Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία

Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της Γαλλίδας αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για θέματα Οικογένειας και Αλληλεγγύης Ναντίν Μορανό κατά τη διάρκεια συζήτησης γύρω από την έννοια της εθνικής ταυτότητας. «Εγώ, αυτό που ζητάω από τους νέους μουσουλμάνους, όταν αυτοί είναι Γάλλοι, είναι να αγαπούν την πατρίδα, να βρίσκουν δουλειά, να μη μιλούν «ποδανά» (ανάποδα) και να μη φορούν τα καπελάκια τους ανάποδα», είπε η κ. Μορανό ερωτηθείσα για τη συμβατότητα ισλάμ και δημοκρατίας.

Η συζήτηση έγινε σε μικρό χωριό της ορεινής ΝΑ Γαλλίας με βαρύ συμβολικό φορτίο. Στο χωριό Σαρμ της Λωραίνης γεννήθηκε ο Μορίς Μπαρές, εθνικιστής και αντισημίτης συγγραφέας των αρχών του 20ού αιώνα, ηγετική φυσιογνωμία στην κατασυκοφάντηση και καταδίωξη του λοχαγού Ντρέιφους. Πενήντα περίπου ακτιβιστές του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, του Κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων, διαδήλωσαν στην πλατεία του μικρού χωριού, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Μπαρές και ταυτίζοντας τον συγγραφέα με το κυβερνών κόμμα UMP. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης -λες και ήθελαν να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες των ακτιβιστών- προσκάλεσαν τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης «Μνήμη του Μπαρές», που επαίνεσε τη σκέψη του συγγραφέα.

Την ίδια στιγμή, προβλήματα στο κόμμα της δημιούργησε για μια ακόμη φορά η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του UMP στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου Ρασιντά Ντατί, που «πιάστηκε» από τηλεοπτικές κάμερες να μιλά με απαξιωτικό τρόπο για το Ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν το αντέχω πια. Αλήθεια δεν το αντέχω. Νομίζω ότι θα έχουμε δράματα πριν από το τέλος της θητείας μου. Είμαι υποχρεωμένη να μένω εδώ να σαχλαμαρίζω επειδή αρέσω στα ΜΜΕ και γιατί πλησιάζει η επανεκλογή του Μπαρόζο. Το πρόβλημα με το Στρασβούργο είναι ότι όλοι μπορούν να δουν αν είσαι εκεί, από το εάν ψήφισες ή όχι», έλεγε η κ. Ντατί.

Η αποκάλυψη του περιεχομένου της ιδιωτικής συνομιλίας της Ντατί σχολιάστηκε από τον επικεφαλής της ομάδας των Πράσινων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, που είπε: «Σας είχα πει ότι δεν θα αντέξει. Σας κερνάω μπουκάλι σαμπάνια, αν είναι ακόμη εδώ του χρόνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή