Τζαννής Τζαννετάκης, ένας ευπατρίδης της πολιτικής

Τζαννής Τζαννετάκης, ένας ευπατρίδης της πολιτικής

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν στις 22 Απριλίου του 1967, μία ημέρα μετά την επιβολή της δικτατορίας, ο Τζαννής Τζαννετάκης παραιτείτο από το πολεμικό ναυτικό εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στο καθεστώς, ουδέποτε μπορούσε να φανταστεί πως 22 χρόνια μετά, το 1989, θα γινόταν πρωθυπουργός της χώρας.

Γεννημένος στο Γύθειο, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1927, ο Τζαννής Τζαννετάκης έφυγε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης από τη ζωή, έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ο πρώην κυβερνήτης υποβρυχίων, ουδέποτε επέστρεψε στο πολεμικό ναυτικό. Μάλιστα, το 1969 συνελήφθη από το καθεστώς, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στα Κύθηρα. Ο λόγος; Διοργάνωνε συγκεντρώσεις στο σπίτι του, στην Κηφισιά, όπου και πραγματοποιούνταν ανοιχτές συζητήσεις εναντίον της χούντας.

Οσοι τον γνώριζαν καλά, επιβεβαιώνουν ότι μετά την πτώση της δικτατορίας ο Τζαννής Τζαννετάκης κινούνταν μάλλον για τον πολιτικό χώρο της Ενωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμεις, παρά προς τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αλλωστε, η σύζυγός του, Μαρία Ραγκούση, ήταν κόρη του Αντώνη Ραγκούση, ενός εκ των πλέον έμπιστων πολιτικών φίλων του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο ίδιος ήταν, λέγεται, αντιμοναρχικός. Οικογενειακοί φίλοι τον θυμούνται την ημέρα του δημοψηφίσματος να τους συναντά σε ταβέρνα στη Κηφισιά, δηλώνοντας δημοσίως τη βεβαιότητά του για την τελική επικράτηση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Απεδέχθη, ωστόσο, το κάλεσμα του Καραμανλή, αναλαμβάνοντας από το 1974 ώς το 1977 γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, πριν μπει στην ενεργό πολιτική σκηνή εκλεγόμενος βουλευτής Α΄ Αθήνας από το 1977 έως το 1996 και έκτοτε βουλευτής Β΄ Αθήνας.

Το 1989, η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου βρήκαν στο πρόσωπο του Τζαννή Τζαννετάκη τον πρωθυπουργό της «συγκυβέρνησης». Το κυβερνητικό σχήμα ήταν βραχύβιο, από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου του 1989, και οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές, αφού νωρίτερα είχε παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Τζαννής Τζαννετάκης διετέλεσε, επίσης, υπουργός Δημοσίων Εργων, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Τουρισμού, Πολιτισμού, αλλά και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Αποχώρησε από την πολιτική το 2007. Στους δημοσιογράφους, που κατά καιρούς τού ζητούσαν κάποια δήλωση για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα και όχι μόνον, απέφευγε κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ψιθύρους. Αλλωστε, είχε και πολλά ενδιαφέροντα εκτός πολιτικής. Λάτρευε τη λογοτεχνία, υπήρξε αδελφικός φίλος του Πάτρικ Λι Φέρμορ -το οδοιπορικό του οποίου για τη Μάνη μετέφρασε- ενώ ήταν και ο ίδιος συγγραφέας. Το 1961 εξέδωσε το βιβλίο «Εκλογή από τις Ουπανισάδες» και το 1994 το βιβλίο «ΧΩΡΟΣ ΕΣΤΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» καθώς και «ΙΝΔΙΑ – Ενας άλλος τρόπος ζωής», το οποίο και μεταφράστηκε και στην αγγλική.

Ο Τζαννής Τζαννετάκης έχει τιμηθεί με τον Μεγαλόσταυρο Τιμής, τον Μεγαλόσταυρο του Λουξεμβούργου, τον Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄, τον Χρυσό Σταυρό Φοίνικος. Αφήνει πίσω του τον γιο του Πέτρο, διευθυντικό στέλεχος επιχειρήσεων, και την κόρη του Τόνια, νομικό, ειδικευμένη στην παραβατικότητα ανηλίκων.

Συλλυπητήρια

«Εφυγε ένας ευπατρίδης της πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι ο εκλιπών «υπηρέτησε το Δημόσιο και την παράταξή μας με αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, η συνεισφορά του στον τόπο, στην αντιδικτατορική πάλη, στην εθνική συνεννόηση, υπήρξε αδιαμφισβήτητη». Ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ο Τζαννής Τζαννετάκης «έφυγε έχοντας κερδίσει το σεβασμό όλων των Ελλήνων, την αγάπη όσων είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε προσωπικά και να συνεργαστούμε μαζί του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή