Συνελήφθη στη Λιβύη ο Μπατατούδης

Συνελήφθη στη Λιβύη ο Μπατατούδης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη κατά πληροφορίες στην Τρίπολη της Λιβύης ο άλλοτε ισχυρός παράγοντας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης. Σε βάρος του είχε εκδοθεί στις 31 Μαΐου από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ένταλμα σύλληψης που καταχωρίσθηκε αυθημερόν στο σύστημα αναζητήσεων της Interpol. Εκκρεμούσε πάντως έως χθες η επίσημη επιβεβαίωση της σύλληψής του από τις αρχές της Λιβύης. Ο Μπατατούδης εντοπίστηκε όταν επιχείρησε να εκδώσει διαβατήριο στο ελληνικό προξενείο. Το αίτημα διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για υπεξαίρεση 2,5 δισ. δραχμών. Για την υπόθεση είχε τον Μάρτιο του 2009 καταδικαστεί ερήμην από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης σε 10ετή κάθειρξη. Τα ίχνη του, ωστόσο, αγνοούνταν.

Πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι ήδη οι διαδικασίες έκδοσης του Μπατατούδη έχουν ξεκινήσει από τις ελληνικές Αρχές. Η δικογραφία, μάλιστα, με τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης. Το αίτημα έκδοσης αναμένεται να αποσταλεί εντός της εβδομάδος. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο χρόνος παράδοσης του κ. Μπατατούδη, καθώς η Λιβύη είναι χώρα εκτός Σέγκεν, δεν υπάρχει διμερής σύμβαση και όλη η διαδικασία θα κινηθεί στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας. Εντός των ημερών, πάντως, ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα της περιοχής, ο οποίος -όπως όλα δείχνουν- θα αποφασίσει και έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ πέρασε στα χέρια του Γιώργου Μπατατούδη το καλοκαίρι του 1996. Τότε είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ως «Μεσσίας» που θα οδηγούσε τον Δικέφαλο στην απελευθέρωση από το «καθεστώς» Βουλινού. Δεκέμβριο του 2003 έφυγε από τον ΠΑΟΚ, μεταβιβάζοντας τις μετοχές στους Γιάννη Γούμενο και Βασίλη Παγώνη. Δεν ήταν πια «Μεσσίας», αλλά ο άνθρωπος που δεν ήθελαν να βλέπουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Ο Μπατατούδης αγωνιστικά δεν «ζημίωσε» την ομάδα. Κάθε άλλο. Δύο κύπελλα Ελλάδας με τους δύο μεγάλους αντιπάλους, Ολυμπιακό και Αρη, κέρδισε ο ΠΑΟΚ στην εποχή του και μια επική πρόκριση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ επί της Αρσεναλ. Διοικητικά και οικονομικά, όμως, έχει ακόμη ανοικτές πληγές από εκείνη την εποχή. Εκανε λανθασμένες επιλογές συνεργατών, έπαιρνε λάθος αποφάσεις, που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ σε μεγάλα χρέη.

Οι δαιδαλώδεις σχέσεις των εταιρειών δικών του συμφερόντων (Interactive, Intersat, Exafon, ΠΑΟΚ) και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που πήγαιναν από τη μία εταιρεία στην άλλη, τον έφεραν κατηγορούμενο για υπεξαίρεση και απιστία. Αποκαλύφθηκε πως από τα έσοδα των 7,3 δισ. δρχ., στα ταμεία της ΠΑΕ είχαν φτάσει μόνον 1,3 δισ. Ο Μπατατούδης είχε κατηγορηθεί για την υπεξαίρεση 2,5 δισ. δρχ., αλλά και για απιστία σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ύψους 3,3 δισ. δρχ., αδίκημα που παραγράφηκε λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Για την υπεξαίρεση των 2,5 δισ. δρχ. καταδικάστηκε (σε κάθειρξη 10 ετών) επειδή φέρεται πως πήρε το ποσό από τα ταμεία των εταιρειών Interactive και Intersat με την πρόθεση να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο αποδείχτηκε πως αγορά μετοχών δεν έγινε ποτέ. «Η ποινή δεν αφορά την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Το ποσό αυτό έχει να κάνει με ιδιώτες, μετόχους των εταιρειών Intersat και Interactive. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε στη δίκη, ως πολιτική αγωγή, ώστε να διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη, όμως, έπειτα από ένσταση της πλευράς Μπατατούδη αποβλήθηκε από την υπόθεση», επεσήμανε χθες ο νομικός εκπρόσωπος του Μπατατούδη, Σάββας Ιωαννίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή