ΑΠΟΨΗ : Διατηρητέα στο Ελληνικό και αξία γης

ΑΠΟΨΗ : Διατηρητέα στο Ελληνικό και αξία γης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, υπάρχει αναβρασμός. Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν την επόμενη μέρα, της κρίσης, της κτηματικής αγοράς, του νέου αθηναϊκού χάρτη. Συνήθως, το μυαλό μας πηγαίνει στις κεντρικές περιοχές του Συντάγματος ή του Κεραμεικού, της Κυψέλης ή της Ομόνοιας. Αλλά το Ελληνικό είναι αυτό που έχει όλα τα προσόντα για να σκέφτεται ένα άλλο μέλλον. Εχουμε στον νου το Μητροπολιτικό Πάρκο και ξεχνάμε τα οικοδομικά τετράγωνα γύρω από αυτό.

Σήμερα, η περιοχή του Ελληνικού, ανάμεσα στη Γλυφάδα και στο παλιό αεροδρόμιο, διαφυλάσσει ένα μεγάλο τμήμα «άγριας φύσης». Εκτός από τις χέρσες εκτάσεις, τους πανύψηλους ευκάλυπτους του παλιού Κολεγίου, τη θέα από την παραλιακή προς τον Υμηττό, υπάρχουν ακόμη διάσπαρτα ορισμένα παλιά σπίτια. Ορισμένα είναι σε χρήση, άλλα έχουν εγκαταλειφθεί. Καμία κρατική μέριμνα δεν έχει ποτέ ληφθεί, ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο για το πώς θέλουμε αυτή η περιοχή να εξελιχθεί.

Ανάμεσα, λοιπόν, στα θηριώδη κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, σε νέα συγκροτήματα κατοικιών και μικρές μονοκατοικίες, διασώζονταν έως πρότινος μερικά σκόρπια παλιά εξοχικά σπίτια. Χτισμένα σε ένα ρυθμό προαστιακής αρχιτεκτονικής του αθηναϊκού μεσοπολέμου, τα σπίτια αυτά διατηρούσαν με τη γαλήνη της μορφής τους την ατμόσφαιρα της παλιάς ζωής στα νότια προάστια. Ενα από αυτά κατεδαφίστηκε πρόσφατα με τον τρόπο που συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα. Βιαστικά και χωρίς σκέψη. Υπό πίεση και με έκδοση, εκ μέρους του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Πολιτισμού, απόφασης σύμφωνα με την οποία το σπίτι αυτό δεν άξιζε να κριθεί διατηρητέο.

Ηταν ένα πολύ αξιόλογο αρχοντόσπιτο, χτισμένο πιθανώς γύρω στο 1928-30, στη συμβολή των οδών Βήτα και Πρώτης, κοντά στην Ποσειδώνος. Το σπίτι αυτό χάθηκε, αλλά σημασία έχει τώρα να μη χαθεί το επόμενο, που βρίσκεται επί της παραλιακής και είναι ήδη αποψιλωμένο από εξώστες και διακοσμητικά στοιχεία. Το ΥΠΕΚΑ φέρει μεγάλη ευθύνη. Διότι κινεί τη διαδικασία της αυτοψίας στην περιοχή με ρυθμό χελώνας. Μέχρι να ξυπνήσει το κράτος, που ίσως το βολεύει να κάνει το μισοκοιμισμένο, θα έχουν γκρεμιστεί όλα τα παλιά αρχοντικά στο Ελληνικό και κάποιοι θα τρίβουν τα χέρια τους.

Η Monumenta, που αγωνίζεται για θέματα περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, έχει σπεύσει να ενημερώσει για τον κίνδυνο που απειλεί τη φύση και τον χαρακτήρα της περιοχής του Ελληνικού γύρω από το αεροδρόμιο. Ελάχιστα αξιόλογα σπίτια έμειναν στην περιοχή, ας διασωθούν αυτά, τουλάχιστον, ως δείγμα ενός αρχιτεκτονικού παρελθόντος. Τόσο βάρβαροι είμαστε πλέον; Η Monumenta έχει ζητήσει από το ΥΠΠΟΤ να κινήσει διαδικασία ώστε να κριθεί διατηρητέο τουλάχιστον το σπίτι που διασώθηκε (και το οποίο έχει πρόσοψη στην παραλιακή λεωφόρο). Αν το υπουργείο Πολιτισμού κινηθεί σύμφωνα με τα γνωστά αντανακλαστικά του, τότε θα χαθεί και αυτό το σπίτι. Ευθύνες θα αποδοθούν ποτέ άραγε σε κανέναν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή