Κρίκετ, με αρχαιοελληνική καταγωγή

Κρίκετ, με αρχαιοελληνική καταγωγή

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρίζες που φτάνουν μέχρι την Αρχαία Ελλάδα, το σύγχρονο κρίκετ «ευδοκιμεί» στην Κέρκυρα αλλά γίνονται προσπάθειες να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Οι αγώνες των μεταναστών που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (Αγιος Κοσμάς, παλιός Ιππόδρομος κ.λπ.) έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό, ενώ το κρίκετ θα έρθει ακόμα πιο κοντά στους Ελληνες χάρη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στο νησί των Φαιάκων 7 με 12 Σεπτεμβρίου.

Η προϊστορία

Σε ανάγλυφη παράσταση απεικονίζονται παίκτες που κρατούσαν μία βακτηρία (μπαστούνι) γυρισμένη ανάποδα. Με τη λαβή της βακτηρίας έπαιζαν χτυπώντας στο έδαφος μια σφαίρα. Για πολλούς αυτό θεωρείται ο πρόγονος του κρίκετ. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το άθλημα υπάρχουν από τον 15ο αιώνα και εθεωρείτο ένα διαδεδομένο παιδικό παιχνίδι στην Αγγλία. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι σε αρκετά χωριά της ελληνικής επαρχίας τα παιδιά, ακόμα και σήμερα, παίζουν παιχνίδια που οι κανονισμοί τους θυμίζουν το κρίκετ. Σήμερα, το άθλημα παίζεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποδοσφαιρική ομάδα Μίλαν ιδρύθηκε ως σύλλογος του κρίκετ το 1899. Στις διεθνείς διοργανώσεις ξεχωρίζουν ομάδες από την Αγγλία, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Σρι Λάνκα κ.λπ.

Στα χνάρια του Οδυσσέα

Στο νησί των Φαιάκων το άθλημα έφτασε με τα καράβια του αγγλικού στόλου. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε το 1823, στην Εσπιανάδα, όταν τα πληρώματα σταμάτησαν για ανεφοδιασμό. Από τότε μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη πλατεία αποτελεί ένα από τα γήπεδα του νησιού. Το 1893 ιδρύθηκε από τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο η πρώτη ομάδα. Το 1896, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το πρόγραμμα προέβλεπε και αγώνες κρίκετ. Είχαν δηλώσει συμμετοχή δύο ομάδες, μια βρετανική από τη Μάλτα, και μια ελληνική από την Κέρκυρα αλλά οι αγώνες δεν διεξήχθησαν. Το 1900, στο Παρίσι, συμπεριλήφθηκε και το κρίκετ στο πρόγραμμα. Μετείχαν μόνο η διοργανώτρια Γαλλία, μια ομάδα εργαζόμενων στη βρετανική πρεσβεία και η Μ. Βρετανία με τον σύλλογο «Ντίβον & Σόμερσετ Γουόντερερς». Η βρετανική ομάδα αναδείχθηκε ολυμπιονίκης με τελικό σκορ 262-104. Το κρίκετ προβλεπόταν στο πρόγραμμα των Αγώνων του 1904, στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, και του 1908, στο Λονδίνο, αλλά τελικά δεν διεξήχθη. Λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος αποσύρθηκε από τους Ολυμπιακούς και διεξάγεται στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας.

Η κατάσταση σήμερα

«Η ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι να ασχολείται με το κρίκετ είναι από 10 ετών. Η Ελληνική Ομοσπονδία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την εξάπλωσή του. Αυτή τη χρονική περίοδο υπάρχουν τέσσερις ομάδες στην Αθήνα, δύο στα Γιάννενα και 16 στην Κέρκυρα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες. Οι αθλητές πρέπει να έχουν αρκετά καλή φυσική κατάσταση, να μπορούν να συγχρονίσουν το μάτι με το χέρι, καλή τεχνική ενώ κρίσιμη είναι και η τακτική που ακολουθεί η ομάδα. Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο η τακτική καθορίζεται από τον αρχηγό, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει υπόψη του πολλές παραμέτρους όπως τον αέρα, την βροχή κ.λπ.», δήλωσε στην «Κ» ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Βασιλάς. Το παιδί μαθαίνει το κρίκετ σιγά σιγά μέσα από απλά παιχνίδια. «Το σύνολο αυτών των παιχνιδιών ονομάζεται kwick kricket. Μέσα από αυτά ο αθλητής ή η αθλήτρια μπαίνει στο νόημα του κρίκετ. Αναπτύσσει τις δεξιότητές του, μαθαίνει να συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του και να κάνει τα σωστά χτυπήματα στο μπάτινγκ (όταν η ομάδα προσπαθεί να χτυπήσει την μπαλιά των αντιπάλων). Αυτό, ανάλογα με την πρόοδο του παιδιού, διαρκεί από 3-4 μήνες. Στη συνέχεια, εντάσσεται κανονικά σε ομάδα», υπογράμμισε ο προπονητής.

Τα απαραίτητα έγγραφα και ο βασικός εξοπλισμός για να αρχίσετε

Το πρώτο βήμα για να μπει κάποιος στον κόσμο του κρίκετ είναι η εγγραφή σε ένα σωματείο που να καλλιεργεί το άθλημα. Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί είναι από 10 ετών.

Για την εγγραφή χρειάζεται:

– Πιστοποιητικό γεννήσεως.

– Υπογραφή κηδεμόνα.

– Πιστοποιητικό υγείας από παθολόγο γιατρό.

– Φωτογραφίες.

Τα μαθήματα στους περισσότερους συλλόγους είναι δωρεάν. Υπάρχουν όμως και κάποια σωματεία τα οποία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, χρεώνουν από 30-50 ευρώ τον χρόνο. Σε ό, τι αφορά τον αθλητικό εξοπλισμό, στο πρώτο στάδιο, παρέχεται από τους συλλόγους. Στη συνέχεια όμως και εφόσον το παιδί αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το κρίκετ, καλό είναι να αποκτήσει δικό του εξοπλισμό. Το σωματείο παρέχει, επίσης, τις αθλητικές εμφανίσεις όπου υπάρχει και το σήμα του. Τα αθλητικά παπούτσια, στις περισσότερες περιπτώσεις επιβαρύνουν τον αθλητή. Θα χρειαστεί:

– Πατς: οι τιμές ξεκινούν από 15 ευρώ.

– Γάντια: από 15 ευρώ.

– Μπατ: από 40 ευρώ.

– Κράνος: από 20 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή