Στον οικονομικό εισαγγελέα ο Ιω. Καπελέρης

Στον οικονομικό εισαγγελέα ο Ιω. Καπελέρης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων καλείται από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη ο γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Ιωάννης Καπελέρης. Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται από τον οικονομικό εισαγγελέα αναφορικά με τις συνθήκες παραίτησης του μέχρι πρότινος γ.γ. πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικοκονομικών κ. Διομήδη Σπινέλλη. Οπως αποκάλυψε η «Κ» η παραίτηση του κ. Σπινέλλη, η οποία επισήμως αποδόθηκε σε «προσωπικούς λόγους», συνδέεται αιτιωδώς με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης καλείται να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα αναφορικά με «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο που εξέδωσε τον Αύγουστο, με την οποία προβλέπεται αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στο δημοσίευμα, με την εγκύκλιο αυτή η πολιτική ηγεσία αποφάσισε «να βάλει στον πάγο κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν παραστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης». Παράλληλα, το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει πολλά πρατήρια που διέπρατταν παραβάσεις, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και είχε εντοπίσει τους παραβάτες.

Συμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα πρόστιμα επεβλήθησαν την περίοδο 2010 – 2011 και ανέρχονται σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είχαν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις και αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν στελέχη και υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών, αλλά και ο κ. Σπινέλλης, που προσκόμισε μάλιστα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι τα πρόστιμα ήταν βεβαιωμένα, αλλά δεν εισπράχθηκαν ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή