Μείωση φέτος στις κρατήσεις αγροτουρισμού

Μείωση φέτος στις κρατήσεις αγροτουρισμού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν καιρώ οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι δεν «κόβουμε» μόνο τις… περιττές πολυτέλειες. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία αγροτουρισμού Eurogites, το 2009 θα «κλείσει» με μείωση της τάξης του 4% στις κρατήσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα, τη στιγμή που ο κλάδος του τουρισμού συνολικά μετρά απώλειες της τάξης του 7%. Η έρευνα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2009 στις 17 χώρες-μέλη του δικτύου Εurogites, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία το ελληνικό δίκτυο Guest Inn, που εκπροσωπεί 70 αγροτουριστικούς ξενώνες σε όλη την Ελλάδα, φέτος οι κρατήσεις σημείωσαν μείωση 5%, με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν κυρίως γνωστές και «εύκολες» περιοχές αντί για πιο «εναλλακτικές» διακοπές.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας, ωστόσο, γίνεται σαφές ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν όλους τους προορισμούς. Τις μικρότερες απώλειες πάντως καταγράφουν προορισμοί που αντέδρασαν γρήγορα στην επερχόμενη κρίση με συντονισμένες ενέργειες marketing, σε αντίθεση με προορισμούς που περίμεναν να ξεσπάσει η κρίση για να την αντιμετωπίσουν.

Η γενική τάση, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία της έρευνας της Eurogites, είναι για μικρής διάρκειας διακοπές και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών να εστιάζεται στις βασικές παροχές, δηλαδή διαμονή και φαγητό. (Προτίμηση σε περιοχές όπου το προσφερόμενο προϊόν έχει ανταγωνιστική τιμή για τις βασικές υπηρεσίες.) Οπως είπε στην «Κ» η κ. Πέγκυ Μπαλιτσάρη, εκ των ιδρυτών τού δικτύου αγροτουριστικών καταλυμάτων Guest Inn, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθεί ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης σε τέτοιου είδους μονάδες, που απ’ ό,τι φαίνεται επηρεάζονται εξίσου με τα πολυτελή καταλύματα». Η κ. Μπαλιτσάρη και η συνεργάτις της, Λιζ Ραπέν, ξεκίνησαν από το 2003 την προσπάθεια για την «ανακάλυψη» και ανάδειξη μικρών, ποιοτικών καταλυμάτων της ελληνικής υπαίθρου και την προβολή τους στην παγκόσμια αγορά. «Και η προσπάθεια συνεχίζεται!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή