Στροφή στην εναλλακτική οικονομία του «οβολού»

Στροφή στην εναλλακτική οικονομία του «οβολού»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπομπονιέρες για γάμο ή βάφτιση, 2 οβολοί το τεμάχιο. Επισκευή κομπιούτερ 20 οβολοί. Μία ώρα μάθημα ταε κβο ντο, 40 οβολοί. Μία ώρα εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών 20 οβολοί. Συμβουλευτική σε θέματα σχέσεων, 30 οβολοί την ώρα. Ενα t-shirt, 3 οβολοί. Κινητό Sony Ericson, 120 οβολοί, κι ένα MacBook 362 οβολοί. Η κυβέρνηση μπορεί να διαψεύδει τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, αλλά κανείς δεν μας είπε τίποτα για επιστροφή ακόμη πιο πίσω…

Ετσι, περισσότεροι από 500 Ελληνες επιχειρούν να αφήσουν πίσω το «αμαρτωλό» ευρώ, συμμετέχοντας στην εναλλακτική οικονομία του «οβολού». Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα σύστημα συναλλαγών με χρήση κοινωνικού νομίσματος, στο πλαίσιο του οποίου τα μέλη αγοράζουν και πωλούν αγαθά και υπηρεσίες ξοδεύοντας και κερδίζοντας οβολούς. Οχι, τέτοιο νόμισμα δεν έχει «κοπεί», αλλά ανταλλάσσεται σε εικονική μορφή, ωστόσο σύντομα θα κυκλοφορήσει κάρτα χρέωσης και πίστωσης οβολών.

Το σύστημα της «νέας οικονομίας» εμπνεύστηκε και υλοποίησε σε μη κερδοσκοπική βάση ο Πατρινός επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός και τώρα όπως λέει στην «Κ» η τύχη του βασίζεται στην ανταπόκριση του κόσμου. «Οσο περισσότεροι εισέλθουν στο σύστημα τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει». Η ιδέα προέκυψε μετά ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία, όπου εδώ και χρόνια λειτουργούν αρκετά συστήματα κοινωνικών νομισμάτων. «Θεώρησα ότι σε περίοδο κλιμακούμενης κρίσης χρειάζεται και στην Ελλάδα ένα σύστημα κοινωνικής, εναλλακτικής οικονομίας, που προσομοιάζει στις ανταλλακτικές οικονομίες. Είναι μια εναλλακτική πρόταση, μια διέξοδος». Τα ευρώ μπορεί να τελειώνουν, πάντα θα υπάρχουν όμως οβολοί να κυκλοφορούν, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες, όπως αναφέρεται στο σάιτ (www. ovolos. gr).

Πώς λειτουργεί όμως αυτή η οικονομία; Προφανώς, απαιτείται εγγραφή στο σύστημα, χωρίς κόστος. Στη συνέχεια, προκειμένου τα μέλη να μπορέσουν να απολαύσουν τα οφέλη του νέου νομίσματος θα πρέπει να διαθέσουν κάποια υπηρεσία ή κάποιο προϊόν, το οποίο θα κοστολογήσουν μόνα τους. Ενας οβολός αντιστοιχεί σε ένα ευρώ. Το προϊόν ή η υπηρεσία διατίθεται στην αγορά του «συνεταιρισμού του οβολού» και ξεκινά το αλισβερίσι. Με την πώληση κερδίζονται οβολοί που μπορούν να εξαργυρωθούν πάλι μέσα από το ίδιο σύστημα. «Ολοι έχουν κάτι να προσφέρουν», τονίζει ο κ. Μπογονικολός. «Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει έναν κατάλογο προσωπικών χόμπι ή ενδιαφερόντων που θα μπορούσε να προσφέρει στον διπλανό του, να δημιουργήσει ένα προϊόν ή ακόμα και να δώσει λίγο από τον ελεύθερό του χρόνο. Ο οβολός -σημειώνει- είναι πολύ διαφορετικός από τις τράπεζες. Μας βλέπει ως ανθρώπους με τα προτερήματά μας!»

Γιατί συμφέρει

Γιατί όμως συμφέρει ο οβολός έναντι του ευρώ; «Γιατί τα κοινωνικά νομίσματα αντιστοιχούν στα «καθαρά» προϊόντα και υπηρεσίες που παράγουν τα μέλη, δεν υπάρχει ο λεγόμενος «αέρας», δεν υπάρχουν υπεραξίες, δεν υπάρχουν φούσκες. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης προσδιορίζεται από τον ίδιο τον συναλλασσόμενο. Γι’ αυτό τα αγαθά σε αυτά τα συστήματα είναι συνήθως φθηνότερα». Ολα αυτά βέβαια σε επίπεδο κατανάλωσης. Η αποταμίευση δεν έχει θέση στην οικονομία του οβολού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή