ΗΠΑ: φοροδιαφεύγουν οι μεγάλες εισηγμένες

ΗΠΑ: φοροδιαφεύγουν οι μεγάλες εισηγμένες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O φόρος εισοδήματος επί των κερδών για τις αμερικανικές εταιρείες διαμορφώνεται στο 35%, ωστόσο πολλές από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες ενδεχομένως να μην πλήρωσαν καθόλου φόρους ή ακόμα και να έλαβαν φορολογικά οφέλη από την κυβέρνηση, κατά την τελευταία τριετία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οπως υπολογίζει η έρευνα της μη κερδοσκοπικής ομάδας Citizents for Tax Justice, 280 από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ πλήρωσαν κατά μέσο όρο φόρο εισοδήματος 18,5%, αξιοποιώντας παραθυράκια του νόμου και ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, 30 από τις 280 εταιρείες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο εισοδήματος ή έλαβαν φορολογικές ελαφρύνσεις κατά την τριετία 2008-2010. Εκτός αυτού, 78 επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι General Electric και Pepco Holdings, δεν πλήρωσαν φόρο εισοδήματος για τουλάχιστον ένα έτος στην τριετία.

Η μελέτη έρχεται σε μια περίοδο όπου ασκείται μεγάλη κριτική στις εταιρείες για το θέμα της φορολόγησης. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος του φόρου εισοδήματος που πλήρωσαν οι εταιρείες, σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώθηκε στο 18,5%, τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανά εταιρεία, από το χαμηλό του μείον 58% της Pepco Holdings έως το 41% της Coventry Health Care. Οι New York Times υπολογίζουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πλήρωσαν συνολικά πέρυσι 191 δισ. δολ. σε φόρους εισοδήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας (IRS), ποσό που αντιστοιχεί στο 1,3% του αμερικανικού ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο του 6% του ΑΕΠ που πλήρωναν οι επιχειρήσεις κατά τη δεκαετία του ’50. «Το κλείσιμο των φορολογικών κενών θα μπορούσε να έχει πραγματικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, της μείωσης των ομοσπονδιακών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καθώς και περισσότερους πόρους για έργα υποδομών, τα οποία είναι πραγματικά απαραίτητα για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ» σημειώνει η έκθεση.

Αρκετές επιχειρήσεις που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, τονίζοντας ότι υποεκτιμά τους φόρους που καταβάλλουν, καθώς παραλείπουν αναβαλλόμενους φόρους που ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν κατά τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT