Πώς ακυρώθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών

Πώς ακυρώθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την απαίτηση της τρόικας και τις διακηρυγμένες θέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την προώθηση των ηλεκτρονικών προμηθειών, τελικά η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή απέτρεψε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ) του 2012. Η προεργασία που είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2011, με βασικό στόχο τουλάχιστον το 20% του ΕΠΠ 2012 να υλοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, έληξε στις 13 Ιανουαρίου άδοξα, με μια κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κ. Σ. Ξυνίδη. Οι δυο τους, με την απόφαση αυτή, απάλειψαν απ’ όλο το ΕΠΠ του 2012 όλους τους διαγωνισμούς που είχε προσδιοριστεί αρχικά να πραγματοποιηθούν μέσω Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών.

«Αποδεχόμενοι την από 25-11-2011 ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτικής και Προγραμματισμού Προμηθειών (Πρακτικό Νο 12/2011), τροποποιούμε τις με αρ. Π1/2299/6-9-2011, Π1/2391/6-9-2011, Π1/2667/13-9-2011, Π1/2862/10-11-2011και Π1/3701/31-10-2011 Κ. Υ. Α. με θέμα «Εγκρίσεις (εντάξεις-τροποποιήσεις) στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών έτους 2011» με την απάλειψη του αναγραφόμενου στο σώμα των συνημμένων σε αυτές μηχανογραφικών εντύπων σχολίου για τη χρήση ηλεκτρονικού πλειστηριασμού για προμήθειες αγαθών με προϋπολογισθείσα δαπάνη μικρότερη των ισχυόντων κοινοτικών ορίων», αναφέρει η σχετική απόφαση. Η σχετική απόφαση διορθώθηκε περίπου 15 μέρες αργότερα, καθώς είχε γίνει λάθος στο έτος εφαρμογής του ΕΠΠ (γράφτηκε 2011 αντί 2012).

Ο λόγος που απαλείφθηκε η διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών είναι ότι το Π. Δ. 60/2007 δεν την προβλέπει σε προμήθειες μικρότερες των 130.000 ευρώ. Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε από το περασμένο καλοκαίρι διαβούλευση με στόχο την τροποποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Μάλιστα ο κ. Ξυνίδης στις 25/10/2011 μέσω εγκυκλίου (Π1/4168) ενημέρωνε ότι η τροποποίηση του Π. Δ. 60/2007 με στόχο να καταστούν εφικτοί οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε προμήθειες κάτω των 130.000 ευρώ, στόχο είχε «την εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών και την επίτευξη μεγαλύτερης διαφάνειας στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος Νοεμβρίου υποσχόταν στο νομοσχέδιο μια φιλική Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων των κρατικών προμηθειών με τη χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι ο κ. Ξυνίδης θα αναλάμβανε την εφαρμογή και τη διάχυση της μεθόδου αυτής σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα. «Υπολογίζουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ότι με την ηλεκτρονικοποίηση, τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις συμφωνίες «πλαίσιο», το μέσο οικονομικό όφελος σε κάθε διαγωνισμό ανέρχεται μέχρι 20% της εκάστοτε προϋπολογισθείσας δαπάνης του διαγωνισμού».

Η κρατική μηχανή όντως κινήθηκε προς αυτήν τη κατεύθυνση. Το ΕΠΠ 2012, που συντάχθηκε στο τέλος του έτους, προέβλεπε το 25% της προϋπολογισθείσας αξίας των προμηθευόμενων αγαθών να συντελεστεί μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Στο πρόγραμμα, μάλιστα, προσδιορίζονταν επακριβώς οι διαγωνισμοί που θα υλοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Τέλος, αρκετοί φορείς ξεκίνησαν διαδικασίες προμηθειών που θα βασίζονται σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Αυτό, όμως, δεν συντελέστηκε ποτέ. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο που ξεκίνησε ένα διαγωνισμό προμήθειας αντιδραστηρίων αίματος μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, στις 30 Ιανουαρίου 2012 αποφάσισε την ακύρωσή του. Σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό ακύρωσης του διαγωνισμού, «κατά τη διάρκεια του καθορισμού των τελευταίων λεπτομερειών των όρων διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οι οποίες επρόκειτο να τεθούν στην εν λόγω διακήρυξη, το αρμόδιο υπουργείο μας ενημέρωσε προφορικά ότι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής σε διαγωνισμούς οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Π. Δ. 60/2007».

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι κάποιος ή κάποιοι στο υπουργείο Ανάπτυξης «ξέχασαν» να τροποποιήσουν το Π. Δ. 60/2007, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση προς τον σκοπό αυτό. Το αξιοπερίεργο είναι ότι και το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει σωρεία τροποποιήσεων του ίδιου Π. Δ., δεν τροποποιεί και το άρθρο που αφορά τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή