«Εγώ είμαι από την Κρήτη!»

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σχεδόν μεσάνυχτα όταν ο νεαρός με το μουστάκι ξεμονάχιασε την καθαρίστρια του ξενοδοχείου και της πλάσαρε το πάκο με τα χαρτιά. «Ο Καραμανλής έδωσε εντολή να τα μοιράσετε μέχρι το πρωί κάτω από τις πόρτες των συνέδρων», της είπε. Ανυποψίαστη εκείνη πήρε το πάκο και ίσα που διάβασε κάτω – κάτω στο πρώτο χαρτί την υπογραφή «Κίνηση της Βόλβης». Νωρίς το άλλο πρωί που ξύπνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το χαρτί ήταν κάτω από την πόρτα του. Ουδείς άκουσε το πρώτο σχόλιο του προέδρου όταν διάβασε το επαναστατικό μανιφέστο της Βόλβης. Αλλά βέβαιο είναι πως, μέχρι το βράδυ, είχε στείλει τον νεαρό με το μουστάκι, δηλαδή τον 25χρονο Β. Μεϊμαράκη, μαζί με τον Γ. Σούρλα, τον Α. Μοσχονά και την υπόλοιπη «Κίνηση της Βόλβης» για βολβούς, από αυτούς που έχουν στο κάτω μέρος οι βρούβες…

Κι έτσι, τον Μάρτιο του 1979, στο πρώτο συνέδριο της Ν.Δ. στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ο κ. Μεϊμαράκης γνώρισε την κόψη του σπαθιού του Καραμανλή του πρεσβυτέρου. Θα έπρεπε από τότε να θυμάται πόσο εύκολο είναι να πάθει κανείς κράμπα όταν κολυμπάει κόντρα στο γαλάζιο ποτάμι. Αλλά πάλι, από το ’79 έχουν περάσει 30 χρόνια. Στα οποία ο κ. Μεϊμαράκης βελτίωσε πολύ τις κολυμβητικές του ικανότητες.

Μονοψήφιο αριθμό μέλους

Ο γιος του «Γιάννη με τ’ όνομα», του παλιού βουλευτή της ΕΡΕ στο Ηράκλειο, μπορεί και να έχει ταυτότητα της ΟΝΝΕΔ με μονοψήφιο αριθμό μέλους. Από τα εφηβικά πέρασε στην ομάδα ανδρών της Ν.Δ. δοκιμάζοντας τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε στυλ μητσοτακικό. Ηταν εκείνη η ταραγμένη εποχή που έξω απ’ τη Νικηταρά οι νεολαίοι με τα καδρόνια περίμεναν να τον περιποιηθούν ως νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Τελικά ο κ. Μεϊμαράκης επέπλευσε με μια μονάχα αμυχή στο προφίλ του από τη σύγκρουση με τους «ρέιντζερ» και τους «κένταυρους»: το παρατσούκλι «Ντοράκι». Και συνέχισε λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα ανοιχτής θαλάσσης, με τους καρεκλοκένταυρους.

Για τις επιδόσεις του στον διάπλου της γαλάζιας λίμνης τιμήθηκε επανειλημμένως – στη Ρηγίλλης ως γραμματέας πήρε γραφείο στον πρώτο, δίπλα στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση πήρε πορτοκαλί τηλέφωνο πολύ πριν γίνει υπουργός. Αλλά το βασικότερο είναι πως, απλωτή με απλωτή, γνώρισε όλη τη γαλάζια πανίδα – ακόμη και την υπερατλαντική. Κι έτσι, αξιώθηκε και τον ύψιστο τίτλο τιμής όταν πήγε στη Νέα Υόρκη. Τα μέλη της τοπικής Ν.Δ. τον καλωσόρισαν με ένα εορταστικό «υποδεχόμαστε σήμερα τον Mister Νέα Δημοκρατία!», που έκανε το μουστάκι του να πεταρίσει από χαρά. Ευτυχώς, το πανηγυρικό λογύδριο που ακολούθησε ήταν στα ελληνικά – βλέπετε, τον παλιό καιρό που ο κ. Μεϊμαράκης, παιδί ακόμα, πήγαινε στην Ιόνιο Σχολή, δεν ήταν κι ο επιμελέστερος τον μαθητών. Κι έτσι τώρα, κάθε φορά που θέλει να παραγγείλει για επιδόρπιο «brownie» από τον κατάλογο, παραγγέλνει «ένα μπράουνινγκ». Ευτυχώς γι’ αυτόν, μόνο στη Ν.Δ. Νέας Υόρκης μιλούν αγγλικά (αλλιώς ο Δ. Σιούφας που τελευταία άκουσε το δηλητηριώδες «εγώ δεν θα γίνω καρτούν», θα είχε μπει στον πειρασμό να τραβήξει περίστροφο Browning). Ενίοτε, όμως, στη γαλάζια παράταξη εκφράζονται στα «γαλλικά». Τα οποία ο κ. Μεϊμαράκης τα μιλάει φαρσί.

«Χ…στηκε ο κόσμος αν θα είμαι υποψήφιος!». Ο τηλεπαρουσιαστής έμεινε άναυδος βλέποντας το μεϊμαράκειο μουστάκι να συσπάται και να πετά την ατάκα στον αέρα. Αλλά τι να πουν κι οι νεοδημοκράτες; Εκείνοι πρώτα είδαν τον κ. Μεϊμαράκη να κολυμπά όλη τη δεξαμενή με τους υποψηφίους πλην Σαμαρά, ύστερα να τσαλαβουτά στην ιδέα να γίνει ο ίδιος αρχηγός, μετά να τορπιλίζει την 6η Δεκεμβρίου ως ημέρα εκλογής και τη βάση της Ν.Δ. ως σώμα εκλεκτόρων. Και ενώ όλη η γαλάζια πανίδα αναρωτιόταν «τι θέλει πια αυτός ο άνθρωπος;», ο κ. Μεϊμαράκης ξεκίνησε κολυμβητικό ντουέτο με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο!

Αγαστή συνεργασία

Την περασμένη Δευτέρα, οι δυο τους κατέληξαν να πλατσουρίζουν στη «δεξαμενή σκέψης» του Ν. Καραχάλιου, το «forum 2020». Ο μεν κ. Σπηλιωτόπουλος παρουσίασε τις «8 αρχές και 18 θέσεις» για ένα σύγχρονο κόμμα – ο κ. Μειμαράκης μίλησε για «φωνή πρωτοπορίας» του Αρη (και όχι, δεν αναφερόταν στην εξάλειψη της πατρινής προφοράς). Ο δε Ν. Καραχάλιος θαύμασε την αγαστή συνεργασία, αφού εκείνος μοιράζεται και τις lifestyle σπηλιωτοπουλικές ανησυχίες και τη σκούρα μπλε μεϊμαράκειο αντίληψη περί κράτους της Ν.Δ. Και η δύστηνος πολιτική του μοίρα είναι αρκετά ενδεικτική για το πού οδηγούν τελικώς τέτοιοι παράξενοι συνδυασμοί…

Μόνο εκείνη η παλιά καθαρίστρια από το πρώτο συνέδριο της Ν.Δ. θα μπορούσε να είχε προειδοποιήσει τον κ. Σπηλιωτόπουλο. Με το που φάνηκε στις δημοσκοπήσεις πως αν πάει για αρχηγός τον περιμένει ποσοστό τύπου Ψωμιάδη, εφαρμόσθηκε στην πράξη το παλαιό «σκάσε και κολύμπα!» – άλλως ειπείν, η μεϊμαράκειος αγάπη χάθηκε στη γαλάζια σκόνη. Οσοι από την αρχή της κούρσας διαδοχής έβλεπαν τον κ. Μεϊμαράκη για… κρυφομπακογιαννικό «λαγό», καθόλου δεν εξεπλάγησαν ακούγοντας το «εγώ είμαι από την Κρήτη!» που δήλωσε βγαίνοντας σαν κουνέλι απ’ το μητσοτακικό καπέλο. Για τη μικρή αυτή προδοσία, τα αντίποινα από την πλευρά του κ. Σπηλιωτόπουλου αναγκαστικά θα περιοριστούν σε κάτι σαν «αχ κουνελάκι, κουνελάκι, ξύλο που θα το φας…». Αλλά αν τα πράγματα τελικώς δεν πάνε όσο δεξιά θέλει ο κ. Μεϊμαράκης, καλά είναι να υπολογίσει πως στην Αρκαδία απ’ όπου κατάγεται ο Δ. Αβραμόπουλος και στη Μεσσηνία του Αντ. Σαμαρά συνήθως τα κουνέλια καταλήγουν στιφάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή