Ντενίλσον: ο «ζογκλέρ» του ποδοσφαίρου

Ντενίλσον: ο «ζογκλέρ» του ποδοσφαίρου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορώ να τη βασανίζω για 2 – 3 χρόνια ακόμη…», με τη δήλωση αυτή το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Καβάλας, ο Ντενίλσον ντε Ολιβέιρα, θέλησε να κάνει από νωρίς γνωστές τις διαθέσεις του. Στην περιπετειώδη καριέρα του, ο Βραζιλιάνος μέσος άλλοτε βασάνιζε την μπάλα, άλλοτε τους αντιπάλους του… άλλοτε τον ίδιο του τον εαυτό. Κλασική περίπτωση χαρισματικού ποδοσφαιριστή, με λογική που ουδέποτε συμβάδισε με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο γεννημένος στις 24 Αυγούστου 1977 Ντενίλσον εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως το νέο «αίμα» μιας εξαιρετικής γενιάς. Οι Βραζιλιάνοι, λάτρεις της υπερβολής, δεν άργησαν να τον συγκρίνουν με θρύλους άλλων εποχών. Οπως τον σπουδαίο Γκαρίντσα ή και τον «μυθικό» Κανοτέιρο, έναν παίκτη για τον οποίο… φημολογείται πως διέθετε την καλύτερη ντρίπλα από όλους τους μπαλαδόρους συμπατριώτες του.

Η ιστορία του Ντενίλσον δεν διαφέρει και πολύ από τη συνηθισμένη του φτωχόπαιδου που μεγαλώνει με μια μπάλα στα πόδια και ονειρεύεται να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Η Σάο Πάολο τον ανακάλυψε σε ηλικία 16 ετών και τον προσέθεσε στο δυναμικό της, παρότι ο ίδιος ήταν φανατικός υποστηρικτής της Κορίνθιανς. Η εκτόξευση ήρθε στο Κόπα Αμέρικα του 1997, όταν ο Μάριο Ζαγκάλο έριξε στα βαθιά τον αριστεροπόδαρο χαφ και εκείνος τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Τότε άρχισαν να πέφτουν πάνω του τα πρώτα ευρωπαϊκά βλέμματα. Ολοι ήθελαν να κλείσουν τη μεταγραφή πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, αφού υπήρχε… κίνδυνος η τιμή του μετά το Μουντιάλ να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

«Οταν έπαιζα στη Σάο Πάολο, έπεσα για ύπνο ένα βράδυ και ήξερα πως όταν ξυπνήσω θα υπογράψω για την Μπαρτσελόνα. Αλλά ξαφνικά το πρωί ήμουν παίκτης της Μπέτις! Αλήθεια δεν κατάλαβα πώς έγινε», εξιστορούσε ο Ντενίλσον πριν από δύο χρόνια, όταν είχαν αρχίσει να χάνονται τα ίχνη του. Τα 35 εκατ. ευρώ τον καθιστούσαν -τότε- τον πιο ακριβό παίκτη της ιστορίας. Τίτλος αβάσταχτος για ένα 21χρονο παιδί, το οποίο απλά ντρίμπλαρε και σούταρε εξαιρετικά, έχοντας όμως το δεξί του πόδι μόνο για… ισορροπία και τις λέξεις άμυνα και πάσα κάπου καλά κρυμμένες στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Η πρώτη του χρονιά στην Μπέτις μέτρια, η δεύτερη κάκιστη. Κάποιες… αναλαμπές που έδειχναν το πλούσιο ταλέντο του δεν μπόρεσαν να σώσουν την ισπανική ομάδα από τον υποβιβασμό, ο οποίος σήμανε και την αρχή της «Οδύσσειας» για τον Ντενίλσον. Ο άλλοτε περιζήτητος Βραζιλιάνος εξτρέμ βρήκε καταφύγιο ως δανεικός στη Φλαμένγκο, για να ακολουθήσουν η γαλλική Μπορντό, η Αλ Νασρ από τη Σαουδική Αραβία, το Ντάλας των ΗΠΑ και το 2008 η Παλμέιρας. Οι όποιες προσπάθειές του να επανέλθει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συνοδεύτηκαν από χλευασμό, όπως το 2009 όταν είχε δοκιμαστεί από την Μπόλτον, αφού ο τεχνικός της, Γκάρι Μέισον, τον είχε απορρίψει με… συνοπτικές διαδικασίες. Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο προπονητής της Πόρτσμουθ, Χάρι Ρέντκναπ, ο οποίος είχε δηλώσει πως ο Ντενίλσον δεν κάνει ούτε για το χαμηλότερο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ! Το 2007, ο ΠΑΟΚ είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του, αλλά ακόμα το κασέ του ήταν απαγορευτικό.

Η Καβάλα αποτελεί για τον Ντενίλσον μία τελευταία ευκαιρία για να «φτιάξει» το όνομά του πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Το 2009 μέτρησε… μηδέν συμμετοχές στη βραζιλιάνικη Ιτουμπιάρα (ομάδα τρίτης κατηγορίας), για να κάνει στη συνέχεια ένα ακόμη… μεγάλο βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στο Βιετνάμ για την Ξι Μανγκ Χάι Φονγκ! Η συμφωνία προέβλεπε πως ο Βραζιλιάνος θα εισέπραττε 5,5 εκατ. δολάρια για έξι μήνες, αλλά στην πραγματικότητα ο μισθός του ήταν 12.000 για κάθε συμμετοχή και 5.000 για κάθε γκολ που θα σημείωνε. Ο Ντενίλσον αποχώρησε από το Βιετνάμ κατά 17.000 δολάρια πλουσιότερος, αφού στην πρώτη του συμμετοχή σκόραρε με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ!

Στο ημίχρονο τραυματίστηκε και λίγες εβδομάδες μετά αποχώρησε, μετανιωμένος για την επιλογή του και ζητώντας συγγνώμη από τους φιλάθλους της ομάδας. Εκτοτε βγήκε ξανά στην… αγορά, επιχειρώντας την επαναφορά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτήν τη φορά χωρίς να έχει ως πρώτο μέλημα την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο, την καλή ζωή, τις διαφημιστικές καμπάνιες και τα τηλεοπτικά σόου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή