Αντιπρόταση Παπανδρέου προς Ερντογάν

Αντιπρόταση Παπανδρέου προς Ερντογάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και ολοκλήρωσή τους εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος προτείνει ο πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω της απαντητικής επιστολής του, η οποία επιδόθηκε χθες στην Αγκυρα από τον εκεί Ελληνα πρέσβη. Με την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος, το οποίο θα καθοριστεί από τις δύο πλευρές (η ελληνική πλευρά επιμένει σε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, διάρκειας 1,5 – 2 ετών το πολύ), ο πρωθυπουργός προτείνει Ελλάδα και Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει «σημαντική» την πρόταση Ερντογάν για τη δημιουργία ενός Υψηλού Επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει πρόσκληση προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ προτείνει να γίνει προεργασία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για τους τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές μπορούν να εστιάσουν τη συνεργασία τους. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ κ. Δημ. Δρούτσας θα έχει, εκτός απροόπτου, την πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην επιστολή μεθαύριο Πέμπτη, από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μεταξύ τους συνάντηση στο Λονδίνο, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Στην έκτασης 5 σελίδων επιστολή, ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε σειρά ζητημάτων. Για το Αιγαίο τονίζει ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα, που δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, «δεν βοηθούν τη βελτίωση των σχέσεων». Εκτός από την πρότασή του για αναζωογόνηση των διερευνητικών, επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να εξετασθούν μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έντασης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαταλαμβάνουν τις πολιτικές και νομικές θέσεις των δύο πλευρών. Τονίζει δε ότι ο μόνος τρόπος για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν ένταση.

Απάντηση περί τουρκικής μειονότητας

Ο κ. Παπανδρέου απαντά και στις επαναλαμβανόμενες αναφορές του κ. Ερντογάν σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη. Οπως επισημαίνει, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Ελληνα πολίτη. Για άλλη μια φορά, ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας τη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεών της έναντι της ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αφεθούν να βρουν λύση εντός του πλαισίου που θέτουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Τέλος, αναφέρεται στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και στη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία εφαρμογής του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής πέραν των συνομιλιών για σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή