ντίβα».

Πράγματι, οι γνωστότεροι και ισχυρότεροι Ελληνες στη βιομηχανία είναι παντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα. Πρόκειται βέβαια για ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και για νέους που έφυγαν για τις ΗΠΑ σε μικρή ηλικία, αμέσως μετά τις σπουδές. «Οι τελευταίοι έχουν πολύ μεγαλύτερη τύχη, αφενός γιατί έχουν πολύ περισσότερα χρόνια μπροστά τους να προσπαθήσουν να κάνουν όνομα στο Χόλιγουντ και αφετέρου γιατί έρχονται με διαφορετική νοοτροπία. Δεν είναι εύκολο για όλους να υφίστανται την πίεση αυτής της δουλειάς, με τις καθημερινές οντισιόν», σημειώνει ο κ. Παπαποστόλου.

Και μια μικρή πληροφορία για το τέλος… «Μια Ελληνίδα, η Robyn Giannoukou, μπορεί φέτος να είναι υποψήφια για Οσκαρ ταινίας μικρού μήκους»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή