Στήριξη από τις ΗΠΑ στην Κύπρο

Στήριξη από τις ΗΠΑ στην Κύπρο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία από την τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όσον αφορά τις έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει τα τουρκικά διαβήματα και το αίτημα της Αγκυρας να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προς την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Noble Energy, προκειμένου να αναστείλει τις γεωτρήσεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνει την υποστήριξή της σε κάθε σχέδιο που ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία.

Η Τουρκία, την ίδια στιγμή, επανήλθε με νέες προειδοποιήσεις προς τη Λευκωσία, διά στόματος αυτή τη φορά του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ. Η Κύπρος απαντά ότι τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί θα ισχύσουν, ότι όλες οι προγραμματισμένες ενέργειες θα συνεχισθούν κανονικά και οι γεωτρήσεις, όπως δήλωσε χθες ο διευθυντής της υπηρεσίας Ενέργειας, Σόλων Κασίνης, ενδέχεται να αρχίσουν μια εβδομάδα νωρίτερα από την 1η Οκτωβρίου, που έχει τεθεί ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του τρυπανιού.

Ο κ. Γιλντίζ, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικαρντιόνε, τόνισε ότι η χώρα του έχει προειδοποιήσει την Κύπρο για τις επιπτώσεις των προσπαθειών της, ενώ επανέφερε τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί διεθνούς δικαίου. «Υπάρχουν κάποια σημεία που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν κάποιες περιοχές για τις οποίες οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν έχουν συμφωνήσει σχετικά με την εκμετάλλευσή τους. Η άντληση φυσικού αερίου και πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα ισοδυναμούσε με παραμερισμό του Διεθνούς Δικαίου». Συνέχισε, δε, εκτοξεύοντας, εμμέσως, απειλές: «Αντιμέτωποι με μια τέτοιου είδους εξέλιξη, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε θεατές. Δεν θα συμπεριφερθούμε σα να μην έγινε τίποτε. Κανένας δεν θα πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Κατά διαστήματα ακούω ότι κάποιοι αναφέρονται στην αποφασιστικότητα της Τουρκίας. Αυτές είναι ανεύθυνες τοποθετήσεις. Δεν πρέπει να δοκιμαστεί η υπομονή της Τουρκίας». Ο κ. Ρικαρντιόνε από την πλευρά του, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η χώρα του «είναι ενήμερη για τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ενεργειακών αποθεμάτων στα κυπριακά χωρικά ύδατα», αποφεύγοντας να συσχετίσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις γεωτρήσεις με το Κυπριακό, θέση που επίσης προωθεί η Αγκυρα.

Ενημέρωση

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία συνεχίζει κύκλο ενημέρωσης εταίρων, συμμάχων και χωρών που έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής, για τις τουρκικές προκλήσεις. Στις διπλωματικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δοθεί οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντικρούσουν οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Κασίνης, η ερευνητική γεώτρηση που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει το αργότερο την 1η Οκτωβρίου, θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και από αυτή θα φανεί η ποσότητα και ποιότητα του φυσικού αερίου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Noble Energy.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή