Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το «γρηγορόσημο» των εφοριακών

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το «γρηγορόσημο» των εφοριακών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομολογία – σοκ από τον διευθυντή σχεδιασμού ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκα και τον πρώην γενικό γραμματέα πληροφορικών συστημάτων Δ. Σπινέλη, που έκαναν λόγο για εκβιασμούς από εφοριακούς υπαλλήλους που ζητούν «γρηγορόσημο» 8% και 10% προκειμένου να επιστρέψουν οφειλόμενους φόρους σε επιχειρήσεις.

Σε μία περίοδο που η αγορά στενάζει και η τραπεζική χρηματοδότηση είναι παγωμένη, εφοριακοί υπάλληλοι προκειμένου να εγκρίνουν τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις παρακρατούν μέρος των ποσών το οποίο καρπώνονται οι ίδιοι. Ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφορικών συστημάτων σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Κantor και η Κίνηση Πολιτών αποκάλυψε ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου. Ωστόσο, ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας συμπλήρωσε ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί πλέον στο 10%.

Παράλληλα ο κ. Σπινέλης, αναφερόμενος στη διαφθορά στον ελεγκτικό μηχανισμό, είπε ότι σε έναν έλεγχο ισχύει συχνά ο κανόνας του 40 – 40 – 20. Δηλαδή στην περίπτωση που το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, τα 400 πηγαίνουν στον ελεγκτή, άλλα 400 ευρώ αφορούν την έκπτωση που κάνει ο ελεγκτής στην εταιρεία και 200 ευρώ καταλήγουν στο Δημόσιο.

Οι δηλώσεις αυτές ανάγκασαν τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητήσει τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και συγκεκριμένα του οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη, προκειμένου να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αυτά να κατατεθούν. Εάν από την προκαταρκτική εξέταση, σημειώνει ο υπουργός, προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής τόνισε ότι θα πρέπει «να δημιουργηθεί μια νέα ευέλικτη υπηρεσία, σε απόσταση από την εκάστοτε κυβέρνηση, που ενδεχομένως θα υποκαταστήσει τις υπάρχουσες ΔΟΥ και τα τελωνεία, με εξειδικευμένο προσωπικό που θα αμείβεται με βάση την απόδοσή του και θα βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια και σε τεχνολογική υποστήριξη». Τέλος, ο υπεύθυνος του τομέα οικονομίας και οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ευρωβουλευτής κ.Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι: «Ο κ. Βενιζέλος χρειάζεται συγκεκριμένα στοιχεία για την ύπαρξη φαινομένων συστημικής διαφθοράς στον φορολογικό μηχανισμό. Δεν του αρκούν οι έρευνες τόσο των επιχειρηματιών όσο και της κοινής γνώμης, όπου δηλώνονται δεκάδες χιλιάδες πράξεις δωροδοκίας στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό;».

Οι δηλώσεις των κ. Σπινέλη και Λέκκα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εφοριακών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν επισημαίνουν ότι τα προβλήματα της διαφθοράς (σε όλη την πολιτική και υπηρεσιακή ιεραρχία του Δημοσίου) αντιμετωπίζονται με πολιτική βούληση και συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα. Κάθε άλλη εξαγγελία, δήλωση και εντυπωσιασμός, τονίζουν οι εφοριακοί, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και θυμίζει πυροτέχνημα, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για άπλετο φως. Επίσης σημειώνουν ότι τις ευθύνες για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής και της αποδιοργάνωσης των υπηρεσιών έχουν οι εκάστοτε πολιτικές, ενώ καταλήγουν ότι θα ασκήσουν κάθε ένδικο μέσο για να υπερασπιστούν το κύρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή