Κυβερνητική υποχώρηση στη χρηματοδότηση του Ταμείου ΟΑΠ ΔΕΗ

Κυβερνητική υποχώρηση στη χρηματοδότηση του Ταμείου ΟΑΠ ΔΕΗ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο για φέτος θα ισχύσει τελικά η κυβερνητική απόφαση περιορισμού σε ποσοστό 10% της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού Ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και η σχετική απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου μέτρων για τη διάσωση της χώρας προέβλεπε ότι η μείωση αυτή θα έχει ισχύ για το 2010 και εφεξής, η κυβέρνηση έχει κάνει αποδεκτό το αίτημα της ΓΕΝΟΠ για διαγραφή του «εφεξής». H σχετική συμφωνία κλείστηκε την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προηγηθεί συναντήσεις της ΓΕΝΟΠ για το ίδιο θέμα τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) όσο και του Οικονομικών. Για το 2010 πάντως η απόφαση εφαρμόζεται κανονικά, με το ελληνικό Δημόσιο να περιορίζει τη συμμετοχή του στον ΟΑΠ ΔΕΗ στα 639 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης για 710 εκατ. ευρώ και απαίτησης από πλευράς του Ταμείου για 879 εκατ. ευρώ. Ομως από το 2011 η επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό επιστρέφει.

«Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι» δήλωσε στην «K» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για υπαναχώρηση της κυβέρνησης. O κ. Φωτόπουλος αναφέρεται στον νόμο 2773/99, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση του ΟΑΠ ΔΕΗ και με το άρθρο 34 επικυρώνει τη συμφωνία που είχε υπογράψει ως υπουργός Ανάπτυξης τότε ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. H συμφωνία αυτή είχε χαρακτηρισθεί η μεγαλύτερη συμβολή του κ. Βενιζέλου στην κυβερνητική προσπάθεια για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αφού έδινε λύση σ’ ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και κομβικής σημασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέμα.

Το περίφημο ασφαλιστικό πρόβλημα της ΔΕΗ συνδεόταν με το γεγονός ότι η επιχείρηση εκ συστάσεώς της ως Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, επιφορτισμένη με το βαρύ έργο εξηλεκτρισμού της χώρας, δεν πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους. Λειτουργούσε παράλληλα ως εργοδότης και ασφαλιστικός φορέας μέσω μιας σχετικής διεύθυνσης που κατέβαλλε συντάξεις. Με τις εισφορές των εργαζομένων χρηματοδοτήθηκαν όλα τα έργα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. H συμφωνία Βενιζέλου – ΓΕΝΟΠ που επικυρώθηκε με νόμο προβλέπει ότι έχει σχηματισθεί περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ που είχε την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση των πόρων ως ασφαλιστής του προσωπικού της. H εν λόγω περιουσία προσδιορίστηκε ποσοτικά για την 31.12.1992 με την αναλογιστική μελέτη των εταιρειών WYATT και PRUDENTIAL στα 1,3 τρισ. δρχ. Λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να καταβάλει το αστρονομικό αυτό ποσό στον ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ, το Δημόσιο ανέλαβε μέσω του νόμου 2773/1999 να υποκαταστήσει τη ΔΕΗ σε όλες τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι καταβολές του κράτους συνιστούν πάγιο πόρο του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού. Οι καταβολές θα εγγράφονται στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό και θα καλύπτουν τη διαφορά εσόδων παροχών, δηλαδή τα ελλείμματα του Ταμείου σε ετήσια βάση. Στο ίδιο πλαίσιο το Δημόσιο δεσμεύτηκε και πράγματι μεταβίβασε στον ΟΑΠ ΔΕΗ ποσοστό του 20% για το πρώτο 25% του προς διάθεση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και της τάξης του 15% για το υπόλοιπο.

Η κυβερνητική απόφαση για περικοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό 10% ανατρέπει, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, τον νόμο και τα συμφωνηθέντα. «Κατανοούμε μια εφάπαξ περικοπή ως έκτακτη εισφορά» και για τον λόγο αυτό δεν διαφωνήσαμε να ισχύσει η απόφαση αυτή για το 2010. Δεν μπορούμε, και αυτό δώσαμε να το καταλάβουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, να δεχθούμε εσαεί περικοπές, δηλώνει ο κ. Νίκος Φωτόπουλος. Αναφέρει μάλιστα ότι ήδη από τις περικοπές μέσα στο 2010 το Ταμείο εμφανίζει προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή