Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας τα φρούτα μας

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας τα φρούτα μας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη «μαύρη λίστα» των Ρώσων έχουν τεθεί τα ελληνικά εξαγόμενα φρούτα εξαιτίας καταλοίπων φυτοφαρμάκων που οι συγκεντρώσεις τους ξεπερνούν τα κατά πολύ αυστηρότερα από τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όρια που έχει καθιερώσει η Ρωσία για τα εισαγόμενα προϊόντα. Αποτέλεσμα; Κινδυνεύει να καταστεί απαγορευτική η τεράστια ρωσική αγορά στην οποία προωθούνται μεγάλες ποσότητες ελληνικών φρούτων και οπωροκηπευτικών. Το πρόβλημα έχει δύο πλευρές: εάν οι ελληνικές εξαγωγές δεν συμμορφωθούν με τις αυστηρές προδιαγραφές των Ρώσων, τα προϊόντα μας θα επιστρέφονται ή δεν θα αγοράζονται. Εάν, πάλι, αλλάξει η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης θα ανεβεί κατά πολύ το κόστος παραγωγής και θα καταστούν λιγότερο ανταγωνιστικά έναντι ομοειδών άλλων χωρών.

Τα τελευταία δεκαέξι φορτία με ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα και φράουλες, συνολικού βάρους 284 τόνων, που εντοπίστηκαν να μην πληρούν τις ρωσικές προδιαγραφές, το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος 2009, από την αρμόδια ρωσική φυτοϋγειονομική υπηρεσία έρχονται να προστεθούν στα εννέα φορτία φρούτων που επεστράφησαν από τη ρωσική αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα εν λόγω ελληνικά φορτία δεν ήταν τα μόνα. Μαζί με αυτά, «κόκκινη κάρτα» έλαβαν, μεταξύ άλλων, 37 ολλανδικά και 66 πολωνικά. Στη «μαύρη λίστα» των Ρώσων, εξάλλου, βρίσκονται διάφορα οπωροκηπευτικά από Λεττονία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ισπανία και Βέλγιο.

Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές ήραν την εμπιστοσύνη τους από ένα ελληνικό ιδιωτικό εργαστήριο ελέγχου, καθώς είχε εκδώσει πιστοποιητικά για εννέα εκ των 16 επίμαχων φορτίων, αλλά και από ένα γαλλικό και δύο ισπανικά για τον ίδιο λόγο.

Το πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς Ρωσία προέκυψε όταν το 2008 Ρωσία και Ε.Ε. υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας αναφορικά με τα όρια υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, το οποίο προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς επιτήρησης (μέσω του ελέγχου από διαπιστευμένα εργαστήρια και του συνοδού πιστοποιητικού ασφαλείας) των προϊόντων στα οποία οι συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων ξεπερνούν τα ρωσικά όρια. Μέχρι στιγμής, το καθεστώς αυτό για ελληνικά προϊόντα αφορά σταφύλια, πορτοκάλια και μανταρίνια, ροδάκινα και νεκταρίνια, μήλα και φράουλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή