Η ταχυφαγία, ένοχη για ορμονικά προβλήματα

Η ταχυφαγία, ένοχη για ορμονικά προβλήματα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «αμαρτωλά» γεύματα, που προετοιμάζονται γρήγορα, σε υψηλές θερμοκρασίες αποβαίνουν «μοιραία» όχι μόνο για τη σιλουέτα μας, αλλά και για την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από μελέτη για τη σύνδεση του φαινομένου των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ) με τη διατροφή, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη από ομάδα ενδοκρινολόγων της Ιατρικής Σχολής (Ευανθία Διαμάντη – Κανδαράκη, Χριστίνα Πιπέρη, Αικατερίνη Παπαχρόνη, Χρήστος Αδαμόπουλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Παπαβασιλείου, διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Λάτση, διερεύνησε τις επιπτώσεις των γευμάτων ταχυφαγίας στο αναπαραγωγικό σύστημα γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες. «Το γρήγορο φαγητό εκκρίνει γλυκοτοξίνες, οι οποίες απορροφούνται από το έντερο και επηρεάζουν τον μεταβολισμό, όπως και τα αγγεία», λέει στην «Κ» η κ. Ευανθία Διαμάντη, τακτική καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Παράλληλα, ενοχοποιούνται το κάπνισμα και τα ποτά, κυρίως τα αναψυκτικά χαμηλών θερμίδων», προσθέτει.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η συχνότερη ενδοκρινοπάθεια, καθώς συναντάται στο 6 με 10% των Ελληνίδων σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανωμαλία κύκλου, η τριχοφυΐα, η ακμή και η παχυσαρκία. Κοινή τακτική μέχρι σήμερα ήταν η χορήγηση ορμονών για τον έλεγχο του φαινομένου, ωστόσο, η μελέτη ανέδειξε ότι η διατροφή χαμηλών θερμίδων, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση των πολυκυστικών ωοθηκών. «Δείγμα της έρευνας ήταν 25 γυναίκες χωρίς ορμονικό πρόβλημα και 25 με πολυκυστικές ωοθήκες», εξηγεί η κ. Διαμάντη. Για δύο μήνες οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα υιοθέτησαν μια διατροφή χαμηλή σε γλυκοτοξίνες. «Το μενού τους περιελάμβανε λαχανικά, κυρίως ωμά ή στον ατμό, κρέας και ψάρι, βραστά ή κάποτε ψητά, ποτέ όμως τηγανητά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι προήλθε ορμονική ισορροπία και ο μεταβολισμός ενεργοποιήθηκε», διευκρινίζει η κ. Διαμάντη.

Η επικρατούσα άποψη ότι οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν πρόβλημα γονιμότητας αποδεικνύεται μύθος. «Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν αποτελούν στίγμα στειρότητας», απαντά κατηγορηματικά η κ. Διαμάντη. Μάλιστα, η εγκυμοσύνη ισοδυναμεί σε πολλές περιπτώσεις με θεραπεία. Πολλές γυναίκες διανύουν όλα τα χρόνια της αναπαραγωγικής ηλικίας έχοντας το σύνδρομο, χωρίς όμως να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα. Ωστόσο, κινδυνεύουν περισσότερο μετά την εμμηνόπαυση από οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά προβλήματα, προειδοποιεί η γιατρός.

Το Ειδικό Ιατρείο Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών Μεταβολισμού και Γονιμότητας, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα στεγάζεται στο Ευγενίδειο Ιδρυμα και ειδικεύεται στη θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών. Εκτός από τη θεραπεία με την αλλαγή διαιτολογίου, η φιλόδοξη ομάδα εφαρμόζει κι άλλες καινοτόμες μεθόδους, όπως τη λήψη μετφορμίνης.

Μία έκθεση που ξυπνάει τις αισθήσεις

Ενα παξιμαδάκι από το ένα περίπτερο. Λίγο λαδάκι στο παραπέρα. Μυρωδιές από αιθέρια έλαια και σαπούνια από ελαιόλαδο ανακατεμένες με την ευωδιά που αναδίδουν ματσάκια από βότανα αραδιασμένα σε ψάθινα καλάθια. Κρασιά, μέλι, βασιλικός πολτός, τυριά. Ανοίγει την όρεξη και ξυπνάει τις αισθήσεις μία βόλτα στο Ζάππειο, στην έκθεση «Γεύσεις και Ζωή» για τα βιολογικά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώνεται αύριο. Η προσέλευση των επισκεπτών την πρώτη ημέρα λειτουργίας κρίνεται ικανοποιητική. Το μεσημεράκι, μεσήλικοι κυρίες και κύριοι κοντοστέκονταν, δοκίμαζαν, ρωτούσαν να μάθουν λεπτομέρειες. Ενας από τους εκθέτες, ο 34χρονος κ. Γιάννης Κατσός, που διατηρεί κατάστημα βιολογικών και μεσσηνιακών παραδοσιακών προϊόντων στην Καλαμάτα, εδώ και έναν χρόνο άνοιξε ανάλογο κατάστημα και στην Καλλιθέα. Οπως εξηγεί, τα ελληνικά προϊόντα «έχουν απήχηση στον κόσμο, αλλά πολλές φορές είναι συγκρατημένος επειδή πολλά ξένα παρουσιάζονται σαν ελληνικά». Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει ο 36χρονος Χάρης Σιώνας. «Τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι δημοφιλή, επειδή ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Επικρατεί ημιμάθεια και καχυποψία. Ενώ πασχίζουμε για να κάνουμε το προϊόν γνωστό, αντιμετωπίζουμε την καχυποψία του κόσμου για το αν τα προϊόντα μας είναι αγνά. Στο σούπερ μάρκετ αγοράζουν πιο εύκολα κάτι που δεν γνωρίζουν τι είναι. Δεν γνωρίζουν τι είναι βιολογικό, και εμπιστεύονται περισσότερο «τον φίλο από το χωριό», παρά ένα πιστοποιημένο προϊόν. Οσον αφορά στα βιολογικά προϊόντα, δεν έχουμε πολλά σημεία πώλησης και δεν θέλουμε να τα διαθέτουμε μέσω σούπερ μάρκετ, επειδή αγοράζουν πολύ φθηνά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή