ΑΠΟΨΗ : Το φαινόμενο Γιώργος Πολυράκης

ΑΠΟΨΗ : Το φαινόμενο Γιώργος Πολυράκης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς σου φαίνεται;». Είχα ήδη φθάσει στη σελίδα 200 και η απάντηση ήταν ήδη έτοιμη. «Μου αρέσει!». Το μυθιστόρημα του Γιώργου Πολυράκη «Μακρινοί ορίζοντες» (εκδ. Ψυχογιός) ήταν ένας ογκόλιθος στο στέρνο μου, με τις 700 σελίδες του να με περιμένουν. Είχα περιέργεια και, ομολογώ, μεγάλη επιφυλακτικότητα πριν αρχίσω την πρώτη μου επαφή με τον κόσμο του ιατρού-συγγραφέα Γιώργου Πολυράκη, του ανθρώπου που με εντυπωσιακή μεθοδικότητα έχει ώς τώρα γράψει 11 μυθιστορήματα, τα οποία έχουν πουλήσει συνολικά 430.000 αντίτυπα. Αν είμαι σε θέση να αποδώσω ένα εύσημο στον κ. Γ. Πολυράκη αυτό είναι η αφηγηματική δεινότητα. Η πλοκή του ξετυλίγεται σαν κορδέλα στον άνεμο και ίσως γι’ αυτό δεν στάθηκα να ρωτήσω τον εαυτό μου αν αυτό που διάβαζα ήταν «καλή» ή «εύκολη» λογοτεχνία. Καθώς διάβαζα τους «Μακρινούς ορίζοντες», που αρχίζουν στη Θεσσαλία της δεκαετίας του 1880 και προχωρούν στον 20ό αιώνα, με έρωτες, θανάτους, εθνικές αναταράξεις και πολύ σοφές δόσεις ιστορικής γνώσης, ξαναγύριζα σε μια ασφαλή αγκαλιά μιας εφηβείας όταν καταβρόχθιζα μυθιστορήματα-ποταμούς του 19ου αιώνα.

Εχω χίλιες απαντήσεις στο γιατί τα βιβλία του κ. Γ. Πολυράκη πουλούν τόσο πολλά αντίτυπα και γιατί τόσες χιλιάδες αναγνώστες τον θαυμάζουν. Η δική του εκδοχή της λογοτεχνίας είναι «παλιομοδίτικα» ουμανιστική και ξεχειλίζει από κατάφαση στη ζωή. Εχει το ταλέντο να συνθέτει «σάγκες», με αποχρώσεις εύληπτες και χαρακτήρες ξεκάθαρους. Εκείνο που θα έλεγα ότι τον διαφοροποιεί είναι τα έντονα στοιχεία ηρωισμού, ιστορικής γνώσης, ωμής καταγραφής και ζωηρής ατμόσφαιρας. Με εντυπωσίασαν οι σκηνές βίας και τραγωδίας, την προσθήκη των οποίων προσέλαβα ως ρεαλιστική αποδοχή της ζωής. Θα απαντήσω σε δύο ερωτήματα που θέτω στον εαυτό μου. Πού εντάσσεται η λογοτεχνία του Γιώργου Πολυράκη; Θα έλεγα ότι είναι μια λογοτεχνία ψυχαγωγική, με μεγάλο σεβασμό στον αναγνώστη. Θα ξαναδιάβαζα βιβλίο του Γιώργου Πολυράκη; Ναι. Η γραφή του έχει την αρετή της συμφιλίωσης και πηγή την καλοσύνη. Χαίρομαι που ανακάλυψα έναν Ελληνα story-teller που στην Αμερική θα ήταν βασιλιάς των βιβλίων τσέπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT