Ειδική συμφωνία με Φινλανδία για το δάνειο

Ειδική συμφωνία με Φινλανδία για το δάνειο

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα και Φινλανδία κατέληξαν σε ειδική συμφωνία, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ. Στην ουσία, ωστόσο, με τη συμφωνία αυτή ακυρώνεται η συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού το μερίδιο που της αναλογεί θα καταβληθεί μεν προς την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας θα της το επιστρέψει με νέα δανειακή σύμβαση 25 ετών. Εάν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε το 1 δισ. με τους τόκους θα επιστραφεί στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το 1 δισ. ευρώ θα ανήκει στη Φινλανδία. Λόγος της συμφωνίας αυτής ήταν η άρνηση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σε νέα δάνεια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

Για τη συμφωνία ενημέρωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα, ενώ χθες και σήμερα επρόκειτο να ενημερώσει και τους άλλους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ασκώντας τους ταυτόχρονα πιέσεις για τη γρήγορη υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.

Στο μεταξύ, προς τα τέλη του μηνός θα βρεθούν στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και αρμόδιοι παράγοντες, στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση της χώρας είναι εξασφαλισμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή