Οι βετεράνοι αδελφοί Ταβιάνι έκαναν τη μεγάλη έκπληξη

Οι βετεράνοι αδελφοί Ταβιάνι έκαναν τη μεγάλη έκπληξη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Ο ευρωπαϊκός Νότος προσέφερε μια νότα ζεστασιάς στο παγωμένο Βερολίνο το περασμένο Σάββατο: οι βετεράνοι του ιταλικού κινηματογράφου, οι αδελφοί Ταβιάνι, έκαναν τη μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας τη Χρυσή Αρκτο με την ταινία τους, ο «Καίσαρας πρέπει να πεθάνει». Απρόβλεπτοι και οι δύο, ο Πάολο βαδίζει στα 80 του και ο Βιτόριο στα 83, ήρθαν στον αφρό των ημερών σε καιρούς ταραγμένους και σε μια στιγμή που όλοι τούς θεωρούσαμε καλλιτεχνικά «νεκρούς». Στο παρελθόν, υπήρξαν στρατευμένοι στην Αριστερά και υπέρμαχοι ενός ποιητικού και λυρικού σινεμά, που είχε έντονα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Υπέγραψαν σπουδαίες ταινίες: το «Χάος» (1984), τη «Νύχτα του Σαν Λορέντζο» (1982), το «Πατέρας αφέντης» (1977), το «Αλοζανφάν» (1974), που περιστρέφεται γύρω από την πολιτική στράτευση και την ουτοπία της επανάστασης και παραμένει ένας μεγάλος σταθμός του μεταπολεμικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Στο «Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» (που βρήκε διανομή και στην Ελλάδα από τη «μικρή» ΑΜΑ φιλμς της οικογένειας Στεργιάκη του «Αστυ»), οι Ταβιάνι στράφηκαν στο σαιξπηρικό ρεπερτόριο. Το κλασικό κείμενο ξαναπαίρνει τη μορφή μιας ερασιτεχνικής παράστασης σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στη Ρώμη. Σαν ένα πείραμα των Ταβιάνι, που θέλουν να ανακαλύψουν το ανθρώπινο ον πίσω από το σκληρό πρόσωπο του βαρυποινίτη. Κινηματογραφούν τις αλλεπάλληλες πρόβες σε ασπρόμαυρο και την παράσταση σε έγχρωμο, παίζοντας με το στυλ αλλά και με πιο ουσιώδεις αντιθέσεις.

Από τα υπόλοιπα βραβεία του φεστιβάλ (άγνωστοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί) ξεχωρίζει το «Βarbara» του Γερμανού Κρίστιαν Πέτσχολντ (Αργυρή Αρκτος σκηνοθεσίας). Ο δημιουργός του εξαιρετικού θρίλερ «Yella» (προβλήθηκε το 2007) παρουσιάζει την ιστορία μιας Ανατολικογερμανίδας, η οποία θέλει να διαφύγει στη Δύση. Η Αργυρή Αρκτος απονεμήθηκε στον Ούγγρο Μπενς Φλίγκαου για το «Just the Wind», που έχει θέμα του το μίσος κατά των Ρομά.

Η φετινή Μπερλινάλε απέτισε φόρο τιμής στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, προβάλλοντας το «Λιβάδι που δακρύζει» στην κατάμεστη αίθουσα του φεστιβάλ, παρουσία της οικογένειας του εκλιπόντος. Να σημειωθεί ότι ο Γερμανός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρώσει την «Αλλη θάλασσα» του Αγγελόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή