«Θέλω να γίνω ο θρύλος του παγκόσμιου αθλητισμού»

«Θέλω να γίνω ο θρύλος του παγκόσμιου αθλητισμού»

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν στον κόσμο των καρτούν, ο Λούκι Λουκ είναι ο άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα από τη σκιά του, στον πραγματικό κόσμο, ο Γιουσέιν Μπολτ είναι ο μόνος άνθρωπος που, όταν τρέχει, ούτε η… σκιά του δεν μπορεί να τον προλάβει. Τον Τζαμαϊκανό χρυσό Ολυμπιονίκη, παγκόσμιο πρωταθλητή και ρέκορντμαν στα 100, τα 200 μ., και με την ομάδα 4Χ100 της Τζαμάικα, καταφέραμε να τον «ακινητοποιήσουμε» για 40 λεπτά και αυτός κατάφερε να μας αφήσει άναυδους αποκαλύπτοντας τους μελλοντικούς στόχους του.

Γρήγορος στις απαντήσεις του, όπως και στο ταρτάν, ο Μπολτ δεν κοντοστέκεται στη σκέψη του. Δίνει την ευκαιρία, άμεσα και χωρίς δισταγμό, στον συνομιλητή του να γίνει κοινωνός των απόψεών του και των συναισθημάτων του. Η άκυρη εκκίνηση στα 100 μέτρα στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νταεγού, σαφώς τον έχει στενοχωρήσει. «Ηταν απογοητευτικό που δεν υπερασπίστηκα τον τίτλο μου στα 100 μ., αλλά ήμουν χαρούμενος που κέρδισα και τα 200 και τα 4Χ100, ενώ αργότερα, στο μίτινγκ των Βρυξελλών, έκανα και τον καλύτερο χρόνο στον κόσμο φέτος (9.76) στα 100 μ.», μας λέει.

– Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί ο κανονισμός σχετικά με τις άκυρες εκκινήσεις;

– Δεν νομίζω ότι έχω κανένα πρόβλημα με τον κανονισμό.

– Υστερα από λίγα χρόνια πώς θα βλέπεις τη φετινή εμπειρία σου στην Νταεγού;

– Δεν έχω λόγο να μένω σε αυτό. Προχωράω και στοχεύω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Η αμεσότητά του εκπλήσσει και στη συζήτηση δεν υπάρχει ο βεντετισμός, που θα περίμενε κάποιος από έναν «αστέρα» αυτού του επιπέδου. Οταν όλοι οι σπρίντερ κυνηγάνε το χρονόμετρο, ο ίδιος, όταν τον ρωτάμε πού μπορεί να φτάσει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και τα 200 μ., μάς αποκαλύπτει ότι κυνηγάει τα μετάλλια. «Επικεντρώνω την προσπάθειά μου στην κατάκτηση μεταλλίων και τίτλων, κι όχι στην κατάρριψη ρεκόρ. Ετσι, την επόμενη χρονιά τα πάντα θα είναι αφιερωμένα στην προσπάθεια για διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

– Εχεις σκεφτεί να κάνεις ό,τι έκαναν και οι Τζέσε Οουενς και Καρλ Λιούις σε Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. τέσσερα χρυσά μετάλλια), δοκιμάζοντας την τύχη σου και στο μήκος;

– Ναι, θα το ‘θελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς πιστεύω ότι μπορώ να τα πάω καλά σ’ αυτό.

– Σκοπεύεις να κυνηγήσεις το ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον στα 400 μέτρα στο μέλλον;

– Προς το παρόν δεν σκέφτομαι τα 400 μέτρα.

Χαρισματική προσωπικότητα, θέλει να τραβάει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και διασκεδάζει σαν παιδί όταν βλέπει ότι το καταφέρνει. Είναι μόλις 25 ετών και όταν τον ρωτάμε πόσο μακριά φτάνουν τα όνειρα του δικαιώνει το προσωνύμιό του (Lightning Bolt), δίνοντας κεραυνοβόλα απάντηση. «Ο σκοπός μου είναι να γίνω θρύλος, και για να το καταφέρω αυτό θέλω να συνεχίσω να κατακτώ Ολυμπιακούς και Παγκόσμιους τίτλους».

– Ποιον θεωρείς κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών στον κόσμο;

– Κοιτάξτε, νομίζω ότι ο ταχύτερος όλων των εποχών είμαι εγώ.

Και, όμως, όταν πιτσιρικάς έπαιζε κρίκετ στην αυλή του σχολείου του, στο χωριό Σέργουντ (στην επαρχία Τρελόουνι της Τζαμάικα) σίγουρα και τα πιο τρελά του όνειρα δεν θα έφταναν τη σημερινή πραγματικότητα. «Ξεκίνησα τον αθλητισμό παίζοντας κρίκετ, και τότε ο δάσκαλός μου με συμβούλευσε να δοκιμάσω τους αγώνες ταχύτητας. Είχα μια πολύ ευτυχισμένη παιδική ηλικία, ενώ ήμουν πολύ δραστήριο παιδί» τονίζει, ενώ το γνωστό, στο ευρύ κοινό, χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό του. Τα μετάλλια, τα ρεκόρ και τα νούμερα που προστίθενται στον τραπεζικό του λογαριασμό, λέει, δεν έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του. «Παραμένω ο ίδιος άνθρωπος. Εχω πάντα την ίδια οικογένεια και τους ίδιους φίλους, τους οποίους βλέπω τακτικά. Εξακολουθώ να κάνω τα ίδια πράγματα που μου αρέσουν» υπογραμμίζει ο λάτρης της ρέγκε, των κλαμπ, των ωραίων γυναικών και των αγώνων.

– Προπονείσαι πάντα με την ίδια διάθεση, ή κάποιες φορές αισθάνεσαι λίγο κορεσμένος;

– Για να είσαι επιτυχημένος αθλητής στον στίβο οφείλεις να προπονείσαι πολύ σκληρά και να παραμένεις συγκεντρωμένος.

Πολλοί βλέπουν με καχυποψία τις επιδόσεις του και τις χαρακτηρίζουν «από άλλο πλανήτη». Οταν του ζητάμε να το σχολιάσει, ο Μπολτ, γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου, απαντάει με… ντρίπλα: «Ευχαριστώ πολύ – είναι μια όμορφη φιλοφρόνηση».

«Η Ελλάδα μου οφείλει χρήματα»

Με την πατρίδα μας ο Γιουσέιν Μπολτ έχει ανοιχτούς λογαριασμούς. Η «βολίδα από την Τζαμάικα» έχει πάρει μέρος σε αγώνες στην Ελλάδα αλλά δεν έχει πληρωθεί ακόμα για τη συμμετοχή του στον τελικό της σειράς των γκραν πρι στη Θεσσαλονίκη, το 2009.

– Θα σκεφτόσουν να αγωνιστείς ξανά στην Ελλάδα κάποια στιγμή, όπως το 2009;

– Ελπίζω να μου πληρώσουν σύντομα τα χρήματα που μου χρωστάνε…

– Σε τι ύψος βρίσκεται η οφειλή που έχει η Πολιτεία προς εσένα;

– Δεν θα ήθελα να συζητήσω με τον Τύπο τα οικονομικά μου.

Ωστόσο για την Ελλάδα έχει μόνο καλά λόγια να πει. «Η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα. Εχει καλό καιρό και ακούω ότι διαθέτει και πολλά όμορφα νησιά, αν και ακόμη δεν έχω καταφέρει να τα επισκεφθώ. Ελπίζω να το καταφέρω».

Καλό καιρό έχει και η Τζαμάικα, οι αθλητές της οποίας κυριαρχούν στα σπριντ τα τελευταία χρόνια. Ποια, όμως, είναι η εξήγηση του Γιουσέιν γι’ αυτό το γεγονός; «Η Τζαμάικα διαθέτει πολύ ταλέντο και σήμερα, πλέον, όλοι θέλουν να γίνουν σπρίντερ. Εχουμε σπουδαίους προπονητές, καλές καιρικές συνθήκες και οι νεαροί διαθέτουν παραδείγματα προς μίμηση».

Οταν ο Τζαμαϊκανός σούπερ σταρ μιλάει για τα βιώματά του, δίνει την εντύπωση ότι πετάει από κουβέντα σε κουβέντα, σαν τις αέρινες δρασκελιές του στο κουλουάρ που τον φέρνουν βήμα – βήμα κοντά στο χρυσό μετάλλιο. Στο πρόσωπό του υπάρχει ένα πονηρό παιδικό χαμόγελο που σε κάνει να διερωτάσαι ποια θα είναι η επόμενη σκανταλιά. Να παίξει μπάλα, ίσως; «Θα ήθελα να δοκιμάσω να παίξω ποδόσφαιρο όταν αποσυρθώ από τους στίβους. Δεν γνωρίζω βέβαια σε τι επίπεδο μπορώ να το κάνω, αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να δοκιμάσω» λέει, και όταν η συζήτηση φτάνει στη μεγάλη ποδοσφαιρική του αγάπη, το πρόσωπό του λάμπει.

– Πραγματικά, θα ζητούσες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σε δοκιμάσει;

– Είμαι οπαδός της Γιουνάιτεντ και θα ήταν όνειρο για μένα να φορέσω τη φανέλα της και να παίξω, αλλά το επίπεδό της είναι πάρα πολύ υψηλό.

– Θα νικήσει φέτος η Γιουνάιτεντ την Μπαρτσελόνα;

– Το ελπίζω! Μέχρι τώρα τα πάει πολύ καλά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή