Ονειρική ατμόσφαιρα Χριστουγέννων

Ονειρική ατμόσφαιρα Χριστουγέννων

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ίσως τα πρώτα Χριστούγεννα που υπάρχουν τόσες διαφορετικές επιλογές στην κατηγορία family entertainment: από υπερπαραγωγές και θεάματα στον πάγο μέχρι χριστουγεννιάτικα χωριά, αόρατα τσίρκο και συνάντηση με video games για παιδιά όλων των ηλικιών. Και τιμές; Από ελεύθερη είσοδο μέχρι μειωμένα εισιτήρια κατά 50% για παιδιά και εφήβους. Και δεν εννοούμε μόνο χριστουγεννιάτικα μπαζάρ με σπιτικές λιχουδιές, μεταχειρισμένα βιβλία και παιχνίδια, καλάθια με σοκολατάκια και λαχνούς, στα οποία, πολλές φορές δεν βρίσκεις τίποτα να αγοράσεις. Ούτε για παιδικά προγράμματα μουσείων που άλλωστε ανακαλύπτει ο καθένας για τον εαυτό του, ανάλογα με τον τρόπο αφήγησης που προτιμά. Φτιάξε το στολίδι του δέντρου σου, γιαγιάδες και εγγόνια στο μουσείο, εργαστήρια χειροτεχνίας και κατασκευών, καλικάντζαροι, κουραμπιέδες, χωρίς καρύδια και γαρίφαλα, με ζάχαρη, φρουκτόζη, ζαχαρίνη. Για τους ενδιαφερόμενους, καλό θα είναι να ξέρουν ότι για παραστάσεις του τύπου, «Αλαντίν στον πάγο», έχουν ήδη προπωληθεί 30.000 εισιτήρια. Αν πάλι, θέλετε να γίνετε εσείς ο Αλαντίν στον… πάγο, υπάρχουν και παγοπίστες χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Χορός. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορία, τόσο ιδιαίτερη που δεν βαριέσαι όσες φορές κι αν την παρακολουθήσεις στο θέατρο ή σε χορευτική εκδοχή ή διαβάζοντάς την σε μια νέα έκδοση βιβλίου. Αυτή τη φορά «Ο Καρυοθραύστης» ζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σαν μπαλέτο σε δύο πράξεις με τα αστέρια του Θεάτρου Μπολσόι της Ρωσίας, μαζί με τους χορευτές της Ακαδημίας του Μπαλέτου Μπολσόι να μαγειρεύουν σε μουσική Τσαϊκόφσκι. Η χορογραφία είναι του Βασίλι Βαϊνόνεν. Ενα παραμύθι με ονειρική ατμόσφαιρα Χριστουγέννων, με φόντο το στολισμένο σπίτι της Κλάρας και του Φριτς, εμπνευσμένο από το σατυρικό παραμύθι του Γερμανού ρομαντικού συγγραφέα Ε.Τ.Α. Χόφμαν, «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» από το 1816.

Για τους φίλους του κλασικού χορού, θα ζωντανέψει και μία ακόμη κλασική χορογραφία, δύο αιώνες μετά, η «Κακοφυλαγμένη κόρη», στο πλαίσιο της σειράς, «Χριστούγεννα στο Μέγαρο», από τα πρώτα μπαλέτα που εντάχθηκαν στο κλασικό ρεπερτόριο. Αν και έχει γνωρίσει διάφορες χορογραφικές εκδοχές, στην Αθήνα η «Κακοφυλαγμένη κόρη» παρουσιάζεται σε χορογραφία του πολυβραβευμένου «τσάρου» του Μπολσόι, Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Η μουσική είναι του Πέτερ Λούντβιχ Χέρτελ. Και ευτυχώς η δίπρακτη ιστορία αγάπης έχει αίσιο τέλος γιατί δεν είμαστε για άλλα δάκρυα.

Ο Καρυοθραύστης. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Από τις 15 μέχρι τις 29/12. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν καθοριστεί από 25 μέχρι 75 ευρώ, ενώ τα παιδικά και φοιτητικά εισιτήρια θα έχουν φέτος έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης.

Υπάρχει όμως και «ένα ατμοσφαιρικό χορευτικό παραμύθι, σχεδόν μαγικό». Αν δεν πάμε με τα παιδιά στο θέατρο Ολύμπια, στην Εθνική Λυρική Σκηνή να δούμε τη «Βασίλισσα του Χιονιού», το μπαλέτο σε πρόλογο, δύο πράξεις και δεκαπέντε σκηνές, που βασίζεται στο διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, σε χορογραφία Ρέυ Μπάρρα με μουσικά αποσπάσματα ή ολόκληρα μέρη από συνθέσεις του Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ, τότε δεν θα έχουμε τη δική μας ετυμηγορία. Ραντεβού, λοιπό, με την Γκέρντα, τον Κάυ, το Τριαντάφυλλο και τον Σατανά.

Η Βασίλισσα του Χιονιού. Θέατρο Ολύμπια. 12, 17, 18, 24, 26, 31 Δεκεμβρίου. 5 Ιανουαρίου 2011. Τιμές εισιτηρίων από 20 μέχρι 50 ευρώ. 

Τσίρκο. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά περιμένουμε. Τα παιδιά, ήδη από το σχολείο, έχουν μάθει να μην πηγαίνουν σε τσίρκο όπου βασανίζουν ζώα. Εμείς, σε άλλες εποχές, πηγαίναμε και διασκεδάζαμε. Τώρα που έρχεται «Το αόρατο τσίρκο», με την Victoria Chaplin και τον J.B. Thierree μπορούμε να δούμε υπερθέαμα και ποίηση στη συσκευασία του ενός. Η καθημερινότητα διανθίζεται με μαγεία και οι καλύτερες στιγμές 40 χρόνων περιοδείας συρρικνώνονται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Το Αόρατο Τσίρκο. Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ιδρυμα Ωνάση, Κεντρική Σκηνή. Από τις 28 μέχρι τις 30/12 και από την 1 – 2 Ιανουαρίου του 2011. Εισιτήρια από 10 – 20 ευρώ.

Κινηματογράφος. Οσοι από εμάς έχουμε διαβάσει το βιβλίο παιδιά (δηλαδή μάλλον όλοι) και έχουμε δει την πρώτη κινηματογραφική απόπειρα της ιστορίας, αποκλείεται να μη θέλουμε να δούμε τη νέα βερσιόν σε μια αγαπημένη εκδοχή. «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ» μπορεί να μην είναι μια ταινία που έχει σχέση με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητο. Ο Ρόμπερτ Λέτερμαν από το «Τέρατα κι Εξωγήινοι» σκηνοθετεί τον Τζακ Μπλακ, ιδανικό για τον ρόλο του Λέμουελ Γκάλιβερ και την Εμιλι Μπλαντ σε μια σεναριακή διασκευή του Τζόε Στίλμαν και του Νίκολας Στάλερ. Δέστε τον.

Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ. Από 23/12/.

Εκδηλώσεις. Ενας μαραθώνιος με παιχνίδια… Ηλεκτρονικά παιχνίδια ή Game on 2.0. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η μεγαλύτερη έκθεση γύρω από τα video games στον κόσμο έρχεται στην Ελλάδα. Νεαροί και μεγαλύτεροι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε 150 παιχνίδια της έκθεσης δωρεάν. Μια έκθεση που σίγουρα θα χρειαστεί να πάμε ξανά και ξανά.

Game on 2.0. Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Νίκος Γκάτσος. Από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2011. Ελεύθερη είσοδος.

Θεάματα. Μπορεί να μην τρελαινόμαστε με την ιδέα να δούμε τον Αλαντίν με το μαγικό του χαλί να δοκιμάζει κλασικές φιγούρες στον πάγο και μάλιστα με την Σαρίντα (και όχι Γιασμίν), τον κακό Βεζίρη (και όχι Τζαφάρ) και το υπόλοιπο καστ της ιστορίας (30 συνολικά χορευτές στην παγοπίστα 800 τ.μ.), και επιπλέον ντουμπλαρισμένους, αλλά τα παιδιά κάτι παθαίνουν με οτιδήποτε έχει να κάνει με πάγο. Αλλιώς πώς δικαιολογούνται όλες οι πίστες για πατινάζ που στήνονται εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα τουλάχιστον, στην Πειραιώς, στην Κηφισίας, στη Συγγρού, φέτος και με ελεύθερη είσοδο στην πλατεία Κοτζιά; Το υπερθέαμα πάντως Aladdin On Ice θα βρίσκεται για λίγες παραστάσεις στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do από το Holiday on Ice. Μια πρόταση που απευθύνεται μάλλον σε παιδιά μικρότερης ηλικίας ή τουλάχιστον παρθένα σε αυτού του είδους τα θεάματα. Γιατί το καλλιτεχνικό πατινάζ δεν είναι για όλους… Ειδικά αν έχεις ήδη δει τον Πίτερ Παν και τον BugsBunny, μαζί με όλα τα αντίστοιχα της κατηγορίας. Εδώ όμως υπάρχουν τουλάχιστον τα υλικά-συστατικά που αρέσουν στα μικρά παιδιά: τέρατα, θησαυροί, μαγικές φόρμουλες, ιπτάμενα χαλιά, ακροβατικά. Και αφηγήτρια, η Σεχραζάντ. 

Αladdin on Ice. Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου Tae Kwon Do. Μέχρι τις 19/12. Εισιτήρια από 8 μέχρι 38 ευρώ. 

Ερχεται όμως και ο Σκούμπι Ντου. Σε μια παράσταση που μιλάει ελληνικά, διαρκεί 90 λεπτά, με πρωταγωνιστή τον σκύλο-γκαφατζή, τον Σάγκι, την Βέλμα, τη Δάφνη και τον Φρεντ, μια συμμορία νέων ντετέκτιβ που βρίσκεται σε ένα τροπικό νησί. Τα παιδιά θα συναντήσουν τη Βασίλισσα των Πειρατών και το πλήρωμα-φάντασμα, μαζί με μαγικά εφέ και χορευτική μουσική, ενώ μαθαίνουμε ότι από το κάστινγκ στο οποίο συμμετείχαν 200 Ελληνες υποψήφιοι, η Warner Bros διάλεξε 8 βασικούς ηθοποιούς για τις φωνές.

Scooby Doo. Από τις 20 του μηνός μέχρι τις 2 Ιανουαρίου. Εισιτήρια από 7 μέχρι 25 ευρώ. Στο θέατρο Badminton.

Dvd. Αν δεν θέλουμε να πάμε στον κινηματογράφο (πάλι), υπάρχει πάντα η λύση της προβολής μιας ταινίας που έχει σημαδέψει αυτές τις ημέρες. Η ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις με την υπογραφή της Disney, «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» και τον Τζιμ Κάρεϊ αγνώριστο, αποδεικνύει τη διαχρονική αξία του Κάρολου Ντίκενς, σε ένα παραμύθι που μόνο ευκολοχώνευτο δεν είναι. Με την αγορά κάθε dvd, 1 ευρώ θα διατίθεται στην Ενωση «Μαζί για το Παιδί», που ιδρύθηκε το 1996 στην Ελλάδα, με σκοπό να ενώσει τις δυνάμεις 10 Σωματείων για παιδιά σε ανάγκη.

Χριστουγεννιάτικο χωριό. Μιλούν για το πρώτο σκεπαστό χριστουγεννιάτικο χωριό στην Αθήνα. Δηλαδή; Σε μια στεγασμένη έκταση 6.000 τ.μ., μπορεί να βρείτε από χειροποίητα, υπερμεγέθη σκηνικά από οικεία παραμύθια, από την Σταχτοπούτα και την Χιονάτη μέχρι τον Πινόκιο και το εργαστήρι του Τζεπέτο, μέχρι παγοπίστα (White Fantasy Ice Ring) με μαθήματα πατινάζ, χριστουγεννιάτικη αγορά, εργαστήρια χειροτεχνίας, ζαχαροπλαστικής, θεατρικών δρώμενων, μαριονέτας, συναυλίες, πάρτι με ντιτζέι αλλά και το χωριό του Αη Βασίλη, ξωτικά, συγκρουόμενα (με ζώα αντί για αυτοκίνητα), καρουζέλ, μια χιονισμένη παραμυθούπολη με ταχυδρομείο «Αθήνα – Βόρειος Πόλος Express». Η Κοκκινοσκουφίτσα ζει στο καμένο δάσος, σε μια νέα βερσιόν του παραμυθιού, καθώς ο λύκος δεν είναι μόνο κακός αλλά και ένα ζώο υπό εξαφάνιση. Για τους αισιόδοξους της παρέας, θα υπάρχει και το Πηγάδι των Ευχών για να ευχηθείτε ό,τι θέλετε για το νέο χρόνο.

Christmas Fairytale. Στον προαύλιο χώρο του Badminton. Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ (δωρεάν είσοδος σε όλα τα δρώμενα και μια βόλτα με το καρουζέλ). Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή