Wind Hellas: από 1/7 η αναδιάρθρωση του χρέους

Wind Hellas: από 1/7 η αναδιάρθρωση του χρέους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά από 1ης Ιουλίου 2010 η διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανειακού χρέους στη Wind Hellas, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του οίκου που θα αναλάβει επικεφαλής στην αναδιάρθρωση του χρέους (chief restructuring officer), παρόλο που βρετανικά δημοσιεύματα ήδη αναφέρουν για τον ρόλο αυτό την JP Μorgan.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της Wind αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Η διαφαινόμενη μείωση της εταιρικής αξίας (enterprise value) της επιχείρησης από 1,7 δισ. ευρώ σε περίπου 0,8 έως 1,2 δισ. ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του δανειακού χρέους της επιχείρησης, αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών μνηστήρων (τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κ.λπ.) τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Στελέχη της αγοράς μάλιστα δεν αποκλείουν μια συγχώνευση της Wind Hellas με τη Vodafone, με παράλληλη επιστροφή της άδειας κινητής τηλεφωνίας την οποία κατέχει η πρώτη στις ελληνικές αρχές.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Wind Hellas έχουν γίνει εμφανείς αφού η ίδια έχει αναστείλει όλες τις σημαντικές επενδύσεις που είχε προγραμματίσει για φέτος. Ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ύψους 100 εκατ. ευρώ πάγωσε, καθώς -όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης- οι σημαντικές αυτές δεσμεύσεις πρέπει να βαρύνουν με αποφάσεις τούς νέους μετόχους της επιχείρησης. Κατ’ άλλους, το έργο που έχουν αναλάβει από κοινού η σουηδική Ericsson και η κινεζική Huawei πάγωσε επειδή η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αδυνατεί να εκδώσει εγγυητικές επιστολές για την αποπληρωμή των προμηθευτών της επιχείρησης. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αντιμετωπίζει την αποπληρωμή οφειλών ύψους 40 έως 55 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου.

Στο στόχαστρο της αναδιάρθρωσης βρίσκονται τα δύο ομολογιακά δάνεια της επιχείρησης, ύψους 1,12 δισ. ευρώ και 0,36 δισ. ευρώ. Το πρώτο χαρακτηρίζεται υψηλής προτεραιότητας και υψηλής εξασφάλισης (senior secured bonds) και σύμφωνα με τη Standard & Poor’s (Απρίλιος 2010) μπορεί ν’ αποπληρωθεί με περικοπή (haircut) 30% έως 50%. Το δεύτερο ομολογιακό, υψηλής προτεραιότητας και μειωμένης εξασφάλισης (senior unsecured bonds), μπορεί να περικοπεί έως και το 100%. Ωστόσο, ακόμη και οι εκτιμήσεις αυτές της S&P’s ίσως να είναι αισιόδοξες, διότι βασίζονται σε δεδομένα του περασμένου Απριλίου. Στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν η αναδιάρθρωση (περικοπή) των δανείων να ξεπεράσει τα προαναφερόμενα ποσοστά της S&P’s και στο σύνολό τους οι ομολογιούχοι να εισπράξουν 30 έως 40 ευρωσέντς για κάθε ευρώ που έχουν δανείσει την επιχείρηση. Σημειώνεται ότι η S&P’s τον προηγούμενο Απρίλιο είχε εκτιμήσει το 2011 ως το πιθανό έτος αναδιάρθρωσης του δανειακού χρέους της Wind Hellas, κάτι το οποίο, εκ των υστέρων, αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση.

Τις όποιες αποφάσεις, για το μέλλον της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, αυτή τη φορά θα λάβουν οι τραπεζίτες, κάτοχοι των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης. Στην πράξη, μετά το αίτημα της διοίκησης της Wind Hellas για αναδιάρθρωση του χρέους, ο έλεγχος της επιχείρησης έχει περάσει στους ίδιους, οι οποίοι και θ’ αποφασίσουν για την τύχη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή