Απόρριψη προσφυγής για Κερατέα

Απόρριψη προσφυγής για Κερατέα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόρριψη μιας ακόμα προσφυγής των Δήμων Κερατέας και Γραμματικού ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στις περιοχές τους αποφάσισε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι δύο δήμοι είχαν ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση παράτασης των περιβαλλοντικών όρων των δύο έργων έως το 2013, ενώ είχαν προσβάλει τη συνταγματικότητα του νόμου του 2003 με τον οποίο έγινε η χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στην Αττική. Ειδικά για την Κερατέα εκκρεμεί η εκδίκαση ακόμα τριών προσφυγών στο ΣτΕ και μιας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το Ε΄ τμήμα του ΣτΕ (με πρόεδρο τον κ. Κ. Μενουδάκο και εισηγήτρια την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου) αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του Δήμου Γραμματικού και του (τότε) Δήμου Κερατέας (σήμερα Δήμος Λαυρεωτικής) να ακυρωθούν οι δύο υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παρατάθηκε έως τις 30 Οκτωβρίου 2013 η χρονική διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στις θέσεις Βραγόνι Κερατέας και Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Επίσης, είχαν ζητήσει να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 του ν. 3163/2003 με την οποία εγκρίθηκε η δεύτερη φάση σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Οι δήμοι υποστήριξαν στις προσφυγές τους, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή των έργων διαχείρισης απορριμμάτων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, στα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και στην υγεία των κατοίκων των δύο περιοχών.

Αβάσιμοι ή απαράδεκτοι

Από την πλευρά του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων, άλλους ως αβάσιμους ή απαράδεκτους και άλλους ως μη επαρκώς αιτιολογημένους. Οσον αφορά τη διάταξη του ν. 3163/2003, το ΣτΕ εκτίμησε ότι δεν αντιβαίνει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόκειται για την 7η προσφυγή του Δήμου Κερατέας πριν από τη «συγχώνευσή» του με το Λαύριο στον Δήμο Λαυρεωτικής. Οι τρεις δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί: η μία αφορά τον δασικό ή μη χαρακτήρα της έκτασης όπου σχεδιάζεται να γίνει ο ΧΥΤΑ και οι δύο τη διαδικασία απαλλοτριώσεων.

Ο δήμος είχε υποβάλει ακόμα μία προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο ενάντια στον διαγωνισμό, την οποία κέρδισε (με αποτέλεσμα τη διόρθωση των τευχών δημοπράτησης), ενώ έχει κερδίσει και μία προσφυγή στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, με την οποία ζητούσε να αναγνωριστούν οι ιδιοκτήτες του χώρου. Εκκρεμεί στις 24 Ιανουαρίου η εκδίκαση προσφυγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών σχετικά με την αναγνώριση της νομής και κατοχής τμημάτων της επίμαχης έκτασης. Η νέα δημοτική αρχή έχει αντιπροτείνει τη δημιουργία του ΧΥΤΑ στη θέση της παλαιάς χωματερής. Πρόταση την οποία «βλέπει» θετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή