Τα παιδιά της χορωδίας πλήττουν το Βατικανό

Τα παιδιά της χορωδίας πλήττουν το Βατικανό

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χορωδία των αγοριών Domspatzen τραγουδάει στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας εδώ και χίλια χρόνια. Τη δεκαετία του ’60, όμως, μερικά από τα μέλη της έπεσαν θύματα ενός «εξευγενισμένου συστήματος σαδιστικών ποινών, σχετικών με τη σεξουαλική δίψα», όπως δήλωσε ο Φραντς Βίτενμπρινγκ, συνθέτης, ο οποίος φοίτησε στην εσωτερική σχολή της χορωδίας έως το 1967.  Τα τραύματά τους έχουν χαραχτεί μεταξύ δεκάδων άλλων ιστοριών σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες βλέπουν τώρα το φως στους καθολικούς θεσμούς ολόκληρης της Γερμανίας και άλλων περιοχών της Ευρώπης.

Οι περισσότερες από αυτές αποκαλύπτονται δεκαετίες μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων. Η Εκκλησία πασχίζει να διαλύσει την εντύπωση ότι η ίδια τελικά έχει παραβιάσει με τον πλέον σκανδαλώδη τρόπο τις ίδιες της τις αρχές. Και οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες μοιάζουν διχασμένοι ανάμεσα στην ανησυχία τους για την ευημερία των παιδιών τους και τους δεσμούς τους με την Εκκλησία.

Η χριστιανοσύνη έχει σημασία στη Γερμανία. Περίπου τα δύο τρίτα των Δυτικογερμανών αυτοαποκαλούνται καθολικοί ή προτεστάντες. Οι χριστιανοί φορολογούμενοι παραδίδουν έναν επιπλέον «φόρο Εκκλησίας», στον οποίον βασίζονται τα δύο τρίτα των εσόδων της. Οι Γερμανοί δεν είναι αφοσιωμένοι: μόλις το 4% των προτεσταντών και το 14% των καθολικών της Δύσης έχουν εβδομαδιαία παρουσία στην Εκκλησία. Αλλά, όπως λέει ο ακαδημαϊκός Ντέντλεφ Πόλακ, πολλοί καταφεύγουν στην Εκκλησία όταν εύχονται την ανάρρωση ασθενών, όταν αναζητούν παρηγοριά ή επιθυμούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους. Η Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, κόρης προτεστάντη ιερέα, έχει τις ρίζες της στο μεταπολεμικό Κεντρώο Κόμμα, το οποίο διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Εκκλησία.

Δεκάδες καταγγελίες

Το κύρος των προτεσταντών υπέστη πλήγμα τον Φεβρουάριο, όταν η επικεφαλής τους, Μάργκοτ Κέσμαν, συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένη (παραιτήθηκε αμέσως). Για τους καθολικούς τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα. Από τον περασμένο Ιανουάριο, τουλάχιστον 150 άτομα έχουν καταγγείλει ποικίλες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Η τελευταία καταγγελία αφορούσε μια υπόθεση της δεκαετίας του ’70 σε ένα σχολείο κοντά στο Μάιντς. Σε κάποιο σχολείο της υψηλής κοινωνίας της Βαυαρίας, τη δεκαετία του 1960 «κυριαρχούσε ο απόλυτος τρόμος», όπως δήλωσε ένα από τα θύματα. Στο σπίτι ενός παιδιού στο Βερολίνο ο εγκληματίας ήταν μια καλόγρια, ισχυρίστηκε μια γυναίκα 60 χρόνων. Αλλα σκάνδαλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Αυστρία και την Ολλανδία.

Η υπόθεση του Ρέγκενσμπουργκ θίγει το ίδιο το όνομα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄. Ο αδελφός του, Γκέοργκ Ράτσινγκερ, ηγήθηκε της χορωδίας για 30 χρόνια, από το 1964. Εχει ομολογήσει ότι χτύπησε παιδιά, αλλά αρνείται τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Ο κ. Βίτενμπρινγκ θεωρεί τη στάση του «ανεξήγητη».

Οι θάνατοι και οι παραιτήσεις φθείρουν σιγά σιγά τον αριθμό των μελών στις δύο μεγάλες Εκκλησίες. Η μείωση των εσόδων συντελείται με ταχύ ρυθμό, καθώς όσοι αποχωρούν έχουν σχετικά υψηλά εισοδήματα. Μέσα σε 20 χρόνια το εισόδημα της Προτεσταντικής Εκκλησίας μπορεί να έχει περικοπεί κατά τα δύο τρίτα, όπως προβλέπει ο κ. Πόλακ. Τα πλήγματα κατά της ηθικής εξουσίας της Εκκλησίας θα επισπεύσουν τη διαδικασία. Ο νόμος δεν προβλέπει κάποια «θεραπεία», καθώς ένα σύνολο περιορισμών εμποδίζει τις διώξεις για εγκλήματα που συνέβησαν πριν από δεκαετίες. Η διαμάχη για το εάν η Εκκλησία προσπαθεί πράγματι να βρει λύση έχει διχάσει την κυβέρνηση στη Γερμανία. Ορισμένοι θεωρούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ, παρότι δεν δείχνει να έχει αδυναμία στον καθολικισμό, είναι απίθανο να διεξαγάγει εκστρατεία κατά της Εκκλησίας. Ακόμη και αποδυναμωμένη, αποτελεί μια χρήσιμη πολιτική δύναμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή