Γιγαντιαία ηλιακή καταιγίδα

Γιγαντιαία ηλιακή καταιγίδα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη Γη σκέπασε χθες η μεγαλύτερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων πέντε ετών, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει -μέχρι χθες το βράδυ- τα προβλήματα για τα οποία είχε προειδοποιήσει η επιστημονική κοινότητα. Αστρονόμοι υπογράμμιζαν χθες ότι η καταιγίδα είχε ακόμη τη δυνατότητα να επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης, έως σήμερα το μεσημέρι.

Αφού ταξίδεψε μέσω του Διαστήματος για μιάμιση ημέρα, ένα γιγάντιο νέφος φορτισμένων σωματιδίων έφθασε στη Γη χθες το πρωί, χωρίς να προκαλέσει τις αναμενόμενες δυσλειτουργίες σε ενεργειακά δίκτυα, αεροπορικές πτήσεις, συστοιχίες δορυφόρων και υπηρεσίες εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος (GΡS).

Το νέφος σωματιδίων προκάλεσε, όμως, εντυπωσιακό βόρειο σέλας σε περιοχές απομακρυσμένες από τους Πόλους, όπου το μοναδικό αυτό φαινόμενο είναι άγνωστο.

Σαν σαπουνόφουσκα

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η καταιγίδα, που εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδομάδας με γιγάντια ηλιακή έκλαμψη, διογκώθηκε καθώς εγκατέλειπε την ηλιακή επιφάνεια, επεκτεινόμενη σαν σαπουνόφουσκα. Χθες τα ξημερώματα, τα σωματίδια που προσέκρουσαν στη Γη κινούνταν με ταχύτητα 6,4 εκατ. χλμ. την ώρα.

«Μας χτύπησε κατάμουτρα», λέει ο Τζο Κούντσες, επιστήμονας της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Η καταιγίδα αποτελεί φυσικό φαινόμενο στον 11ετή περιοδικό κύκλο του Ηλίου, που θα κορυφωθεί το 2013.

Οι ηλιακές καταιγίδες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο, αλλά είναι ικανές να δημιουργήσουν τεχνολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου ηλιακής έξαρσης, το 2002, ειδικοί είχαν διαπιστώσει δυσλειτουργίες στο παγκόσμιο δίκτυο δορυφόρων GΡS.

Η ευρεία διάδοση τεχνολογικών καινοτομιών την τελευταία δεκαετία κάνει τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι η νέα ηλιακή καταιγίδα μπορεί να αποκαλύψει άλλα ευάλωτα συστήματα. «Το φαινόμενο είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ακραίο», λέει ο Μπιλ Μέρτα, συντονιστής προγράμματος στην ομοσπονδιακή μετεωρολογική υπηρεσία.

Το βόρειο σέλας

Χθες το βράδυ, παρά την πανσέληνο, οι κάτοικοι των Μεγάλων Λιμνών μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, αλλά και αυτοί σε χώρες της κεντρικής Ασίας, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το φαινόμενο του βόρειου σέλαος, κάτι σχεδόν άγνωστο στο γεωγραφικό τους πλάτος.

Παρά τη φαντασμαγορία, όμως, κρατικές υπηρεσίες και επιστήμονες παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με τις επιπτώσεις της καταιγίδας.

Οι καταιγίδες του Ηλιου μπορούν να πλήξουν τη Γη προκαλώντας διακοπή της τροφοδοσίας σε μεγάλα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά δίκτυα.

Το 1989, ισχυρή ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε βλάβη στο ηλεκτρικό δίκτυο του Κεμπέκ στον Καναδά, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση 6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στο μεταξύ, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν άμεσα από δυσλειτουργίες στα ζωτικά συστήματα του σταθμού, ανέφεραν χθες ότι η ηλιακή καταιγίδα δεν έπληξε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή