Οπαδική μετακίνηση – ρεκόρ

Οπαδική μετακίνηση – ρεκόρ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Από τον Σεπτέμβριο του 401 π.Χ. έως τον Μάιο του 399 π.Χ. διήρκησε η Κάθοδος των Μυρίων, ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας. Ηταν η προσπάθεια για την επιστροφή στην πατρίδα των Ελλήνων μισθοφόρων που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κύρου Β΄ εναντίον του Αρταξέρξη και έλαβε χώρα από τη Βαβυλώνα προς τον Εύξεινο Πόντο. Καταγράφεται με «εικόνες» και περιγραφές από τον Ξενοφώντα στο έργο «Κύρου Ανάβασις».

Από χθες το βράδυ η Ελλάδα ζει την «Κάθοδο των Μυρίων» στη σύγχρονη έκδοσή της. Δεν θα διαρκέσει 1,5 χρόνο, αλλά περίπου 48 ώρες. Πρωταγωνιστές είναι οι οπαδοί του Αρη, που δεν θέλουν να αφήσουν μόνη την αγαπημένη τους ομάδα στην προσπάθεια που θα κάνει σήμερα το βράδυ να κερδίσει τον πρώτο τίτλο έπειτα από 40 χρόνια! Περισσότεροι από 25.000 οπαδοί του Αρη, ξεκίνησαν από χθες και ολοκληρώνουν σήμερα το απόγευμα το ταξίδι προς το ΟΑΚΑ. Θα βρεθούν στις κερκίδες του σταδίου 23.480 οπαδοί και περίπου 2.500 «προσκεκλημένοι» για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και χρειάστηκε οργάνωση πολλών εβδομάδων ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο τα προβλήματα και οι αδυναμίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών θα χρησιμοποιήσει πούλμαν για να βρεθεί στο ΟΑΚΑ σήμερα το βράδυ. Η εκδρομή που οργανώθηκε υπό τη «σκέπη» της ΠΑΕ εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 300 πούλμαν των 50-60 θέσεων και έξι πτήσεις τσάρτερ. Με αυτά τα μέσα μετακινούνται περίπου 17.000 οπαδοί, σχηματίζοντας ουρά στην Εθνική οδό μήκους σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων! Αρκετοί έχουν οργανώσει ομάδες 15-20 ατόμων και έχουν κλείσει δικά τους μικρά πούλμαν 20 θέσεων. Οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν μεμονωμένα με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, από όπου θα μετακινηθεί περίπου το 80% των 25.000 φιλάθλων, αλλά και από άλλα μέρη όπως π.χ. την Πάτρα.

Γύρω στις 2-3 τα ξημερώματα ξεκίνησαν τα πρώτα πούλμαν το ταξίδι προς την Αθήνα, περνώντας από τα Τέμπη, τα οποία θα ανοίξουν έπειτα από ειδική άδεια του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να γίνει πιο ομαλή η μετακίνηση τόσο μεγάλου όγκου οχημάτων. Τα 330 πούλμαν θα συγκεντρωθούν έξω από το Σχηματάρι και από εκεί θα κατευθύνονται ανά 30 στο ΟΑΚΑ λίγο μετά το μεσημέρι.

Για τον κύριο όγκο των 25 χιλ. οπαδών του Παναθηναϊκού, η μετακίνησή τους είναι πολύ πιο απλή υπόθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πρόσβασή τους στο ΟΑΚΑ θα γίνει ανεξέλεγκτα και χωρίς αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με οπαδούς του Αρη πριν και μετά τον τελικό, η αστυνομία έχει οργανώσει ένα σχέδιο ώστε να τους προωθεί απευθείας στην πλευρά του γηπέδου (προς τον σταθμό «Ειρήνη») που τους ανήκει, χωρίς να πλησιάσουν στην απέναντι πλευρά απ’ όποιο σημείο της Αθήνας κι αν έρχονται. Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν και στο εθνικό οδικό δίκτυο, κυρίως στην Αθηνών – Λαμίας, γιατί δεν είναι λίγοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού που θα έλθουν στην Αθήνα από την περιφέρεια, είτε οργανωμένοι με πούλμαν, είτε μεμονωμένοι με τα Ι.Χ. τους. Για να μην υπάρξουν επικίνδυνες «συναντήσεις» στη διάρκεια της διαδρομής, η παρουσία της αστυνομίας θα είναι έντονη ακόμα και έξω από την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή