Η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός

Η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο με στόχο τη σταθεροποίηση της τουριστικής ζήτησης και της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επίτροπος για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι, με αφορμή την άτυπη σύνοδο υπουργών Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε, χθες, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της προεδρίας τη Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι πρότινος ο κ. Ταγιάνι κατείχε ως επίτροπος το χαρτοφυλάκιο για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό. Ο κ. Ταγιάνι σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών όπου προγραμματίζουν να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι φέτος. Για την πορεία του ευρωπαϊκού τουρισμού, φέτος, εκτιμά ότι η έκταση της μείωσης του 2009, σε συνδυασμό με την ασθενή ανάπτυξη που αναμένεται για το 2010, θα κρατήσουν τα τουριστικά μεγέθη σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008. Θεωρεί ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία του τουρισμού δεν αντανακλάται επισταμένως σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο στα κράτη-μέλη και στην Ε. Ε. Επίσης, αναφέρεται στις δράσεις που αναπτύσσει η Ε. Ε. για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προορισμών.

– Σε τι βαθμό και πώς έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά η διεθνής κρίση;

– Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις χώρες-μέλη και από τα διαθέσιμα στατιστικά μεγέθη διαπιστώνεται ότι η κρίση έπληξε τον τουρισμό με διαφορετικό τρόπο ή σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, αρχής γενομένης από το τέλος του 2008. Το 2009, το σύνολο των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία υποχώρησε κατά 5,1% στην Ευρώπη των «27». Ωστόσο, παρατηρήθηκε επίσης ότι η γενικότερη μείωση, που ξεκίνησε στα μέσα του 2008, μετριάσθηκε κατά το 2009. Ο αριθμός διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 8% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009 (σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008), κατά 4,1% το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου και κατά 3,6% το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat του περασμένου Νοεμβρίου μεταξύ επιχειρήσεων για τη ζήτηση ανά τομέα, η τουριστική αγορά εμφανίστηκε σαφώς πιο αισιόδοξη για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ειδικότερα, τα περισσότερα τουριστικά γραφεία διαπιστώνουν αύξηση της ζήτησης βραχυπρόθεσμα από το τέλος της θερινής περιόδου του 2009. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού προβλέπει επίσης ότι όσο προχωρεί το 2010, η ανάκαμψη θα σταθεροποιείται. Παρ’ όλα αυτά, η έκταση της μείωσης του 2009 σε συνδυασμό με την ασθενή ανάπτυξη που αναμένεται για το 2010 θα κρατήσουν τα τουριστικά μεγέθη σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη, δε, δεν αναμένεται να ανακάμψουν πριν από το 2011.

– Ποια μέτρα μπορεί να υιοθετήσει η Ε. Ε. προκειμένου να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν εντός της Ευρώπης;

– Η Κομισιόν ήδη ξεκίνησε το 2006/2007 την πρωτοβουλία EDEN – European Destinations of Excellence. Ο στόχος της είναι διττός: Πρώτον, να προσελκύσει την προσοχή των Ευρωπαίων πολιτών στην αξία, στην ποικιλία και στα χαρακτηριστικά των αναδυόμενων ευρωπαϊκών προορισμών που προσφέρουν εναλλακτικές προτάσεις για τουριστικές εμπειρίες. Δεύτερον, να προβάλει αυτούς τους προορισμούς όπου επιδιώκεται η οικονομική ανάπτυξη υπό το πρίσμα της διασφάλισης της κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Επιπροσθέτως, η Ε. Ε. ξεκίνησε και άλλη πρωτοβουλία υπό την επωνυμία «Καλυψώ – Calypso». Αυτό το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να δώσει καλύτερη πρόσβαση σε τέσσερις κοινωνικές ομάδες, νέους, τρίτη ηλικία, οικογένειες με δυσκολίες και άτομα με κινητικές δυσκολίες, κυρίως σε περιόδους εκτός αιχμής.

– Η Ελλάδα είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων διεθνών και ευρωπαϊκών προορισμών. Πιστεύετε ότι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και πώς;

– Κατόπιν αιτήματος της Ε. Ε., έχουν διενεργηθεί τρεις εκδόσεις του Ευρωβαρόμετρου από τις αρχές του 2009 σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις τάσεις των Ευρωπαίων ως προς τις διακοπές τους. Η τελευταία έρευνα έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο και έδειξε ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών όπου προγραμματίζουν να ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι φέτος. Το 4,2% των ερωτηθέντων που προγραμματίζουν διακοπές προτιμά την Ελλάδα. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων (65%) θα κάνει διακοπές εντός της χώρας.

Ο τουρισμός έχει υπάρξει μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Ελλάδα, συνεισφέροντας το 15% του ΑΕΠ. Μολονότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι συγκεκριμένη, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η τρέχουσα οικονομική κρίση είναι διεθνής κρίση, που επηρέασε τον ευρωπαϊκό τουρισμό γενικά. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ύφεση έπληξε τα κράτη-μέλη με διαφορετικό τρόπο ή σε διαφορετικό χρόνο, είναι δύσκολο να πει κανείς αν η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να αποτελέσει τη «συνταγή» για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Σίγουρα, πάντως, η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο με στόχο τη σταθεροποίηση της τουριστικής ζήτησης και της συνεισφοράς του τομέα στο ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή