ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στο Διαδίκτυο οι παραστάσεις της Κρατικής Όπερας Βιέννης

Μια μοναδική καινοτομία αναμένει τους ανά τον κόσμο φίλους του λυρικού θεάτρου, καθώς από τον ερχόμενο Οκτώβριο θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά στα πέρατα της υφηλίου, μέσα από το διαδίκτυο, τις παραστάσεις της ξακουστής Κρατικής Όπερας της Βιέννης, η οποία στη φετινή σεζόν κατέγραψε πρωτοφανές ρεκόρ εισπράξεων, αλλά και πληρότητας όλων των παραγωγών της.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, την περίοδο παραστάσεων από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, η Κρατική Όπερα της Βιέννης σημείωσε νέο ρεκόρ εισπράξεων που έφθασαν τα 33.060.588 ευρώ, έναντι των 31.306.341 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο 2011-2012.

Στο ίδιο διάστημα, 599.525 πρόσωπα (έναντι 588.989 την προηγούμενη περίοδο) επισκέφθηκαν τις συνολικά 361 παραστάσεις όπερας, μπαλέτου ή τις παραστάσεις παιδικής όπερας, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα πρωτοφανές ποσοστό πληρότητας 99,2% (98,2% το 2011-2012).

Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του φημισμένου αυτού λυρικού θεάτρου, Ντομινίκ Μάγιερ, ανήγγειλε την έναρξη από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ζωντανών μεταδόσεων παραστάσεων μέσα από το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, με τα πλέον σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, για την τελειοποίηση των οποίων, όπως είπε, εργάζονται όλα τα τμήματα του θεάτρου εδώ και μήνες, ώστε οι μεταδόσεις να λειτουργήσουν άψογα από την πρώτη στιγμή.

Λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν λίγο πριν την έναρξη των μεταδόσεων, ενώ σίγουρη θα είναι η εξαιρετικά υψηλή ποιότητά τους, όπως δήλωσε ο ίδιος αναφέροντας πως ο «χρήστης» θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την παράσταση είτε με πλήρη εικόνα της σκηνής, είτε με εικόνα που θα λαμβάνεται από τις κάμερες των υπεύθυνων της σκηνοθεσίας, όπως συμβαίνει σήμερα με την εικόνα που μεταδίδεται ζωντανά από παραστάσεις στο προαύλιο της Κρατικής Όπερας στη γιγαντοοθόνη στην Πλατεία Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

Σταδιακά πρόκειται να γίνει ηλεκτρονική επεξεργασία ψηφιοποίησης των φωνητικών και φωτογραφικών αρχείων τού ξακουστού θεάτρου, τα οποία θα διατίθενται, επίσης, στο διαδίκτυο.

Online