Προπονητικές ιστορίες ελληνικής τρέλας

Προπονητικές ιστορίες ελληνικής τρέλας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απομάκρυνση του Εμίλιο Φερέρα από τον πάγκο του Πανιωνίου, στις αρχές της εβδομάδας, δημιούργησε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Η, κατά τ’ άλλα, αναβαθμισμένη Σούπερ Λίγκα έφθασε αισίως τους 19 προπονητές (2η η Ιταλία με 12), που είδαν το χαρτί της απόλυσης να τοιχοκολλάται σε εμφανές σημείο των αποδυτηρίων, στη φετινή περίοδο. Ενας μάλιστα, ο Ζίκο, είχε και την εμπειρία του δικαστικού κλητήρα.

Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες στη χώρα μας, η οποία παρέχει στους προπονητές μια από τις πλέον επισφαλείς θέσεις εργασίας. Κάθε χρόνο οι απολύσεις αποτελούν κανόνα, αφού οι παράγοντες βλέπουν στο πρόσωπό τους το εξιλαστήριο θύμα. Ακόμη και ηχηρά ονόματα έχουν δει αναίτια την πόρτα της εξόδου.

Τη χρονιά της ανανέωσης του Παναθηναϊκού 1966-67, οκτώ ποδοσφαιριστές (Παπουλίδης, Μπέλλης, Παπαεμμανουήλ, Σακελλαρίδης, Παναγιωτίδης, Γιαννακόπουλος, Κομιανίδης, Καμάρας) με επιστολή τους κατηγόρησαν τον προπονητή Στέφαν Μπόμπεκ ως υπεύθυνο της απώλειας του τίτλου την προηγούμενη χρονιά. Η επανάσταση απέτυχε.

Η ομάδα κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα (24 νίκες, 6 ισοπαλίες), κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά και το κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό 1-0 τον Πανιώνιο με γκολ του Γραμμού. Αμέσως μετά, στην ασφάλεια Αττικής και στην Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ) υπήρξαν καταγγελίες ότι ο Μπόμπεκ ενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδος. Ετσι η χούντα διέταξε την εκδίωξη του Γιουγκοσλάβου προπονητή.

Για τη νύχτα που έφυγε ο Μάρτον Μπούκοβι από τον Ολυμπιακό έχει γραφτεί μέχρι και βιβλίο. Φίλοι της ομάδας από την Αγία Σοφία, τα Μανιάτικα, τον Αγιο Δημήτρη, τα Ταμπούρια, την Υπαπαντή, άδειασαν τα καφενεία και μαζεύτηκαν κάτω από το ξενοδοχείο της Καστέλλας, όπου έμενε ο Ούγγρος τεχνικός.

Η συγκοινωνία είχε σταματήσει, ο κόσμος ανέμιζε τις ασπροκόκκινες σημαίες και τα κασκόλ και άναβε στριμμένες εφημερίδες και κεριά. Οταν βγήκε ο Μπούκοβι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να τους ησυχάσει, με τον Λάντος δίπλα του, δάκρυσε και έκανε τον κόσμο να φωνάζει: «Πατέρα, μη φεύγεις».

Ο ίδιος γυρνώντας στην πατρίδα ποτέ δεν ξέχασε αυτές τις σκηνές, τις φωτιές που ανάψανε μετά, το ξύλο που έπεσε στους γύρω δρόμους, τις σπασμένες τζαμαρίες, το διαλυμένο καφενείο από κάτω…

Ο Μπούκοβι ανέλαβε το καλοκαίρι του 1965 την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, με μοναδικό στόχο να τον οδηγήσει στο πρώτο πρωτάθλημα μετά το 1959, όταν και δημιουργήθηκε η Α΄ Εθνική. Ο Ούγγρος προπονητής αποτελούσε εγγύηση για κάτι τέτοιο, καθώς υπήρξε ο καθοδηγητής της μεγάλης Εθνικής Ουγγαρίας, με το επιθετικό στυλ που εφάρμοζε. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, παίζοντας σπουδαία μπάλα.

Το 1970, ο Φέρεντς Πούσκας, ο «καλπάζων συνταγματάρχης» βρέθηκε στον πάγκο του Παναθηναϊκού, σε μία σεζόν, η οποία, όπως αποδείχθηκε, ήταν η ενδοξότερη στην ιστορία της ομάδας. Οι «πράσινοι» αποκλείοντας κατά σειρά Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Εβερτον και Ερυθρό Αστέρα βρέθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο οποίος θα διεξαγόταν στο «Γουέμπλεϊ». Εκεί, όπου 18 χρόνια πριν, ο Πούσκας είχε διαπρέψει με την εθνική Ουγγαρίας. Το μεσημέρι του τελικού πρόσφερε στους παίκτες από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και τους άφησε να κάνουν μια βόλτα στην αγορά του Λονδίνου να χαλαρώσουν. Ηταν μετρ της ψυχολογίας.Ο Τσεχοσλοβάκος Φράντισεκ Φάντροκ, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, μορφή που πέρασε από τον πάγκο της ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που έφερε στο Ελληνικό ποδόσφαιρο νέες μεθόδους προπόνησης, νέο στυλ παιχνιδιού και το τεχνικό οφσάιντ, θα οδηγήσει την «Ενωση» στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1976, όπου και θα αποκλειστεί από τη Γιουβέντους.

Ο Βρετανός προπονητής Λες Σάνον από το Λίβερπουλ είχε οδηγήσει τον μεγάλο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 σε δύο κατακτήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας (1972 και 1974), ενώ την περίοδο 1975-76 στέφθηκε επίσης Κυπελλούχος ως τεχνικός του Ηρακλή. Ο Σάνον είχε περάσει και από τον πάγκο του Ολυμπιακού, του Εθνικού, του ΟΦΗ και του Αιγάλεω.

Την σεζόν 1985-86, ο Παναθηναϊκός είχε μια ομάδα με δεκαοχτώ διεθνείς! Ο Τσέχος προπονητής του Πιετρ Πάκερτ συνέδεσε το όνομά του με τον θρίαμβο επί του Ολυμπιακού στον τελικό κυπέλλου του 1986 (4-0) και την αδυναμία του στο ουίσκι…

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, από το 1988 που επέστρεψε στην ΑΕΚ, ως προπονητής έχει καταντήσει τα πάντα. Τόσο με την «Ενωση», όσο και με τον Ολυμπιακό, αλλά και ΠΑΟΚ που τον οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου, ύστερα από 27 χρόνια. Ισως είναι από τους καλύτερους εν ενεργεία προπονητές που έχουν δουλέψει στη χώρα μας. Παρά ταύτα αμφισβητείται….

Βέβαια, υπήρχαν και άλλα ηχηρά ονόματα που πρόσφεραν τα μέγιστα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως οι Γκέραρντ (ΟΦΗ) Στάνκοβιτς, Τσάκναντιο (ΑΕΚ) Σιμονόφσκι (Απόλλων), Ιβιτς, Οσιμ, Μαλεζάνι (Παναθηναϊκός), Τσατσέσφκι (Αρης), Λίμπρεχτς, Βαλβέρδε (Ολυμπιακός) και οι Σάντος, Κούπερ που έχουν ακόμη πολλά να δώσουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή