Ραντεβού από εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ

Ραντεβού από εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικών τόνων «σήμα» ότι εκπνέει ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης, την οποία οι ίδιοι επί διετία στηρίζουν, στέλνουν πλέον κατά κύματα και δημοσίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι περισσότερο από σαφές ότι οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας επιχειρούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Και μάλιστα άμεσα: Απαντες αναφέρονται στην «επομένη μέρα» της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., εξέλιξη που προοιωνίζεται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Κοινή συνισταμένη τους, ότι μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί πια να σηκώσει το βάρος των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ούτε να διαχειριστεί την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση και οριακό σημείο», υπογράμμισε σε μια έντονα φορτισμένη ομιλία της χθες η κ. Βάσω Παπανδρέου, αιτιολογώντας -έπειτα από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό- την τελικώς θετική της ψήφο στο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις. «Κρίνεται το μέλλον της χώρας. Βρισκόμαστε σε πρωτοφανή δίνη. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι σε λίγο δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί. Αυτό είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός εφιάλτης μετά το 1967. Απαιτείται άμεσα αφύπνιση όλων μας πέρα από προσωπικά και κομματικά οφέλη», είπε και συνέχισε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δρομολόγηση εξελίξεων: «Είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 σε μια συμβολική κίνηση ότι το Κοινοβούλιο παίζει στοιχειωδώς ρόλο. Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με διαβεβαίωσε ότι ακόμα κι αν ένα άρθρο δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση. Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη. Μου ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την Κυριακή. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζω με συνειδησιακό πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει».

Στους διαδρόμους οι περισσότεροι είναι σαφείς. «Ολα πρέπει να γίνουν αμέσως μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης στη σύνοδο», λένε ορισμένοι. «Ραντεβού τη Δευτέρα», έλεγαν άλλοι, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας.

«Αισθάνομαι ότι με ευθύνη όλων πρέπει να υπάρξει μια μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό», είπε προχθές ο κ. Μ. Ανδρουλάκης. Ακολούθησε ο κ. Δημ. Κρεμαστινός: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση, με ή χωρίς εκλογές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», υποστήριξε. Χθες ο κ. Δ. Λιντζέρης υπογράμμισε ότι είναι «μονόδρομος η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης».

Ο κ. Δημ. Καρύδης σημείωσε: «Είναι πραγματικά τραγικό για τη Δημοκρατία μας να βρεθούμε μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, γιατί δεν υπάρχει πρόνοια να δημιουργηθεί η αναγκαία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση».

Σε σαφώς σκληρότερους τόνους, η κ. Τόνια Αντωνίου σημείωσε πως «προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι η εθνική συστράτευση. Δεν αρκεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να βρουν τον τρόπο: ή εθνική συνεννόηση ή κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή εκλογές. Ως εδώ και μη παρέκει». Ο κ. Ηλ. Θεοδωρίδης ανέφερε: «Μετά τη συμφωνία της Κυριακής θα μπούμε στο πεδίο της αντιμετώπισης των εσωτερικών προβλημάτων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος συνεισφοράς για όλες τις δυνάμεις». Και ο κ. Ν. Σαλαγιάννης: «Είμαι πεπεισμένος ότι καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις. Κι αν το πολιτικό σύστημα φανεί κατώτερο των περιστάσεων, να μιλήσει ο ελληνικός λαός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή