Επετειακό λεύκωμα για τη Λέσβο

Επετειακό λεύκωμα για τη Λέσβο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Το επετειακό λεύκωμα-ημερολόγιο «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας» της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην αίθουσα του πολιτιστικού σωματείου. Αφορμή για την έκδοση του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει κείμενα γνωστών ιστορικών και λογοτεχνών -ανάμεσά τους οι Ιωάννης Στεφανίδης, Αριστείδης Φρυδάς, Παναγιώτης Σκορδάς και Νίκος Παπαδέλλης- ήταν η επερχόμενη επέτειος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού, τον Νοέμβριο του 2012.

Οι 21 συγγραφείς του τόμου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη ναυτική ιστορία του Αιγαίου, τα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την αλληλογραφία του προξένου της Γαλλίας στη Μυτιλήνη με τον ναύαρχο Κουντουριώτη, καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις των ελεύθερων Λέσβιων. Παρατίθενται, ακόμα, αποσπάσματα από το βιβλίο του Ηλία Βενέζη «Εφταλού», περιγραφές του Στράτη Μυριβήλη, χρονογράφημα του Γιάννη Σιμηρώτη από την εφημερίδα «Λέσβος» και φωτογραφικά ντοκουμέντα από έντυπα της εποχής. Μια εναλλακτική οπτική γωνία συνιστά η μελέτη του Τούρκου καθηγητή I. Bostan από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Η κατάληψη της Μυτιλήνης».

Το λεύκωμα κυκλοφόρησε από τη Λέσχη Πλωμαρίου με την τεχνική υποστήριξη των εκδόσεων «Αιολίδα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα εφοδιάσει τις σχολικές βιβλιοθήκες του νησιού με αντίτυπα του τόμου. Εκτός από τη Λέσβο, επετειακές εκδηλώσεις προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, τη Λήμνο, τη Χίο και άλλες περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή